SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

XMOR-skopan på hårt bokad turné

Banbrytande skopa ökar Volvo-grävarens kapacitet
Den nya XMOR-skopan från Fronteq, dedikerad för bandgrävaren Volvo EC550E, var ett av dragplåstren på Svenska Maskinmässan. Sedan gick ekipaget ut på en hårt bokad sommarturné före nästa mässa, Load up North i Boden i slutet av augusti.

– Skriv att jag vill ha en likadan Volvogrävare med en XMOR-skopa, skrattar Marcus Pettersson som fick provköra i Siljan Schakts bergtäkt i Orsa.

Den nya XMOR-skopan har av flera beskrivits som banbrytande, bland annat av Johan Henrysson, produktchef grävmaskiner på Swecon.

– Med XMOR-skopan på Volvo EC550E får maskinen lika hög kapacitet som en 70-tonsmaskin, men med bränsleförbrukning och CO2 utsläpp som en 50-tonsmaskin, sammanfattar han storheten.

Förklaringen är att XMOR-skopan är tillverkad i huvudsak av Hardox-stål och upp till 20 procent lättare än traditionella stålskopor. Fyrakubiksskopan har ungefär samma vikt som en bergskopa på 2,8 kubik. Det gör att nyttolasten kan öka väsentligt.

Ökad produktivitet

Med XMOR-skopan ökar produktiviteten med 14 procent och CO2-utsläppen minskar med lika många procent jämfört med en traditionell GP-skopa till Volvo EC550E, enligt beräkningar i Volvo CE:s SiteSim program.

I juli stannade Swecons demonstrationsmaskin till hos Nordschakt och deras arbetsställe i Siljan Schakts bergtäkt i Orsa. Efter en grundlig genomgång av demonstratören Gabriel Agemalm, fick medarbetaren Marcus Pettersson testa Volvo EC550E med XMOR skopa.

– Jag har kört grävmaskin i tio år, men det här var något nytt. Det märktes att skopan är lätt och det gick snabbt att lasta, både sten och morän.

Vill ha en egen

Totalt fick Marcus köra maskinen med XMOR-skopan i 41 timmar, innan det var dags för nästa kunddemonstration. Det räckte med råge för att Marcus skulle sakna den – och vilja ha en alldeles egen.

– Den var väldigt bekväm att köra, trevlig på alla sätt och vis. Det jag funderar på i efterhand är hur byte av slitdelar funkar? Sådant vill man ju inte ska krångla.

Det är faktiskt en annan av XMOR-skopans fördelar. Designen på XMOR-skopan är patenterad, bland annat den inverterade botten på skopan samt de vinklade, bultade hälsegmenten. Båda lösningarna minskar såväl vikten som slitaget samt bidrar till snabbare reparationer och underhåll jämfört med svetsade hälsegment.

Nå, får Marcus och hans kollegor på Nordschakt en egen Volvo EC550E med XMOR-skopa? Fredrik Andersson, ägare till det flerfaldigt Gasell-prisade företaget, säger inte tvärt nej.

– Njaa, vi får se framöver. Jag vet att både Marcus och Ulf, som också testade maskinen, är jättenöjda, men jag vill inte lova något nu.

FAKTA XMOR

● XMOR-skopan är designad av SSAB och har sålts genom externa XMOR-partners med stor framgång till gruvindustrin i bland annat Nordamerika, Australien, Sydafrika och Indien. Initialt utvecklades skopor för stora gruvmaskiner och därefter har XMOR tagit konceptet vidare och utvecklat designen för det nordiska klimatet.
● Den nya XMOR-skopan har skapats i samarbete mellan Fronteq (Götene) och Swecon för att passa optimalt med Volvo EC550E.
● Skopan levereras med SMP105 snabbfäste och premiärvisades på Svenska Maskinmässan i månadsskiftet maj-juni 2024 på Solvalla.

Johan Henrysson
Produktchef grävmaskiner > 13 ton Swecon Anläggningsmaskiner AB
johan.x.henrysson@swecon.com
+46105563476

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-08
Ta steget upp till nästa funktionsnivå Högtrycksmunstycken:Vi presenterar CoroMill® MS20 Sveriges främsta experter samlasRelining
2024-10-07
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
2024-10-04
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell
2024-10-03
Moussi Montage Intro­ducerar nya fönstergaller Vinning satsar på "Närskrotat"OilQuick auktionerar ut rosa Grab John-skopa Gnosjö Automatsvarv­ning går mot strömmen Besök vår monter på Scanautomatic!
2024-10-02
Moussi Montage förbättrar smidstjänster The Future of Automation and DigitalizationOMP deltar i byggandet av en fiskväg Nytt strategiskt partnerskapASSA ABLOY på Skydd