SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

XL-BYGG Ljusdal

Butiken med hjärta för den lokala orten
XL-BYGG är en kedja som består av över 110 fristående anläggningar, från norr till söder. Anläggningarna som drivs av entreprenörer, och har gjort så i flera generationer, verkar hela tiden för att utveckla den lokala orten. XL-BYGG Ljusdal är en av dem.

XL-BYGG Ljusdal ligger mitt i Hälsingland och erbjuder idag en stor butik med ett komplett sortiment.

-Vi erbjuder även uthyrning under samma tak. Vår målsättning är att kunna vara en one-stop-shop för våra kunder. Våra hjärtan brinner också lite extra för trä, säger Mikael Helmersson, delägare XL-BYGG Ljusdal.

Just trä är en stark koppling till XL-BYGG och precis som för många andra medlemmar inom kedjan finns det starka kopplingar bakåt i tiden till sågverk och hyvleri. Veckebo Såg & Hyvleri, som är en del av dagens verksamhet, grundades redan 1870 några kilometer ifrån butiken.

-Här har vi möjlighet att tillverka unika och specialanpassade lister och foder i högsta kvalitet. Vi anser att byggnadsvård och kvalité går lite hand i hand med hållbarhet och miljö, säger, Mikael Helmersson, som är den femte ägargenerationen.

Men allting går inte lika långt tillbaka i tiden. För ett par månader sedan lanserade XL-BYGG Ljusdal ett nytt koncept där man blir ombud på fem lokala närliggande orter, Los, Ramsjö, Ängebo, Kårböle och Näsviken.

-Satsningen för oss är viktigt ur flera perspektiv. Främst handlar det om att ta ansvar och utveckla den lokala orten. På de mindre orterna blir det ännu viktigare att ha kvar den lokala handeln och där behöver vi tillsammans hjälpas åt. Jag skulle vilja säga att det landade helt rätt och det märks av på den otroligt positiva responsen vi har fått från alla, både ombud, media och människor, säger Mikael Helmersson.

Ombuden erbjuder idag ett bassortiment och kunderna har även möjlighet att beställa material till butikerna flera gånger i veckan.

-Sen erbjuder vi även en uppskattad tjänst i form av rådgivning från våra byggsäljare som är på plats hos ombuden ett par gånger i månaden, säger Mikael Helmersson.

Att butiken och personalen brinner för att göra det där lilla extra märks tydligt. För drygt tre år sedan var butiken delaktig i XL-Hjälpen där man hjälpte Bjuråkers GIF att uppfylla deras byggdröm om nya läktare.

-Vi försöker alltid att skapa en plats för alla genom olika initiativ och aktiviteter för att skapa en härlig vi-känsla. Det är en stor del av vår identitet lokalt men även centralt inom kedjan. Att då få möjligheten att hjälpa och stötta en av våra lokala föreningar var en häftig upplevelse, säger Mikael Helmersson.

Men även på andra plan är XL-BYGG Ljusdal involverande i större syften. Olle Olmårs, som är en av delägarna till butiken, har tidigare under en längre tid arbetat som volontär för Mind, som är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. En insats som spred sig inom kedjan och koncernen och sedan 2022 har Mestergruppen, Sveriges ledande bygghandelskoncern, ett samarbete med Mind.

- Jag är glad över det samarbete som Mestergruppen Sverige har med Mind, särskilt med tanke på den bransch vi verkar i. Jag får ibland frågan om varför jag var volontär på Minds Självmordslinje och det handlar mycket om att jag får vara med om något så fantastiskt givande. Att få finnas där för någon som har det tufft just nu, och förstå att det ofta bidrar till lättnad för någon – det känns verkligen meningsfullt, säger Olle Olmårs.

När XL-BYGG Ljusdal istället tittar framåt så är både tillväxt och hållbarhet på agendan.

-Trots en tuff konkurrens på hemmaplan med fem olika byggmaterialhandlare i Ljusdal har vi haft en bra tillväxt de senaste åren. Det vill vi såklart gärna fortsätta med och vi har planer på att etablera oss inom ett par år i Hudiksvall. Vi arbetar just nu även intensivt med våra certifieringar inom FSC och PEFC, säger Mikael Helmersson.

För XL-BYGG är de fria företagarna och de lokala entreprenörerna en av styrkorna i sin affärsmodell där det är möjligt att kombinera det stora företagets fördelar tillsammans med engagemanget och lokalkännedomen hos de lokala entreprenörerna.

-Vårt DNA som kedja är alla de drivna entreprenörerna som har viljan att hela tiden göra saker lite bättre. Jag är stolt över det framåttänk som våra entreprenörer ständigt visar upp. I sann XL-anda ser de styrkan i att arbeta tillsammans och de skapar hela tiden de bästa förutsättningarna för kedjan, sina kunder och den lokala marknaden, säger Carl Littlewood, Kedjechef XL-BYGG.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-09
Vibrerar din pump? Safe Control blir en del av GBA GroupInviger utbyggnad av fabriken i ArvikaLicenssvets – det är det och så fungerar det!Eaton lanserar 5P Gen 2 UPS
2024-09-06
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål