SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Wibax Finland siktar på en framtid

Med eldrivna tankbilar och egenproducerad grön
Wibax fortsätter sin offensiva satsning på elektrifiering för att nå målet om en 100 procent elektrifierad fordonsflotta till år 2030. Under andra delen av 2024 väntas Finlands första eldrivna ADR-godkända tankbil levereras till Wibax i Hamina.

För ungefär ett och ett halvt år sedan satte Wibax upp ett ambitiöst miljömål: en 100-procentigt fossilfri elbilsflotta som använder 100-procentigt självproducerad el. Det som gör detta mål ambitiöst är att elektriska fordon fortfarande används mycket lite inom kemikalietransporter. Wibax vill vara ett föredöme och agera pionjär på detta område.

– År 2022 började Wibax första eldrivna tankfordon trafikera i Sverige. Enligt vår information var det då världens första eldrivna ADR-godkända tanklastbil, och det finns fortfarande inte många av dem än idag, säger Wibax Logistics Oy vd Olli Paasio.

Erfarenheterna har varit positiva och nu väntar Wibax på att få fyra nya eldrivna tankbilar där tre av fordonen går till Sverige och det fjärde placeras i Finland.

– Vi är pionjärer inom branschen i Finland, eftersom detta fordon kommer att vara Finlands första eldrivna ADR-godkända tanklastbil, säger Paasio.

Det nya fordonet är en Scania BEV 45R dragbil, och Wibax kommer att starta tunga tanktransporter i Finland med denna semitrailerkombination.

– Bilen kommer att användas för transporter i sydöstra Finland och dess hemort blir Wibax terminal i Hamina. Vår första snabbladdare kommer också att installeras där, säger Paasio.

Självproducerad grön el
Även om laddinfrastrukturen för elbilar har utvecklats mycket inom personbilssektorn, är den fortfarande i ett tidigt skede för tunga fordon.

– Tanken är att vi åtminstone i början kommer att placera våra snabbladdare vid våra egna terminaler. På så sätt kan vi ladda bilen effektivt med vår egen laddinfrastruktur medan den lastas, säger Paasio.

Förutom fasta laddstationer vid terminalerna har Wibax även en flyttbar WiCharge-laddstation i Sverige.

– Det är smidigt att användbara flyttbara laddstationer som kan placeras längs långa transportvägar och hos kunder. I Finland finns de ännu inte, men vi kan använda dem här i framtiden om det behövs, säger Paasio.

Eldrivna tunga fordon kommer naturligtvis att öka elförbrukningen, och Wibax vill inte vara en nettoanvändare av elmarknaden och driva upp elpriserna.

– Vi är ett ansvarsfullt och hållbart företag, så att enbart övergå till eldrivna fordon räcker inte. Vi vill att elen som våra fordon använder också är självproducerad, säger Paasio.

För detta ändamål har ett helt nytt bolag, Wibax Energy AB, grundats, som ansvarar för hela Wibax-koncernens elektrifieringsprojekt, både när det gäller laddinfrastruktur och egen grön elproduktion.

– Vi överväger noggrant alla alternativ för hur grön el kan produceras och bedömer vad som är mest rimligt vid varje given tidpunkt. Teknologin kommer också att utvecklas mycket fram till år 2030, så det finns och kommer att finnas många alternativ, förklarar Paasio.

Bestämt mot en mer hållbar framtid
För närvarande har Wibax totalt cirka 70 transportfordon i Norden, varav ett tjugotal är i trafik i Finland. Med den förväntade tillväxten kommer antalet fordon att öka de kommande åren. Mycket utveckling och investeringar krävs snabbt för att nå det ambitiösa målet att elektrifiera hela fordonsflottan till år 2030.

– Under de närmaste åren kommer antalet eldrivna fordon i vår trafik att öka successivt. Vi följer teknologins utveckling och investerar i ny utrustning när det är rimligt för de planerade transportuppdragen. Investeringar görs både utifrån tillväxt och det normala byte av fordon i flottan.

Stolt pionjär inom sitt område
Riktningen är alltså klar, och Wibax arbetar målmedvetet för elektrifiering, hållbarhet och en mer miljövänlig verksamhet. Paasio berättar att Wibax vill göra saker bättre och renare, och det är koncernens strategiska val.

– Och naturligtvis är det också viktigt för våra kunder. Vi vill vara med och hjälpa till att minska utsläppen i deras värdekedjor, säger han.

Paasio är stolt över hur Wibax är en vägledare inom sitt område.
– Vi vill förbli pionjärer inom branschen och också visa andra att även tunga transporter kan göras hållbart!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-04
Så blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex EcotecsManitou för hela slanten Rockpanel stärker sitt engagemang Innovation, utbildning och gemenskap i fokus
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder
2024-08-30
New structure in PROFIBUSRobotCenter Laxå AB säljer ny stationBevegos resa fortsätterStörsta hamn­utbyggnaden på 40 årBerghs och Svensk Form skapar designutbildning
2024-08-29
Träffa Fabeo på Entreprenad Live!Nya nödutrymnings­beslag från ASSA ABLOYAnpassningsbara RGB-lampor Digitala tvillingar ökar effektivitet & hållbarhet Starkt momentum i flera delar av CapSeks portfölj