SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Viktigaste utmaningarna med regelefterlevnad

Här lägger företagen störst fokus
En rapport från NAVEX kartlägger näringslivets arbete med regelefterlevnadsfrågor och riskhantering – här är områdena där företagen lägger störst fokus.

2024 State of Risk & Compliance Report publiceras årligen av NAVEX och baseras på en enkät med fler än 1 000 områdesexperter, de flesta från Europa och Nordamerika.

Rapporten slår fast att företag blir allt bättre på att hantera frågor kring risker och regelverk – åtminstone om man frågar dem själva. När respondenterna ombads att själva bedömma hur väl utvecklat deras arbete inom området var placerade sig hälften i någon av de två översta kategorierna, och 22 procent i någon av de två lägsta.

Samtidigt fanns det också problematiska data som komplicerar bilden. Exempelvis saknade nästan fyra av tio verksamheter globalt ett system för visselblåsning trots att detta sedan december 2023 är ett lagkrav inom EU och sedan tidigare även i Nordamerika. 45 procent saknade en non-retalliation-policy för att skydda anmälare mot repressalier från arbetsgivare, och fler än en tredjedel, 36 procent, hade inte planerat någon utbildning i etik eller uppförandekod inom de kommande två-tre åren.

De viktigaste frågorna
När respondenterna ombads att rangordna de olika risker som var viktigast för den egna verksamheten svarade 29 procent att risker förknippade med lagar och regelverk var det enskilt viktigaste området, följt av cybersäkerhetsrisker (20 procent).

När man vidgar perspektivet till att omfatta de tre viktigaste områden nämner 61 procent regelefterlevnad och 56 procent cybersäkerhet. Andra riskområden med hög svarsfrekvens är företagskultur (32 procent), mutor, korruption och bedrägeri (26 procent), samt risker kring mångfald, likabehandling och inkludering (24 procent).

Nytta eller hinder
Samtidigt som en stor majoritet av respondenterna håller med om påståendet att ett regelefterlevnadsprogram innebär en stategisk fördel för en organisation, uppgav 31 procent att de helt eller delvis instämde i påståendet att ”programmen är ett ’nödvändigt ont’ som bromsar affärerna”. Rapportförfattarna lyfter fram behovet av att utforma policies som är så effektiva som möjligt, och säkerställa att dessa efterföljs på ett sätt som gör nytta men utan att leda till tidsspillan.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-19
Dana Lim utökar 4 tips för att optimera webbtrafiken Banbrytande broprojekt
2024-09-18
Montico har startat en helt ny utbildningsformMotviktstruckar - gör informativa valVi ses på Scanautomatic och ProcessteknikEnkelhet i fokus En livsviktig säkerhetsåtgärd
2024-09-17
Olsons skapar nya relationer MCS Hyrsystem väl­komnar Anders Siktning och separering med siktskoporAvancerad chipmontering och kapslingKyocera nu certifierad DMG MORI-partner
2024-09-16
Unik satsning med en rullande mässmonterLyfta tungt?Hur man snabbt fixar svetsporer?Neobo har godkänts Ny rapport understryker hotet
2024-09-13
Water Jet Sweden lanserar produktnyhet TransformatorstationerSalesforce går all in på AI-agenterVerizon Business deltar på IBC2024 Plattformar för att skapa innehåll och samarbeta