SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vikströms Byggnads­ställningar väljer Layher

Hundra procent leverantörstrohet
Från norrländska Bureå till huvudstaden, med hela Storstockholm och Mälardalen som verksamhetsområde. Sedan bröderna Mattias och Anders Vikström grundade Vikströms Byggnadsställningar AB våren 2005 (då under namnet SBA Stockholms Bygg & Alltjänst) har företaget växt i rask takt. Nästa år firar de 20-årsjubileum, men om och i så fall hur de ska fira denna milstolpe har de inte haft tid att fundera över.

Trivseln och arbetsglädjen genomsyrar verksamheten, vilket i sin tur genererar långsiktiga relationer.

– Det känns som att vi startade firman alldeles nyss, allt har gått i ett. Målet har aldrig varit att nå ett visst mål, utan att vi själva ska trivas med det vi gör. Det ska vara kul helt enkelt, säger den äldre av bröderna, Mattias Vikström vars huvudsyssla är ekonomi- och avtalsfrågor.

– Vi har medarbetare som varit med i över 15 år, vilket är mycket kul, säger fem år yngre Anders Vikström, vd och projektchef.

Idag har Vikströms Byggnadsställningar cirka 40 montörer verksamma på heltid och mellan tummen och pekfingret lika många projekt igång samtidigt. De har kapaciteten, kunskapen och materialet som krävs för att möta efterfrågan. På den 3 000 kvadratmeter stora upplagsplatsen i Jordbro finns all typ av ställningsmaterial man kan tänka sig för såväl standard- som speciallösningar. Här förvarar de ställnings- och väderskyddsmaterial som är ”hemma och vänder” i väntan på nya projekt – och det går inte att ta miste på varifrån materialet kommer. Produkterna är märkta med Layhers klarröda etikett, en kvalitetsstämpel som syns på långt håll. Och så har det varit ända sedan starten 2005.

– Produkterna är bra, de har moderna, säkra lösningar och det är ett stort företag med muskler som kan leverera material på kort tid. Det är därför vi har 100 procent leverantörstrohet, säger Mattias.

Äger allt material från Layher

De flesta av Layhers produkter, från stora partier Keder XL väderskydd och lotstrappor ner till minsta konsol, finns att tillgå.

– Jag tror inte Layher säljer en enda detalj som vi inte har i stocken, fortsätter Mattias. Fördelarna med deras ställningssystem är att det är väldigt flexibelt, det finns många tekniska lösningar och olika slags detaljer som är mycket användbara. Om vi till exempel behöver runda en balkong är vi sällan låsta av dess bredd, djup eller höjd. Detsamma gäller mer komplicerade hängen eller avväxlingar, där Layhers lösningar i princip bara begränsas av den egna kreativiteten.

Att äga allt material har flera fördelar, enligt bröderna.

– Vi har kapaciteten att ta hela affären, vilket innebär kortare ledtider när man startar ett projekt. Att ställningsmaterialet finns på vår hemgård i Jordbro, och inte på fyra olika gårdar, gör det enkelt att överblicka materialtillgången och därmed ha koll på hur stora jobb vi kan ta och när, säger Anders.

Beräkningar gör de både inhouse och med hjälp av Layhers typfallskataloger och ingenjörer.

– Vi mejlar ritningar och diskuterar idéer med Layher, ett samarbete som fungerar väldigt bra i alla delar.

Säkerhets- och miljöarbete i framkant

Vikströms bedriver ett aktivt miljöarbete och har ett väl genomarbetat system för alla typer av kvalitetssäkring vad gäller byggnadsställningar, transporter, lagerhållning, säkerhet och arbetsmiljö.

– Vi vill ligga i framkant på så många sätt som möjligt, så när det sker lagändringar eller kommer nya krav från beställare är vi redan där. Det är ingen pengafråga, vi är säkra på att det betalar sig i långa loppet, säger Mattias.

Det finns gott om konkreta exempel på hur de omsätter sin övertygelse i praktiken. Anders lägger fram några av dem.

– Vad gäller säkerhet har vi exempelvis de bästa personliga fallskydden som finns på marknaden. Vi köper in det som behövs och väljer aldrig någonsin det näst bästa. Alla våra montörer utbildas i personligt fallskydd och räddning, de har också tillgång till företagshälsovård och vi samarbetar med två naprapatföretag.

Mattias fyller i:

– Vi jobbar bara med de som har den högsta säkerhetsklassen på sina lastbilar. Det händer att vi avbryter samarbeten med vissa leverantörer, om de inte uppdaterar sin flotta. För egen del har vi en liten bil som tar en morgonkörning med fem, sex adresser istället för att åka fram och tillbaka. Det sparar både tid, pengar och är bättre för miljön.

Miljöaspekten finns även i valet av Layher som ställningsleverantör. Det är bättre att köpa och transportera produkter från Sverige eller Tyskland än från länder på andra sidan jorden. Dessutom väger materialet jämförelsevis lite, samtidigt som det är robust och flexibelt.

– Naturligtvis innebär mer last på bilarna färre transporter för vår del, konstaterar Anders.

Halv kilometer hängställning

När bröderna får välja var sitt projekt som är extra minnesvärt lyfter Mattias ett uppdrag i Stockholmsförorten Fisksätra för huvudentreprenören Serneke.

– Där monterade vi Layhers väderskydd Keder XL med hela 46 meter spännvidd. Vi var det första företaget i världen som använde deras lyftsäkring. Jag vill verkligen slå ett slag för den produkten. Även för Serneke var det värdefullt att kunna rulla fram väderskyddet istället för att riva och sätta upp. Det tog bara två dagar att göra etappförflyttningar och föll ut väldigt bra.

Anders i sin tur nämner ett projekt där det skulle läggas nya fjärrvärmerör under Vårbybron. Vikströms Byggnadsställningar byggde ett hänge under bron – som var hela 500 meter långt.

– Återigen fick vi hjälp av Layher som gav input på Mattias CAD-ritningar. De har hög kompetens, är duktiga på beräkningar och bidrar gärna med sin kunskap.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-05
En storspelare i stål- och plåtbranschenFörnyar Solitas Azure Analytics specialisering Lanserar industriella OLED displayerEU:s nya AI-lag har ingen påverkan Consilium köper Daspos
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder
2024-08-30
New structure in PROFIBUSRobotCenter Laxå AB säljer ny stationBevegos resa fortsätterStörsta hamn­utbyggnaden på 40 årBerghs och Svensk Form skapar designutbildning