SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vi måste sluta övergeneralisera AI

AI är mer än bara generativa verktyg
Har du tänkt på hur endimensionellt vi pratar om AI? Det borde du kanske göra.

AI fått ett stort genomslag i det allmänna medvetandet under de senaste åren, antagligen till stor del på grund av alla de populära generativa AI-verktyg som har lanserats. Detta har lett till en aldrig tidigare skådad våg av intresse för och experimenterande med AI och maskininlärningslösningar.

Men medan GenAI skapar rubriker har AI nu mognat till den grad att företag implementerar specifika AI-lösningar i arbetsflöden för att lösa specifika problem i nästan alla branscher – detta är dock något som missas i generaliseringen av AI.

Till exempel används AI nu för att utforska hur man kan använda stora språkmodeller för att implementera maskinbaserad autonomi, vilket gör det möjligt för maskiner att kommunicera med varandra och med människor.

Förstärkningsinlärning – ett av de tre huvudsakliga paradigmen för maskininlärning – används också för att lära maskiner lämpliga beteenden i olika miljöer för att maximera resultat och vinster. Båda dessa områden utnyttjar AI, men är två mycket olika tillämpningar av artificiell intelligens som hjälper till att lösa vitt skilda problem.

Vi måste därför sluta övergeneralisera AI, eftersom AI-världen är så enormt stor och vida överstiger vad vi känner till från ChatGPT.

AI-boomen
Ett lika viktigt budskap när det gäller AI är att inte betrakta det som en enda teknik.

Under mjukvaruboomen som startade för flera årtionden sedan var det få som kunde ana att den skulle bli en del av vår vardag och att den skulle tas för given. Samma sak kan sägas om användningen av AI.

Dess väg in i vardagen kommer dock att vara mycket kortare än mjukvarans, eftersom den används i allt fler olika applikationer.

Även om AI som koncept fortfarande kan kännas obehagligt för många så kommer den ökande användningen av AI i konkreta, verklighetsnära lösningar att bidra till att förändra uppfattningarna och leda till att AI inte längre ses som en separat, visionär teknik. Hur snabbt AI når denna brytpunkt kommer att bli fascinerande att bevittna.

Störst påverkan bakom kulisserna
Om vi bortser från konsumentprodukter som chattbotar och virtuella assistenter kommer AI sannolikt att ha störst affärsinverkan bakom kulisserna. Denna aspekt förbises också ofta.

Som med alla sektorer som hanterar känsliga uppgifter eller information som kan identifiera personer kommer införandet av AI att ske försiktigt och gradvis. Stora språkmodeller används redan för att effektivisera insamling och dokumentation av data och andra administrativa uppgifter som minskar produktiviteten inom en rad olika sektorer.

Inom till exempel sjukvård och televård kommer AI att användas för att snabbt och effektivt analysera journaler och information från flera olika källor, vilket hjälper vårdpersonal att snabbt identifiera vilken vård som krävs för patienterna. Detta kan i slutändan bidra till att rädda liv och att upptäcka tidiga sjukdomsutbrott.

Det är inte AI som faktiskt levererar vården, detta är ett utmärkt exempel på hur AI-teknik används som ett beslutsstöd som gör det möjligt för människor att använda stora mängder data för att dra användbara slutsatser och i slutändan fatta beslut om vilka åtgärder de ska vidta.

AI-implementeringen går allt snabbare och påverkar en rad olika sektorer på väldigt olika sätt. När vi nu bevittnar revolutionen bör vi vara försiktiga med att generalisera och vara medvetna om vikten av att etablera en stabil styrning av AI-användningen, så att den kan utnyttjas på ett säkert sätt för att stödja människor och processer.

Av Ulrika Sturk, Regional Marketing Manager, Panasonic Toughbook

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-19
4 tips för att optimera webbtrafiken Banbrytande broprojekt
2024-09-18
Montico har startat en helt ny utbildningsformMotviktstruckar - gör informativa valVi ses på Scanautomatic och ProcessteknikEnkelhet i fokus En livsviktig säkerhetsåtgärd
2024-09-17
Olsons skapar nya relationer MCS Hyrsystem väl­komnar Anders Siktning och separering med siktskoporAvancerad chipmontering och kapslingKyocera nu certifierad DMG MORI-partner
2024-09-16
Unik satsning med en rullande mässmonterLyfta tungt?Hur man snabbt fixar svetsporer?Neobo har godkänts Ny rapport understryker hotet
2024-09-13
Water Jet Sweden lanserar produktnyhet TransformatorstationerSalesforce går all in på AI-agenterVerizon Business deltar på IBC2024 Plattformar för att skapa innehåll och samarbeta