SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Var tredje upplever fler än sex intrång om året

Organisationer är en växande måltavla för nätkriminella
En ny rapport visar att OT-organisationer är en växande måltavla för nätkriminella. Nästan en tredjedel av företagen rapporterade fler än sex intrång under det senaste året.

Fortinet släpper idag sin globala 2024 State of Operational Technology and Cybersecurity Report. Rapporten visar på det nuvarande tillståndet kring säkerheten för operativ teknologi (OT) – den del av organisationen som övervakar och styr fysiska processer och system.

Även om årets rapport indikerar att organisationer har gjort framsteg under de senaste 12 månaderna när det gäller att förbättra sin OT-säkerheten finns det fortfarande kritiska som behöver förbättras. Bland annat uppger nästan tre fjärdedelar (73 %) av organisationerna att de upplevde ett intrång som påverkade antingen OT-system eller både IT- och OT-system – en ökning från 49 % i fjol. Rapporten visar också en ökning från år till år av intrång som bara påverkade OT-system (från 17 % till 24 %).

Nästan en tredjedel (31 %) av de tillfrågade rapporterade fler än sex intrång, jämfört med endast 11 % förra året. Alla typer av intrång ökade jämfört med föregående år, förutom en minskning av skadlig programvara. Nätfiske och intrång i epost var de vanligaste, medan de vanligaste teknikerna som användes inkluderade intrång i mobilsäkerheten.

Några av nyckelresultaten från rapporten:
• Respondenterna som hävdar att deras organisation har fullständig synlighet av OT-system inom sina centrala säkerhetsverksamheter har minskat sedan förra året, från 10 % till 5 %. Däremot ökade de som rapporterade 75 % synlighet, vilket tyder på att organisationer får en mer realistisk förståelse av sin säkerhetsställning.

• Mer än hälften (56 %) av de tillfrågade upplevde ransomware eller intrång – en ökning från endast 32 % 2023 – vilket tyder på att det fortfarande finns utrymme för förbättringar när det gäller nätverkets synlighet och detekteringsförmåga.

• Andelen organisationer som anpassar OT-säkerheten efter CISO-rollen fortsätter att växa och ökar från 17 % 2023 till 27 % i år. Samtidigt skedde en ökning för att flytta OT-ansvaret till andra roller i ledningen, inklusive CIO, CTO och COO, till uppåt 60 % under de kommande 12 månaderna, vilket tydligt visar oro för OT-säkerhet och risk.

"Rapporten visar att många team fortfarande står inför betydande utmaningar när det gäller att säkra konvergerade IT/OT-miljöer, även om OT-organisationer gör framsteg i att stärka sin säkerhetsställning. Att anta viktiga verktyg och funktioner för att förbättra synlighet och skydd över hela nätverket kommer att vara avgörande för dessa organisationer när det gäller att minska den genomsnittliga tiden till upptäckt och svar och i slutändan minska den totala risken för dessa miljöer", säger John Maddison, Chief Marketing Officer på Fortinet.

Hela rapporten finns att ta del av här: https://www.fortinet.com/resources/reports/state-of-ot-cybersecurity?utm_source=pr&utm_medium=pr&utm_campaign=report-state-ot-cybersecurity-2024

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-25
Jämställdhet – ett ständigt pågående arbeteÅrlig analys visar stadig tillväxtHur COBOTs påverkat industrin
2024-06-24
Boardingen är öppenSwecon uppdaterar sin maskinflottaVärmekameror vs. pyrometrarInstallation av MiR600 hos Weland PlasticEtt måste för framtidens industri
2024-06-21
Undvik vanliga misstag vid fasadmålning
2024-06-20
Tålighet och avancerad teknik kombineratServicetekniker på Swecon i Staffanstorp!Heta försök på Swerim med salt i fokus20-årig funktionsgaranti för...Stora elbehov, men få företag har information
2024-06-19
Allt du behöver veta om skjutstativstruckar Säkerhetsåtgärder vid användning av laser Gradsaxar för plåtbearbetning Utökad kapacitet och höjd kvalitetKraften med 3D-utskrift