SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Uppåt för offentliga sektorns byggande

Ökade med 9% under 2023
Offentligt byggande och stora industriprojekt håller uppe byggmarknaden. Det visar en ny rapport från Byggfakta och Tendium.

Husbyggandet har sjunkit kraftigt under lågkonjunkturen, men en ny rapport från Byggfakta och Tendium visar att det finns ljusglimtar. Offentliga sektorns byggkostnader fortsätter stadigt uppåt och ökade med 9 procent under 2023.

Dessutom gav ett fåtal stora industriprojekt stort genomslag i statistiken, och byggstartsindex landade på en ökning med 12 procent jämfört med föregående 12 månader, enligt Byggfakta.

De mest aktiva på offentliga byggmarknaden

Storstadsområdena toppar listan över de mest aktiva offentliga inköparna, med både kommuner, regioner och kommunala bolag på topp tio. Under perioden 2019 till 2023 köpte både Göteborgs stad och Stockholm stad in tjänster från byggentreprenörer för över 10 miljarder kronor – exkluderat de kommunala bolagen.

– Offentliga sektorn är ofta en motvikt i lågkonjunkturer. Det är en möjlighet för byggentreprenörer som vill satsa på den offentliga marknaden, säger Hannes Dernehl, Tendiums VD och medgrundare.

De mest aktiva byggentreprenörerna på den offentliga marknaden var NCC, Skanska och Peab. På fjärde plats kom Byggdialog och på femte Veidekke.

Stora industriprojekt håller uppe husbyggandet

Förutom ett ökat offentligt byggande så märks stora industriprojekt av i byggstatistiken. Under perioden juli 2023 till och med juni 2024 byggstartade H2 Green Steel, ett gigantiskt byggprojekt och är ett av flera stora industriprojekt som håller uppe byggstartsstatistiken.

Räknas H2 Green Steel bort, som har en uppskattad kostnad på ca 35 miljarder, så ligger Byggfaktas byggstartsindex för perioden på minus sex (-6 %) istället för plus 12 (+12 %).

– I byggbranschen har man pratat om kris som en följd av det minskade bostadsbyggandet. Den offentliga sektorns del av byggentreprenaderna, i kombination med stora industriprojekt framför allt i norr, har hållit byggkonjunkturen uppe och till viss del kompenserat för raset i bostadsbyggandet, säger Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta.

Peab, Skanska och NCC toppade listan över byggföretagen bakom flest projekt med uppskattad byggstart under 2022, 2023 samt januari – juni 2024.

Här kan du ladda ner rapporten kostnadsfritt.

Om rapporten
Rapporten Marknaden för byggentreprenörer är ett samarbete mellan Byggfakta och Tendium. Den bygger dels på data om byggprojekteringar, dels på data om offentliga sektorns utbetalningar till byggbolag. Läs mer om datan i rapporten.

Byggfakta tillhandahåller Nordens största plattform för projekt- och marknadsinformation som skapar affärsmöjligheter och insikter för alla aktörer i byggbranschen.

Tendium är ett mjukvaruföretag som med hjälp av AI förenklar och effektiviserar offentlig upphandling för leverantörer.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-05
En storspelare i stål- och plåtbranschenFörnyar Solitas Azure Analytics specialisering Lanserar industriella OLED displayerEU:s nya AI-lag har ingen påverkan Consilium köper Daspos
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder
2024-08-30
New structure in PROFIBUSRobotCenter Laxå AB säljer ny stationBevegos resa fortsätterStörsta hamn­utbyggnaden på 40 årBerghs och Svensk Form skapar designutbildning