SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Unik miljömärkning lanseras

Svenska återbruksaktören Rekomo är projektpartner
Från och med den 26 september kan svenska verksamheter för första gången miljömärka sina lokaler som hållbara. Den nya märkningen Hållbar interiör bygger på ett antal kriterier som verifierats av forskningsinstitutet RISE, och ett stort fokus ligger på återbrukad inredning. Rekomo, med över 30 års erfarenhet av ämnet, är en av de projektpartners som står bakom märkningen.

BREAAM, LEED, Miljöbyggnad och Svanen – det är bara några av de prestigefulla miljömärkningar för fastigheter som finns idag. Men det har hittills saknats en motsvarande märkning för interiörer, trots de stora klimatbesparingar som finns att göra där. Den 26 september lanseras miljömärkningen Hållbar interiör – den första märkningen som ser till helheten i interiören, och som omfattar det som hyresgästen själv har möjlighet att påverka.

Bakom den nya miljömärkningen ligger ett femårigt samarbete mellan 30 aktörer inom bland annat möbel-, arkitekt- och lokalförvaltningsbranschen. Den svenska återbruksaktören Rekomo, som har över 30 års erfarenhet av begagnad kontorsinredning, har varit en av projektpartnerna från projektets start.

– Vårt främsta mål med märkningen har varit att driva ett mer hållbart beteende inom inredningsbranschen och minska samhällets resursslöseri. Rekomo och våra andra samarbetspartners, som dagligen arbetar med interiörer och lokaler, har bidragit med viktiga insikter om hur vi behöver arbeta för att kunna driva en hållbar omställning på allvar, säger Kristin Östberg, arkitekt och projektledare på Indicum Inredningsarkitekter, samt initiativtagare till Hållbar interiör.

Återbrukade möbler – ett tungt vägande kriterium
Kriterierna för att få märkningen inbegriper allt från hållbara inköpspolicys till energieffektivitet, och har verifierats av forskningsinstitutet RISE. Men inte minst ställs höga krav på att möbler, inredning och andra inventarier i lokalerna ska införskaffas på ett hållbart sätt. Ett tungt vägande kriterium är att nya möbler som införskaffas till lokalerna ska vara återbrukade, med minst en tidigare brukare.

Möbelindustrin är nämligen en av många branscher som har en stor negativ inverkan på miljön. Bara den svenska nyproduktionen av kontorsinredning beräknas bidra till klimatkrisen med mer än 170 000 ton koldioxid årligen – till en kostnad på cirka 7 miljarder kronor.

Rekomo är en engagerad aktör på återbruksmarknaden som vill driva utvecklingen mot en hållbar, cirkulär ekonomi. Ifjol sålde och hyrde Rekomo ut över 50 000 begagnade möbler till företag i hela Sverige, och totalt levererades runt 10 000 kompletta arbetsplatser. Detta har inneburit en besparing av koldioxidutsläpp på närmare 3 000 ton koldioxid, jämfört med om kunden valt nyproducerade alternativ.

– Det är enormt glädjande att se hur begagnatmarknaden får ta allt mer plats som en viktig spelare i den mycket nödvändiga klimatomställningen. För oss var det en självklarhet att bidra med vår mångåriga kunskap om återbruk till utvecklingen av den här märkningen och kriterierna för den. Vår förhoppning, och tro, är att Hållbar interiör kommer bidra till en mer cirkulär möbelmarknad – och accelerera den svenska klimatomställningen, säger Jonas Åström, VD på Rekomo.

Läs mer om Hållbar interiör här: https://hallbarinterior.se/.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-19
Dana Lim utökar 4 tips för att optimera webbtrafiken Banbrytande broprojekt
2024-09-18
Montico har startat en helt ny utbildningsformMotviktstruckar - gör informativa valVi ses på Scanautomatic och ProcessteknikEnkelhet i fokus En livsviktig säkerhetsåtgärd
2024-09-17
Olsons skapar nya relationer MCS Hyrsystem väl­komnar Anders Siktning och separering med siktskoporAvancerad chipmontering och kapslingKyocera nu certifierad DMG MORI-partner
2024-09-16
Unik satsning med en rullande mässmonterLyfta tungt?Hur man snabbt fixar svetsporer?Neobo har godkänts Ny rapport understryker hotet
2024-09-13
Water Jet Sweden lanserar produktnyhet TransformatorstationerSalesforce går all in på AI-agenterVerizon Business deltar på IBC2024 Plattformar för att skapa innehåll och samarbeta