SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tensid- och PFAS-fria handsläckaren CGS X-Fog

Har nu högsta släckeffekt-klass för A-bränder
För två år sedan lanserade GPBM Nordic marknadens första helt PFAS- och tensidfria brandsläckare med hög släckeffekt: CGS X-Fog. Nu har släckeffekten höjts ytterligare till 55A, den högsta effektivitetsklassen för A-bränder.

– Nu kan våra kunder möta höga miljökrav och ändå uppnå den högsta släckeffekten, säger Martin Kintom, produktchef.

PFAS-ämnen är några av vår tids mest problematiska ämnen. PFAS är en grupp syntetiska kemikalier som används för sina vatten- och fettavstötande egenskaper och sin höga värmetålighet. PFAS-ämnen har kopplats till bland annat cancer och hormonstörningar och finns överallt i vår miljö. Det är ämnen som sprider sig lätt i luft och vatten och är extremt svårnedbrytbara, vilket gör att de ansamlas i miljön och människokroppen över tid.

– Det är otroligt viktigt att vi producenter tar bort PFAS ur våra produkter. Vi på GPBM Nordic plockade bort PFAS helt och hållet redan för cirka två år sedan när vi lanserade ett brett sortiment miljövänliga brandsläckare, bland annat vår PFAS- och tensidfria CGS X-Fog för A-klassade bränder, säger Martin Kintom.

CGS X-Fog är ett miljövänligt släckmedel med upp till fyra gånger bättre släckeffekt än vatten. Sedan lanseringen har man arbetat med produktutveckling för att uppnå den högsta släckeffekt-klassningen.

– Vi har arbetat hårt i två år för att erbjuda marknaden ett helt tensid- och PFAS-fritt alternativ med den högsta släckeffekt-klassningen, säger han.
Under sommaren 2024 genomfördes tester av det ackrediterade testlabbet Kiwa. Resultatet gav CGS X-Fog i 9-liters versionen godkänt enligt den högsta släckeffektklasen för A-bränder – 55A.

Som A-bränder räknas brand i fibrösa material som exempelvis trä, textil och papper. Men idag finns B-klassade skumsläckare med PFAS i många offentliga miljöer som skolor, hotell och kontor där mer miljövänliga släckare som till exempel CGS X-Fog är ett fullgott alternativ.

Nya riktlinjer för skumsläckare är på gång och vissa PFAS-ämnen är redan idag förbjudna enligt EU:s kemikalielagstiftning REACH. Men det finns över 10 000 olika PFAS-ämnen och Sverige har som en av fem avsändarnationer lämnat ett omfattande förslag om ett gruppförbud mot PFAS till Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa).

– Miljökraven blir allt högre ställda. Med den senaste uppdateringen klarar CGS X-Fogs 9-liters släckare både dagens och framtida miljökrav, samtidigt som den har den högsta släckeffekten, säger Martin Kintom.

För mer information:
Martin Kintom, produktchef GPBM Nordic AB, 0733-65 60 47, 031-799 16 47

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-16
Vartannat företag kräver hårdare regler Sju av tio upplever stör­ningar i patientvårdenBörsen H1 viktig del av Kirunas stadsutveckling Thomas Betong tar prefab till en helt ny nivåLambertssons nya chef i Region Väst
2024-10-15
Kan mindre företag automatisera?Hestra Truck blir del­ägare i Håkanssons TruckXMOR-skopan på hårt bokad turnéSICK tilldelas EcoVadis platina-medaljKarma meddelar priset på Revero i Europa
2024-10-14
YstaMaskiner på Elmia Lantbruk i JönköpingGrindstängare från Dictator ScandinaviaNu är alla bitar på plats hos Swecon RentalLaddboxkillarna finns nu i 75 städerNya nätfiskemetoder via QR-kod
2024-10-11
Lämplig hantering av mediaDenodo lanserar globalt utbildningsinitiativ Välkommen till öppet hus på Senergia EnergiforumFörsta svenska laddhubben för lastbilarByggmaterialdagen 2024
2024-10-10
Nyhet! Hyr en termotransferskrivare! Ny design och funktion40 ton hållbarhet!Satsar på renlighet från ANMASI AB Stärker sin närvaro i Stockholmsområdet