SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tätskiktsgaranti har bi­dragit till täta tak i 40 år

Försäkrat över 90 miljoner kvadratmeter tätskikt
Tätskiktsgarantier, som försäkrar- och ger ut tekniska riktlinjer för tätskikt på tak, firar 40 år 2024. Sedan starten har Tätskiktsgarantier försäkrat över 90 miljoner kvadratmeter tätskikt och bidragit med kunskap om hur man bygger fuktsäkra takkonstruktioner.

Garantin lämnas av auktoriserade takentreprenörer och gäller material, följdskador samt entreprenörens arbete. Den är knuten till fastigheten och fortsätter gälla även vid ägarbyte, vilket är en trygghet vid en eventuell försäljning.

– Genom att samarbeta med auktoriserade takentreprenörer, utvalda tätskiktsleverantörer och tätskikt som är testade och godkända för vårt nordiska klimat, eliminerar vi de vanligaste riskfaktorerna. Skador orsakade av inträngande vatten på grund av till exempel ett läckande tak ersätts normalt inte av vare sig hem- eller fastighetsförsäkringen så här fyller vi ett behov på marknaden, säger Roger Nilsson, vd Tätskiktsgarantier.

För att kunna kvalitetssäkra takläggarnas arbete samlar Tätskiktsgarantier systematiskt in rapporter och information och omvandlar det till riktlinjer för takläggning. Riktlinjerna revideras varje årsskifte och förändringar görs främst baserat på förekommande fel och skador, men även förtydliganden utifrån frågor och tolkningar samt ändrade byggtekniska förutsättningar. Man har byggt upp en stor erfarenhet genom hantering och analys av skadeärenden. Varje år genomför Tätskiktsgarantier informationsträffar runt om i landet där anslutna takentreprenörer utbildas i den senaste utgåvan av riktlinjerna. Arkitekter, projektörer, konstruktörer, byggare och besiktningsmän är också välkomna till träffarna.

– Under 40 år har vi hjälpt fastighetsägare som fått problem med sina tak. Vår erfarenhet från skadehantering har bidragit till kunskap om hur man bygger fuktsäkra takkonstruktioner, vilket leder till minskade kostnader för skador till följd av takläckage, säger Roger Nilsson.

– Tätskiktsgarantiers riktlinjer har avgörande betydelse för kvaliteten på tätskiktsentreprenader. Vi meddelar arkitekter och konsulter att dessa riktlinjer ska följas vid projektering och begär intyg som visar att takentreprenören är ansluten till Tätskiktsgarantier. Det är bra att någon arbetar aktivt med dessa frågor, säger Mattias Gunnarsson, fuktsakkunnig på Peab.

Vinnare av Fuktsäkerhetspriset
Till en början arbetade Tätskiktsgarantier uteslutande med att reglera skador, men på senare år har verksamheten utökats med utbildning och teknisk support. Riktlinjerna används ofta som hjälpmedel vid projektering av fuktsäkra yttertak och ytterbjälklag/terrasser. Idag är det många som kontaktar Tätskiktsgarantier för att få rådgivning om fuktsäkra lösningar för tak, vilket bidrog till att Tätskiktsgarantier belönades med Fuktsäkerhetspriset 2023 av Fuktcentrum vid Lunds tekniska högskola. Priset delas ut vart tredje år till en organisation/person som aktivt och långsiktigt verkat för fuktsäkerhet i byggsektorn.

– Det var väldigt hedrande och ett kvitto på att vårt arbete uppskattas, säger Roger Nilsson.

Trygghet för fastighetsägare
Omkring 200 takentreprenörer i hela landet är anslutna till Tätskiktsgarantier, bland annat Nynäs Tak som har fem kontor i Mälardalen och Norrland med totalt cirka 100 medarbetare:
– Alla våra montörer är utbildade och jobbar dagligen efter Tätskiktsgarantiers riktlinjer, de är grundläggande för våra montage. Vi är stolta att kunna erbjuda våra kunder denna kunskapsbank som har arbetats fram under lång tid. När vi följer riktlinjerna vet vi att kvaliteten blir hög och att kunden får ett hållbart tak med lång livslängd, säger Niclas Johansson, projektledare på Nynäs Tak.
Sedan starten 1984 har Tätskiktsgarantier försäkrat cirka 90 miljoner kvadratmeter tätskikt i Sverige.

– Tätskiktsgarantier har under sina 40 år drivit den tekniska utvecklingen av låglutande tak och bjälklag i Sverige. Tack vare den årliga uppdateringen och informationsträffarna når kunskaperna hela vägen ut till montörerna vilket blir en helt unik kvalitetssäkring, säger Jonas Haglund som är projekttekniker på Nordic Waterproofing.

Som tekniskt stöd och bollplank i byggprocessen arbetar han dagligen med rådgivning i tekniska frågor med hjälp av Tätskiktsgarantiers riktlinjer:
– Tätskiktgarantiers riktlinjer är ett fantastiskt hjälpmedel för projektörer, konstruktörer, föreskrivare, besiktningsmän och entreprenörer – man har 40 års kvalitetssäkrad kunskap om tätskikt i handen eller några knapptryck bort.

För mer information, vänligen kontakta:
Roger Nilsson, vd Tätskiktsgarantier
072-727 70 20
roger@tatskiktsgarantier.se

Jonas Haglund, projekttekniker Mataki
042-33 40 46 / 073-358 30 29
jonas.haglund@nordicwaterproofing.com

Läs mer om Tätskiktsgarantier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-19
Dana Lim utökar 4 tips för att optimera webbtrafiken Banbrytande broprojekt
2024-09-18
Montico har startat en helt ny utbildningsformMotviktstruckar - gör informativa valVi ses på Scanautomatic och ProcessteknikEnkelhet i fokus En livsviktig säkerhetsåtgärd
2024-09-17
Olsons skapar nya relationer MCS Hyrsystem väl­komnar Anders Siktning och separering med siktskoporAvancerad chipmontering och kapslingKyocera nu certifierad DMG MORI-partner
2024-09-16
Unik satsning med en rullande mässmonterLyfta tungt?Hur man snabbt fixar svetsporer?Neobo har godkänts Ny rapport understryker hotet
2024-09-13
Water Jet Sweden lanserar produktnyhet TransformatorstationerSalesforce går all in på AI-agenterVerizon Business deltar på IBC2024 Plattformar för att skapa innehåll och samarbeta