SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Täta konstruktioner är en lågt hängande frukt

Nya byggdirektiv skärper kraven på energieffektivitet
Europaparlamentet har nyligen röstat ja till ett nytt byggnadsdirektiv som enligt flera aktörer banar väg för en grönare och mer energieffektiv europeisk byggsektor. Ett steg på vägen mot att uppfylla det nya byggnadsdirektivet är att förbättra byggnaders täthet, eftersom cirka 25 procent av energiförbrukningen i bostäder kan gå förlorad genom otätheter. Det menar Dana Lim.

Det nya Byggnadsdirektivet (EPBDEnergy Performance of Buildings Directive) reviderades och antogs nyligen i EU, med målet att minska energiförbrukningen i bostadssektorn. Direktivet stipulerar att energiförbrukningen per kvadratmeter i genomsnitt ska minska med 16 procent fram till 2030 och med 20–22 procent fram till 2035.

Hos Dana Lim, Nordens största tillverkare av lim, fog- och spackelmassor, ser man täta konstruktioner som en lättillgänglig lösning för att uppnå dessa mål.

- Som tillverkare har vi ett ansvar att spela en aktiv roll i implementeringen av det nya direktivet från EU. Detta är inte bara viktigt för miljön, utan även för våra kunder, som i hög grad kommer att märka av direktivet i sin vardag, säger Dorthe Christensen, miljöchef på Dana Lim.

Energiförlusterna kan vara höga
Kenneth Holm Andersen, utvecklingschef för lim- och fogprodukter på Dana Lim, betonar att täta byggnader genom väl utfört fogarbete kan vara ett effektivt sätt att uppnå målen för EU-direktivet.

- Bra fogning och täta konstruktioner är långt ifrån någon enkel uppgift. Ändå ser vi det som ett effektivt sätt att bidra till det nya EU-direktivet och göra byggnader mer energieffektiva. Täta hus och byggnader är avgörande för att minimera energiförluster, vilket är precis vad vi strävar efter, förklarar Kenneth Holm Andersen och fortsätter:

- Om det finns otätheter i byggnadens konstruktion skapas luftläckor där kall luft sipprar in och varm luft sipprar ut. Vi ser ofta att otätheter uppstår kring fönster och dörrar, vid takbjälkar, rörgenomföringar och mellanbjälklag.

Överväg valet av fogmassa
Vid tätning av byggnader och bostäder är det avgörande att använda rätt fogmassa för uppgiften, menar Kenneth Holm Andersen. På så sätt uppnås längre hållbarhet. Han förklarar:

- Det är viktigt att fogmassan man använder klarar av byggnadens naturliga rörelser. En elastisk fogmassa är oftast det bästa alternativet, eftersom den anpassar sig efter rörelserna, vilket innebär att man inte behöver foga om lika ofta.

Avslutningsvis delar utvecklingschefen ett tips för att kontrollera fogarnas täthet.

- Det är viktigt att hålla koll på om fogarna är täta eller inte. Kontrollera yttre fogar genom att trycka försiktigt för att se om de sitter fast på sidorna. Om det finns hål eller sprickor i fogarna kan det vara ett tecken på att det inte är tätt. De inre fogarna är lite svårare att kontrollera då de ofta är dolda, men där kan termografering och täthetskontroller avslöja om det läcker ut energi från byggnaden, avslutar Kenneth Holm Andersen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-06
Nytt cyberhot från Nordkorea kartlagtLanserar ramverk för informationsskyddAvanade utser Susanne till General Manager Riwal Sverige integreras med Cramo AB
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder