SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svetsa mer hållbart

Med fokus på koldioxidavtrycket
Fronius tar ett revolutionerande steg när det gäller hållbarhet och resursanvändning med hjälp av en certifierad livscykelanalys (LCA) för svetstillämpningar. Om man betraktar svetsningen ur ett helhetsperspektiv, från tillverkning av utrustning och användning hos kunden till uttjänt produkt, får man en inblick i viktiga faser där det går att minska koldioxidavtrycket. Dessa vill branschpionjären utforska tillsammans med sina kunder.

Att svetsning skapar hållbara sammanfogningar mellan metaller råder det ingen tvekan om. Men hur kan man skapa en mer hållbar användningsprocess hos kunden när det gäller miljöpåverkan? ”Utöver lönsamhet sätter våra kunder allt större värde på koldioxidavtrycket hos deras tillverkningsprocesser och komponenter. Därför vill vi skapa mervärde för användarna av våra svetslösningar, inte bara genom att ytterligare minska koldioxidavtrycket hos vår utrustning, utan också genom att hjälpa företagen att minska förbrukningen av resurser vid svetsningen”, framhåller Harald Scherleitner, Global Director Sales and Marketing, affärsområdet Perfect Welding, Fronius International GmbH.

Går på fakta istället för känsla
Ämnet hållbarhet ger upphov till känslosamma diskussioner, men Fronius satsar på evidensbaserad hållbarhet. Först måste man presentera fakta: ”Vi har undersökt två verkliga, typiska användningsexempel för stål och aluminium hos våra kunder och låtit det välrenommerade Fraunhoferinstitutet certifiera analysen”, förklarar David Schönmayr, gruppledare för Product Sustainability på Fronius International GmbH. Tillsammans med partnern to4to (together for tomorrow) undersökte Fronius-experter noggrant miljöpåverkan från svetstekniska variabler som material, energi, gas och utsläpp med hjälp av de standardiserade metoderna inom en livscykelanalys. Det gav en detaljerad bild för en svetsmaskin – i det här fallet TPS/i 320 och TPS/i 400. Den här omfattande ”vagga till grav”-metoden börjar med inköp av råvaror, inbegriper tillverkningen av svetsmaskinerna och transporten samt åratal av användning inom industriellt skiftarbete och även slitdelar och undersöker också vad som sker när svetsmaskinen efter en lång livslängd nått slutet på sin livscykel.

Koldioxidavtrycket översatt till en meter svets
Varje komponent och varje svetstillämpning är unik och påverkas av faktorer som grundmaterial, svetsgeometri och vilka svetsparametrar som används. Därför har Fronius valt en struktur som gör att resultaten kan presenteras på ett överskådligt sätt som är lätt att förstå. ”Vi översätter koldioxidandelen hos relevanta parametrar till en meter svets eftersom vi då snabbt kan se var vi behöver börja”, förklarar Schönmayr. ”För koldioxidandelen inom användningen har vi baserat vår uträkning på svetsar från en robotserietillverkning med en typisk intermittens på åtta år. Vi utgick från verkliga kundexempel bestående av en leverantör till bilindustrin som använder TPS 400i i sin robotkonfiguration för stålsvetsning, och en fordonstillverkare som CMT-svetsar med TPS 320i.”

Att använda resurserna på ett effektivt sätt är det som ger störst verkan
I livscykelanalysen av ett Fronius TPS/i-svetssystem kan endast totalt 0,5 % av koldioxidekvivalenterna härledas till tillverkningen, reparationen och avfallshanteringen av svetsmaskinen. Resten fördelas på det använda tillsatsmaterialet, skyddsgasen och energianvändningen. Därmed kan man konstatera att det är extra viktigt att använda de här resurserna på ett effektivt sätt.

”Den goda nyheten är att vi på Fronius redan sedan många år tillbaka är noga med att hålla material- och energiförbrukningen vid svetsning så låg som möjligt. Vi har nästan 75 års kunskap i ryggen och har utvecklat innovativa och i vissa fall banbrytande tekniker som de första invertersvetsmaskinerna (Transarc 500), de första digitalt processtyrda TPS-svetssystemen och den revolutionerande svetsmetoden CMT (Cold Metal Transfer). När det gäller effektiviteten ser vi även fortsatt en enormt stor potential inom digitaliseringen”, säger Scherleitner övertygat. Med hjälp av svetsdatahantering och analysverktyget WeldCube Premium har många Fronius-kunder redan lyckats optimera sin tillverkning, och tack vare den höga kvaliteten på resultaten sparar de även tid och material.

Ekonomiskt och miljövänligt Fronius vill arbeta tillsammans med sina kunder för att ta itu med de områden där koldioxiden kan minskas. Här är det viktigt med en hög svetskvalitet, eftersom det gör att materialen kan användas så effektivt som möjligt och att man kan undvika slöseri med resurser i form av kassation eller efterarbete. Repeterbara svetsförband av hög kvalitet är skonsamt både för plånboken och miljön. Att ta ett helhetsgrepp om tillverkningen på komponentnivå (TCOP – total cost of production) kan därför få stor effekt. Men Fronius har även lösningar som är mycket enkla att implementera, som den digitala gasstyrningen Opt/i Gas som kan spara runt 40 % skyddsgas i genomsnitt. När det handlar om många korta svetsar är den potentiella besparingen ännu större.

”Hållbarhet vid sammanfogning står överst på vår agenda. Våra experter inom forskning och utveckling satsar därför på ’Sustainability by Design’. På så sätt skapar vi miljöinspirerade innovationer kombinerat med vår förståelse för våra kunders utmaningar. Det bästa sättet att spara material, tid och kostnader och samtidigt successivt minska koldioxidavtrycket är att samarbeta – vår LCA är bara det första av en mängd tips som vi kommer att dela med oss av till våra kunder”, säger Harald Scherleitner sammanfattningsvis.

Experterna på Fronius kan specifikt hjälpa kunderna att hitta potentiella koldioxidbesparingar inom tillverkningen, t.ex. med den digitala gasstyrningen Opt/i Gas eller övervaknings- och analysverktyget WeldCube Premium.

www.fronius.com/pw-sustainability
Kontaktinformation
Postadress
Södra Långebergs­gatan 18
43632 Askim
Region
Göteborg
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556227-1279
Grundat: 1984
Anställda: 25
Axson Teknik är ett företag i en familjeägd bolagsgrupp som startades 1946. Gruppen marknadsför utrustning, tillsatsmaterial och tillbehör för lödning, svetsning, skärning, materialprovning och mätning.
Axson Svenska fakturerade 2022 för ca 270 miljoner kronor och består av ca 50 anställda.

Axson Teknik startade 1984 och tog då över den svenska agenturen för Harris USA som tillverkar välkända utrustningar för gasskärning med propan/syrgas.

1996 blev Axson Teknik svensk generalagent för FRONIUS GmbH, Österrike – en av världens största och ledande tillverkare av svetsutrustningar med över 7000 anställda och en omsättning på 1,2 miljarder Euro 2022.

Certifieringar

ISO 9001:2015

Kontakter

Sara Stensson
Digital media, digital marknadsföring
031-7485282
Jerry Magnusson
VD
031-7485275
Peter Elmen
Säljare, svetstekniker
031-7485278
0705-662278
Patrick Gyllén
Säljare, svetstekniker
031-7485277
0705-289077
Daniel Eriksson
Ansvarig service
031-7485273
0736-255273
Niclas Åkesson
Ansvarig robotavdelning
031-7485287
0706-185287

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-10
EJOT lanserar ALtracs® XtScrive ingår avtal med Svea Bank James Hardie Sverige växer SOTI tar digitalisering till en ny nivåRheinzink ställer in siktet
2024-10-09
TYRI startar egen produktion av kretskortServokablar för NordamerikaOlsons på EuroBlech 2024Moussi Montage Introducerar Ny Serie Vi fyller 50 år
2024-10-08
Ta steget upp till nästa funktionsnivå Högtrycksmunstycken:Vi presenterar CoroMill® MS20 Sveriges främsta experter samlasRelining
2024-10-07
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
2024-10-04
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell