SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenskars kunskaper kring cybersäkerhet

Sämre 2024 jämfört med 2023
Globalt har Sverige backat från 8:e till 5:e plats, och hela 96 procent uppger att de inte vet någonting om integritetsfrågor när de använder AI i arbetet.

NordVPN, ett ledande cybersäkerhetsföretag, lanserar den årliga globala undersökningen National Privacy Test, som syftar till att utvärdera människors medvetenhet kring cybersäkerhet. Enligt undersökningen placerar sig Sverige år 2024 på 8:e plats gällande kunskap kring cybersäkerhet och integritet på internet – en tillbakagång från 5:e plats år 2023.

”Då det digitala landskapet utvecklas snabbare än någonsin är det viktigt att användare förstår vikten av att skydda sin personliga information på nätet. National Privacy Test tar ansvar för att upplysa människor globalt om cyberhot och att förse dem med viktiga råd, som skyddar dem mot bedrägerier, datainsamling, övervakning och andra faror på nätet”, säger Marijus Briedes, Chief Technolocy Office (CTO) på NordVPN.

Trots ett tapp i global rankning är svenskar fortsatt duktiga med att värna sin personliga integritet och använda internet cybersäkert. Så många som 95 procent uppger att de skapar och använder starka lösenord. Vidare uppger 92 procent att de har koll på vilken åtkomst de ska ge olika applikationer medan 89 procent har kännedom kring hur enheter infekteras av malware, och 86 procent att de vet vilka känsliga uppgifter de bör undvika att dela med sig av på sociala medier.

Paradoxalt nog är det endast 24 procent av svenskar som förstår vikten av att läsa användarvillkoren för appar och onlinetjänster. En anledning till detta skulle kunna härledas att tjänsters användarvillkor och integritetspolicyer i snitt består av 6 461 ord och tar cirka 27 minuter att läsa, enligt en tidigare undersökning utförd av NordVPN.

När det kommer till mer tekniska aspekter är kännedomen desto lägre. Endast en av tio (10%) vet vilken metadata som samlas in av deras internetleverantörer (ISP) och en av fem (20%) vet inte hur de säkrar sitt Wi-Fi-nätverk i hemmet. Användningen av artificiell intelligens (AI) ökar kraftigt och med detta tillkommer nya säkerhetsfrågor att ta hänsyn till. Endast 4 procent av svenskar uppger att de känner till vilka integritetsfrågor de behöver tänka på när de använder AI-verktyg i arbetet.

De största förändringarna i Sverige år 2024 jämfört med 2023
Uppdateringar av appar och operativsystem innehåller i regel en rad åtgärder mot säkerhetsproblem, vilket gör uppdateringar till en av de viktigaste säkerhetsåtgärderna. Trots detta sjönk andelen som anger att de uppdaterar sina appar så snart en uppdatering finns tillgänglig – från 66 procent år 2023 till 54 procent år 2024.

På den positiva sidan har svenskars medvetenhet kring nätfiske, phishing, ökat jämfört mot tidigare. Under år 2023 angav 63 procent av svenskar att de visste hur de skulle hantera nätfiskeattacker, en siffra som år 2024 stigit till 72 procent.

Ur ett nordiskt perspektiv ligger svenskar sämst till gällande kännedom kring cybersäkerhet. Globalt låg Sverige under år 2023 på en delad 5:e plats tillsammans med Danmark och Norge, men har nu backat till 8:e plats. Danmark och Norge har också tagit kliv tillbaka och ligger nu på 7:e plats. Det positiva nordiska exemplet är Finland, som tagit steget upp i rankingen från en 3:e till 2:a plats.

Tips för ökad säkerhet och integritet online
För att fira den internationella VPN-dagen den 19 augusti delar Marijus Briedes med sig av sex tips för att stärka sin personliga integritet och säkerhet online:
1. Skapa unika och starka lösenord. Använd unika och starka lösenord för alla konton. Använd även en lösenordshanterare och om det finns tillgängligt, sätt upp en passkey-inloggning för att stärka dina lösenord
2. Använd multifaktorautentisering (MFA). Stärk säkerheten för konton genom att aktivera MFA, vilket ger ett extra skyddslager för verifiering vid inloggning.
3. Håll din programvara uppdaterad. Uppdatera regelbundet programvaror, operativsystem och applikationer. Detta hjälper till att åtgärda sårbarheter och stärka säkerheten.
4. Använd ett virtuellt privat nätverk (VPN). Ett VPN krypterar internetanslutningen och skyddar personlig information samt metadata.
5. Granska sekretessinställningar. Granska och justera regelbundet sekretessinställningarna på sociala medier, mobilappar och andra onlinetjänster.
6. Utbilda dig om cybersäkerhet. Löpande lärande ger möjligheten att fatta välgrundade beslut om hur man skyddar sin tillvaro på nätet.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-04
Så blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex EcotecsManitou för hela slanten Rockpanel stärker sitt engagemang Innovation, utbildning och gemenskap i fokus
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder
2024-08-30
New structure in PROFIBUSRobotCenter Laxå AB säljer ny stationBevegos resa fortsätterStörsta hamn­utbyggnaden på 40 årBerghs och Svensk Form skapar designutbildning
2024-08-29
Träffa Fabeo på Entreprenad Live!Nya nödutrymnings­beslag från ASSA ABLOYAnpassningsbara RGB-lampor Digitala tvillingar ökar effektivitet & hållbarhet Starkt momentum i flera delar av CapSeks portfölj