SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenska skogsägare täljer guld

Högsta nivån sedan oljekrisen
Den ekonomiska avkastningen från skogen, rotnettot, ligger nu på den högsta nivån sedan oljekrisen på sjuttiotalet. Det framkommer i Danske Banks nya rapport Skog & Ekonomi där bankens ekonomer räknat på ersättningen för uttaget från skogen efter avverkningskostnader. Det höga virkespriset och rotnettot bedöms hålla i sig och kan till och med slå nivåerna från ”Korea-boomen” på 50-talet.

– Mycket tyder på att det här är den bästa tiden att vara skogsägare i Sverige. Det råder global brist på träråvara. Samtidigt spår vi en kraftigt ökad efterfrågan av virke för att ersätta fossilkrävande byggmaterial som stål och betong, säger Oskar Lindström, analytiker för skogssektorn på Danske Bank.

Förutom allt fler träbyggnader bedömer banken att bioenergi och nya användningsområden för skogsråvara kommer att öka efterfrågan och priset, både i Sverige och internationellt, i takt med att konjunkturen förbättras.

Sågverken höjer priserna – men får inte mer timmer
Skogsägarna kan glädjas åt EU-direktiv som håller priserna uppe när utbudet är begränsat. Men för svenska sågverk ser det ut att bli en mycket kall vinter.

Trots historiskt höga priser på skog minskar slutavverkningen medan gallringen ökar. Effekten blir lägre produktion och färre timmerstockar. Samtidigt pressas sågverken av att prishöjningen på sågade trävaror stannat av och att byggandet inte ökar på någon marknad.

Shanghaibörsen driver skogsbolagens aktiekurser
I rapporten går Oskar Lindström också igenom förutsättningarna för en positiv kursutveckling för de svenska skogsbolagen på börsen. Deras aktiekurser bestäms på kort sikt av massapriset och när de föll i Kina föll också skogsbolagen. Nu stiger dock massaterminerna, ett tecken på ökad aktivitet och en stigande optimism.

Råd till svenska skogsägare
Här är Danske Banks råd till skogsägare runt om i landet:

• I södra Sverige avlöser toppnoteringarna varandra och man bör utnyttja det sista sensommarljuset för att inventera och planera för kommande åtgärder. Passa på att gallra och prioritera klena och eftersatta bestånd.
• I Mellansverige ser vi prisrekord på alla sortiment och all avverkning är eftertraktad. Priserna bedöms ligga på samma nivå under hösten. Se bara till att de gäller vid kontrakteringen och inte vid avverkningen.
• I norra Sverige är aktörerna relativt välförsedda med timmer men ytterligare prishöjningar är troliga. Bra läge för både avverkning och gallring – och se till att du får rätt betalt genom att jämföra med flera aktörer.

Klicka här för att läsa mer i Danske Banks nyhetsbrev Skog & Ekonomi nr 3 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Emma Frödå, affärsområdeschef Skog och Lantbruk, Danske Bank Sverige
076-724 28 17, emma.froda@danskebank.se
Presstjänst, Danske Bank Sverige
075 – 248 00 80, mediakontakt@danskebank.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-10
LG på IFA 2024
2024-09-09
Vibrerar din pump? Safe Control blir en del av GBA GroupInviger utbyggnad av fabriken i ArvikaLicenssvets – det är det och så fungerar det!Eaton lanserar 5P Gen 2 UPS
2024-09-06
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs