SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Starkt momentum i flera delar av CapSeks portfölj

Borgar för ett spännande vinterhalvår
Under första halvåret 2024 har flera bolag i Northern CapSek Ventures AB:s (”CapSek”) portfölj överträffat förväntningarna, inte minst de senaste tillskotten i Region Norr. I spetsen av portföljen finns en kvintett som nu nått hög tillväxt och lönsamhet, eller nära lönsamhet. Flera av bolagen har dessutom viktiga lanseringar och aktiviteter planerade vilket borgar för att spännande nyhetsflöde från portföljen under andra halvåret. I den här marknadsuppdateringen sammanfattas dels vad vd Henrik Jerner berättade om vid en infoträff med CapSeks investerare efter Q2-rapporten, men även flera andra viktiga nyheter från portföljbolagen.

Med ett trendbrott i de senaste årens utmanande marknad för tillväxtbolag har nu riskaptiten och värderingarna för tillväxtbolag återhämtat sig, från värderingar på två gånger omsättningen som rådde när det var som mörkast, i de fall det ens gick att göra transaktioner, till 5-6 gånger omsättningen idag, även om det inte är tillbaka på nivåerna innan 2021 på 10-15 gånger. Men värderingarna i rundorna är inte det viktigaste när det gäller värderingen av CapSeks portföljbolag.

• När vi värderar våra onoterade innehav tittar mycket på hur liknande noterade bolag värderas, inte så mycket på andras emissionsrundor. Så när värderingarna på noterade bolag rör sig slår det rakt igenom på CapSeks substansvärde. Vi tar också hänsyn till M&A transaktioner i jämförelsebolag. Men vi tittar inte så mycket på vilka nivåer andra bolag lyckas resa kapital på, säger Henrik Jerner, vd på CapSek.

CapSek har redan tidigare sagt att man vill satsa mer på de bolag i portföljen som presterar bättre. I rapporten för andra kvartalet kunde man meddela att kvintetten Arctic Space, Arkimera Robotics, PubQ, Noda och RockSigma haft en genomsnittlig omsättningstillväxt första halvåret 2024 på runt 85 procent jämfört med samma period föregående år, och att tre av bolagen, Arctic Space, Arkimera och PubQ, är lönsamma.

Runt hörnet till lönsamhet väntar Noda som närmar sig break even, vilket man borde nå i ljuset av den storaffär med att energieffektivisera Göteborg Energis fjärrvärmenät som man nu är igång och levererar på. Efter en omsättning på nio miljoner förra året väntas Noda omsätta betydligt mer i år.

Även om kvintetten som helhet väntas nå en genomsnittlig rörelsemarginal på tio procent för helåret 2024, så räknar CapSek med att skjuta till mer pengar i expansionsinvesteringar.

• Även om PubQ och Arkimera har positivt kassaflöde så räknar vi med att de gör ytterligare rundor inom ett år för att finansiera en snabbare expansion. Det fina är att de nu kan ta fram planerna i lugn och ro, istället för med kniven mot strupen. På Arkimera har man också fokuserat på utvecklingen av bolagets plattform för helautomatiserad bokföring. Det är ett väldigt spännande projekt som vi hoppas på att får återkomma till vid lanseringen i höst.

För hela den onoterade portföljen i scaleup-fas (åtta bolag) uppgick den genomsnittliga omsättningstillväxten januari till juni 2024 till 75 procent jämfört med samma period föregående år. Det kan läsa mer om tillväxten i våra portföljbolag på https://capsek.se/innehav/

Starkt momentum i flera delar av portföljen
För RockSigmas del har det varit en intensiv sommar med leveranser i befintliga uppdrag och ett antal nya lovande leads. Särskilt intressanta att nämna är leveransen av världens första interaktiva tjänst för seismisk tomografi till LKAB, och den första leveransen av seismikdata insamlad med fiberoptik för en stor underjordsgruva i Sydostasien. Samtidigt gör man lovande framsteg utanför gruvindustrin, bland annat en första offert för mikro-seismisk övervakning till en operatörer inom energiproduktion.

Även CapSeks andra satsning i Region Norr visar på bra momentum.

• Arctic Space Technologies har tecknat nya mångåriga avtal om leverans av satellitkommunikationstjänster, och nu pågår förberedelser för etablering av flera antennsystem som beräknas vara i drift senare under hösten 2024. Samtidigt pågår ett intensivt arbete för att kunna erbjuda ett utökat antal tjänster från både den befintliga anläggningen i Sverige, Arctic Space Center, men även från andra platser internationellt. För att spegla utvecklingen även på bolagsstyrningsområdet pågår etableringen av en professionell styrelse där CapSek har en styrelseplats, säger Göran Carlson, Investment Manager på CapSek och ansvarig för investeringarna i norra Sverige.

På Klash Studio kom Martin Ekdal in som vd i januari, medan grundare och tidigare vd Fredrik Munthe istället fortsätter som produktägare och driver utvecklingen av företagets plattform. Expansionen från TV- och film till dataspelsstudios fortsätter enligt plan och med gott resultat. Under året har Nasdaq-noterade spelutvecklaren Remedy onboardats som kund, såväl som Sveriges största greenscreen-studio, Dextry Studios. Det här understryker Klash Studios potential för fortsatt tillväxt och stärker bolagets position inom sina primära marknadssegment.

Spelbolaget Itatake har tecknat ett så kallat publisheravtal med Homa Games för utvecklingen och publiceringen av uppföljaren till Itatakes mobilspel Gumslinger som nu nått 16 miljoner nedladdningar. Homa Games är en av världens 15 största mobilspelspublishers och kommer lansera och ansvara för marknadsföringen av Gumslinger 2, med en intäktsdelning till Itatake. Lanseringen är planerad till innan årsskiftet, och har potential att tiodubbla framgångarna från första Gumslinger.

Appspotr, som tillhör den noterade delen portföljen och som haft en hel del motvind i kursen, tecknade nyligen en avsiktsförklaring om att förvärva 100 procent av aktierna i Adligo AB genom en apportemission. Det Stockholmsbaserade Adligo utvecklar en teknikplattform för att effektivisera HR-processer i små och medelstora företag, och samarbeten mellan Appspotr och Adligo de senaste sex månaderna har visat på synergieffekter, bland annat med gemensam utveckling i Sri Lanka och bredare försäljningskanaler. Affären är planerad att slutföras i september 2024.

För AI Medical fortsätter CE märkningsprocessen enligt plan och börjar närma sig slutet med goda förväntningar om lyckat resultat slutet hösten 2024. Under hösten kommer bolaget påbörja arbetet med sin Serie A-runda med sikte på 50 Mkr och förhoppningsvis stänga rundan före slutet av året.

Kapitalmarknadsdag med fokus på AI den 7 oktober
Med 12 bolag i portföljen, varav tio i södra Sverige finns det anledning att förvänta sig investeringar i nya bolag, möjligen redan i höst. Och då blir det sannolikt i norr.

• Här uppe har vi en förkärlek för industriella case, där man löser riktiga problem och det finns en betalningsvilja. Vi har en bra tratt med bolag, en hotlist på ett 50-tal bolag, varav 5-6 på önskelistan. Av dessa kanske vi får till en affär under året. Gärna då något som liknar Arctic Space eller RockSigma till sin karaktär, säger Göran Carlson.

Samtidigt fortskrider arbetet med att se över möjligheten till samgåenden och förvärv av hela portföljer av bolag, med betalning i CapSek-aktier. Det är långa processer där allt måste vara stämma, från inriktning och kultur till mognad på innehav.

• Men det är en av de stora fördelarna med den struktur vi har. När jag var på en konferens för venture-investerare i London i somras blev jag påmind om hur unik vår setup är, inte minst i ett internationellt perspektiv, och de problem som investerare i PE och Venturefonder ofta upplever med höga löpande avgifter, där stora delar av vinsten delas ut till teamet, och man riskerar att tvingas till en panikartad försäljning när fonden stänger efter sju år. Vi har ingen sådan låst horisont som tvingar fram panikförsäljningar eller höga rörelsekostnader. Vi har ett incitamentsprogram för ledningen, men det är inte i närheten av den vinstdelning som går till ett managementteam av en fond. Vi skulle kunna förvalta en halv miljard kronor utan att öka kostnaderna nämnvärt, så jag vill att även institutionella investerare och family offices förstår vad vi gör och investerar i CapSek, säger Henrik Jerner.

Ett annat stort event för CapSek är bolagets första kapitalmarknadsdag som ska hållas 7 oktober, men redan nu kunde Henrik Jerner ge en förhandstitt på agendan för dagen.

• Till kapitalmarknadsdagen så räknar vi med att släppa den andra upplagan av vår uppskattade Techrapport igen där vi listar de 50 hetaste techbolagen utanför Stockholm. Vi kommer även att ha AI som tema på agendan, där vi tycker att man kan lyfta blicken från den generativa AI som vi sett så mycket av i medierna. Det finns olika typer av AI och vi har fyra AI-bolag i portföljen med en otrolig kompetens, Noda har exempelvis AI-funktionalitet som styr hela energisystem. Så det blir paneldiskussion om AI samt även flera portföljbolag som presenterar.

För hösten ligger fokus på CapSek nu på att jobba med bolagen i portföljen och hjälpa dem att nå sina milstolpar. Samtidigt fortsätter de strategiska dialogerna, där både Henrik och Göran odlar relationer med bolag och branschkollegor.

Avslutningsvis, kan den som vill ha en mer kondenserad sammanfattning av tillväxten i bolagen se en ny intervju med vd Henrik Jerner här https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7234552571992973314.

För mer information, kontakta:
Henrik Jerner, VD Northern CapSek Ventures AB, telefon +46 761 08 65 44

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-06
Nytt cyberhot från Nordkorea kartlagtLanserar ramverk för informationsskyddAvanade utser Susanne till General Manager Riwal Sverige integreras med Cramo AB
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder