SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Standarddelar gör oslagbar skillnad

Besparingarna visar sig snabbt
Många designers missar fortfarande effektivitets- och kostnadsfördelarna med att använda sig av standardkomponenter i produktutvecklingen, enligt den globala leverantören norelem.

Ett stort antal designers förlitar sig fortfarande på kundanpassade delar för att skapa sina prototyper. Det följs ofta av dolda kostnader och försämrad produktivitet.

Marcus Schneck, vd på norelem, kommenterar: ”Precis som i alla andra delar av tillverkningen letar produktutvecklarna ständigt efter sätt att förbättra effektiviteten. Med standarddelar från ett heltäckande sortiment bidrar tillverkare som norelem till att göra designarbetet enklare, snabbare och mer kostnadseffektivt.

"Standarddelar kan göra en exceptionell skillnad."

Besparingarna visar sig snabbt. Även en relativt enkel komponent, såsom en inställningsbult, kräver i snitt 15 minuter av en designer för en produktionsklar ritning inklusive mått. Sammanräknat med tillverkningskostnaderna är detta en dyr och tidskrävande process i jämförelse med att beställa en standarddel.

Egentillverkning kräver också en försörjningskedja av råvaror, uppbokad produktionstid och tid för byte av verktyg. Kundanpassade delar kan även medföra felaktiga toleranser, vilket betyder att det antingen krävs omarbetning eller att hela processen måste göras om från början.
Att använda standardkomponenter i designarbetet har däremot flera fördelar. Komponenter som styrstift, bussningar och lagerhus är betydligt mindre krävande att införskaffa än att tillverka själv – monteringen går dessutom snabbare. Det har att göra med att standarddelar tillverkas med exakt precision, vilket tar bort behovet omarbetning. Dessutom kan utvecklingsfasen kortas, speciellt inom maskinteknik, vilket innebär att en produkt kan komma ut på marknaden snabbare.

En annan fördel är snabba och enkla byten av delar. Om en standarddel är utsliten eller skadad är det enkelt att beställa en ny, istället för att gå igenom hela tillverkningsprocessen en gång till för en kundanpassad del. Hos norelem finns till exempel kostnadseffektiva inställningsbultar lättillgängliga över hela världen.

”Designers har utvecklats till att vara mer av projektledare idag”, tillägger Marcus. ”I början av varje projekt rekommenderar norelem att en designer identifierar och klargör vilka komponenter som finns som standarddelar.”

”Självklart kräver nästan alla projekt några unika delar. Genom att använda så mycket standarddelar som möjligt kan designern fokusera fullt ut på de unika, anpassade komponenterna”.

norelem är en av världens största leverantörer av standarddelar, system och komponenter för maskin- och anläggningsindustri samt element för mätning och testning. Företaget, med huvudkontor i Markgröningen, Tyskland, har över 60 års branscherfarenhet och stöttar designers och ingenjörer i effektiv implementering av idéer.

Att beställa online går snabbt och enkelt i norelems webbshop. Här finns över 100 000 olika delar och 98 % av dessa finns dessutom i lager. Designers kan även dra nytta av ett kostnadsfritt CAD-bibliotek över alla produkter, både i 2D och 3D.

För mer information om hur standarddelar kan gynna dina designprocesser, klicka in på norelem.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-30
Betydelsen av lokala aktörer för återvinning Cat och Komatsu reservdelar Pilotprojekt visar på stora möjligheter Fem år för Swerocks ECO-Betong Anders köpte Sveriges första Volvo EC500
2024-09-27
Tillverkning och kvalitetssäkring SVEAT instiftar ett nytt stipendium QNAP lägger till Airgap+Pagero utnämnd till en ledareViktigaste utmaningarna med regelefterlevnad
2024-09-26
Marknadens bästa stångstål Automatiserad lösning Bättre sikt och säkrare arbetsplats Bosch Professionals första 18V-cirkelsågUnik miljömärkning lanseras
2024-09-25
Lasermoduler inom träindustrinLG rekryterar ny säljchef Volvo CE förser grävmask­iner med hybridteknikNya korkbaserade membran Högpresterande hydrauliska lösningar
2024-09-24
Kulventiler för högtrycks­applikationer med vätgasJernbro och Veltec ledande leverantörerRätt val av reklammaterialLanserar Intergraph Smart® 3D Version 14 ServiceNow har ingått nytt samarbete