SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stärk medvetenheten om cybersäkerhet

Fem tips för organisationer av alla storlekar
Oktober är numera en global månad där informationssäkerhet uppmärksammas, en perfekt tid att stärka säkerhetskulturen inom organisationen. Här är fem tips för att öka medvetenhet kring cybersäkerhet och minska risken för kostsamma attacker.

Oktober är den månad som är dedikerad till informationssäkerhet inom EU och globalt, en årlig påminnelse om vikten av att skydda organisationens digitala tillgångar. I takt med att cyberhoten blir alltmer sofistikerade är det viktigare än någonsin att alla är medvetna om cybersäkerhet och vet hur de ska agera för att skydda sig själva och organisationen.

Enligt Fortinets 2024 Cybersecurity Skills Gap-rapport drabbades hela 87 procent av alla företag av minst ett säkerhetsintrång förra året, ofta på grund av bristande kunskap hos medarbetarna. Cyberkriminella utvecklar ständigt nya metoder, och attacker som involverar artificiell intelligens (AI) blir allt vanligare. Dessa attacker är svårare att upptäcka och stoppa än traditionella cyberattacker, vilket gör det ännu viktigare att ha en stark försvarslinje.

Konsekvenserna av en cyberattack kan bli förödande, inte bara ekonomiskt utan även för företagets rykte. Enligt samma rapport uppgav 51 procent av respondenterna att chefer eller ledare i deras organisation hade drabbats av böter, fängelsestraff, förlust av position eller uppsägning efter ett intrång. Det är därför inte förvånande att styrelsemedlemmar är mer fokuserade på cybersäkerhet än någonsin. Fortinets rapport visar att 72 procent av respondenterna uppgav att styrelsens fokus på cybersäkerhet var större än föregående år.

Passa på att uppmärksamma cybersäkerhetsmånaden genom att se över säkerhetskulturen och implementera dessa fem tips:

1. Utbilda alla medarbetare: Implementera ett obligatoriskt och återkommande utbildningsprogram för cybersäkerhet för alla anställda, oavsett roll eller position. Utbildningen bör vara lättförståelig och engagerande, och täcka grundläggande säkerhetsprinciper, aktuella hot, exempel på verkliga attacker och bästa praxis för att identifiera och undvika att drabbas.
2. Fokusera på lösenordshygien: Lösenord är ofta den svagaste länken i säkerhetskedjan. Uppmuntra användningen av starka, unika lösenord för alla konton och implementera multifaktorautentisering (MFA) för att lägga till ett extra lager av säkerhet. Gör det enkelt för medarbetare att hantera sina lösenord med hjälp av en lösenordshanterare.
3. Informera om social manipulation: Social manipulation, som phishing, är en vanlig metod för cyberkriminella att få tillgång till känslig information. Utbilda medarbetare om olika typer av social manipulation, hur man identifierar misstänkta e-postmeddelanden, sms och webbplatser, och hur man undviker att falla offer för dessa attacker.
4. Uppdatera mjukvara regelbundet: Se till att alla datorer, mobila enheter och programvaror har den senaste mjukvaran och säkerhetsuppdateringarna installerade för att åtgärda kända sårbarheter. Implementera automatiska uppdateringar när det är möjligt för att säkerställa att alla enheter är skyddade.
5. Skapa en säkerhetskultur: Uppmuntra en öppen dialog om cybersäkerhet och uppmana medarbetare att rapportera misstänkta aktiviteter eller incidenter utan rädsla för repressalier. Gör cybersäkerhet till en integrerad del av er företagskultur och belöna goda säkerhetsvanor.

Genom att implementera dessa tips och skapa en medvetenhet kring cybersäkerhet på alla nivåer i organisationen är det möjligt att bygga ett starkare försvar mot cyberattacker och bättre skydda verksamheten mot kostsamma och skadliga intrång. Kom ihåg att cybersäkerhet är allas ansvar, inte bara under oktober!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-16
Vartannat företag kräver hårdare regler Sju av tio upplever stör­ningar i patientvårdenBörsen H1 viktig del av Kirunas stadsutveckling Thomas Betong tar prefab till en helt ny nivåLambertssons nya chef i Region Väst
2024-10-15
Kan mindre företag automatisera?Hestra Truck blir del­ägare i Håkanssons TruckXMOR-skopan på hårt bokad turnéSICK tilldelas EcoVadis platina-medaljKarma meddelar priset på Revero i Europa
2024-10-14
YstaMaskiner på Elmia Lantbruk i JönköpingGrindstängare från Dictator ScandinaviaNu är alla bitar på plats hos Swecon RentalLaddboxkillarna finns nu i 75 städerNya nätfiskemetoder via QR-kod
2024-10-11
Lämplig hantering av mediaDenodo lanserar globalt utbildningsinitiativ Välkommen till öppet hus på Senergia EnergiforumFörsta svenska laddhubben för lastbilarByggmaterialdagen 2024
2024-10-10
Nyhet! Hyr en termotransferskrivare! Ny design och funktion40 ton hållbarhet!Satsar på renlighet från ANMASI AB Stärker sin närvaro i Stockholmsområdet