SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Smarta lösningar underlättar

När du stänger ner fritidshuset för säsongen
Vintern närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags för hundratusentals svenskar att stänga ner fritidshuset för säsongen. Med tanke på höga elpriser och ett för många tufft ekonomiskt läge är det många som oroar sig över uppvärmningskostnaderna.

Enligt den senast publicerade statistiken från Energimyndigheten finns det närmare 600 000 fritidshus i Sverige, och den vanligaste uppvärmningsformen är el och el i kombination med någon form av biobränsle. Med de senaste årens prisutveckling på el över vintermånaderna finns det mycket att spara in på att hålla nere uppvärmningskostnaderna.

Enligt Energimyndighetens uppgifter är drygt 110 000 av de svenska fritidshusen utrustade med någon form av värmepump. Ole Mortensen, Nordenansvarig på Tado, menar att Sverige är ett av de länder i Europa som kommit absolut längst i den här utvecklingen, mycket beroende på att vi var tidigt ute med att upptäcka fördelarna med luftvärmepumpar.

- Det är många som ser möjligheter att ta kontroll över uppvärmningskostnaderna med hjälp av en värmepump, och vi ser att det också är allt fler som får upp ögonen för såväl den bekvämlighet och trygghet som de besparingar en smart lösning för att styra värmepumpen kan erbjuda. I den kundundersökning vi genomförde tidigare i år svarar drygt 26 procent att de använder våra lösningar för att kontrollera uppvärmningen i just sitt fritidshus, säger Ole Mortensen.

Tado° har nyligen utökat sin produktportfölj med Heat Pump Optimizer X som erbjuder just detta – möjligheten att på ett enkelt och smart sätt styra och effektivisera värmepumpen direkt från Tado°-appen i telefonen. Lösningen är ett komplement till värmepumpens styrsystem och går att kombinera med företagets smarta termostater i den nyligen lanserade tado° X-produktfamiljen för precis styrning av temperaturen i enskilda rum.

Rekommendationerna från till exempel försäkringsbolag brukar ligga på att behålla minst 10 grader i grundvärme och hålla badrum och kök uppemot 15 grader för att minska risken för skador på exempelvis vattenledningar. Även här kan en smart kontroll av värmepumpen underlätta, eftersom det går att bygga en lösning som håller koll på rumstemperaturen i enskilda rum.

Lösningen kan också dra full nytta av fördelarna med ett så kallat timprisavtal på el genom prenumerationstjänsten Balance for Heat Pumps. Genom tillgång till information om el-avtalet kan den automatiskt schemalägga värmepumpens drift till när elpriset är som lägst – utan att tumma på komfort eller riskera att temperaturen sjunker under den önskade nivån.

- Vi har sett en tydlig utveckling de senaste åren att allt fler väljer att modernisera uppvärmningen av sina fritidshus med en värmepump för att få ner kostnaderna. Med en smart lösning för styrningen blir det enkelt, bekvämt och tryggt att effektivisera ytterligare, framförallt under den tid på året när man själv inte är där så ofta, säger Ole Mortensen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-16
Så sänker du dina drivmedelskostnader Lär dig hur AI revolu­tionerar svensk industriRuukki och Plannja lämnar SundaHusZoom lanserar AI-lösningar Vartannat företag kräver hårdare regler
2024-10-15
Kan mindre företag automatisera?Hestra Truck blir del­ägare i Håkanssons TruckXMOR-skopan på hårt bokad turnéSICK tilldelas EcoVadis platina-medaljKarma meddelar priset på Revero i Europa
2024-10-14
YstaMaskiner på Elmia Lantbruk i JönköpingGrindstängare från Dictator ScandinaviaNu är alla bitar på plats hos Swecon RentalLaddboxkillarna finns nu i 75 städerNya nätfiskemetoder via QR-kod
2024-10-11
Lämplig hantering av mediaDenodo lanserar globalt utbildningsinitiativ Välkommen till öppet hus på Senergia EnergiforumFörsta svenska laddhubben för lastbilarByggmaterialdagen 2024
2024-10-10
Nyhet! Hyr en termotransferskrivare! Ny design och funktion40 ton hållbarhet!Satsar på renlighet från ANMASI AB Stärker sin närvaro i Stockholmsområdet