SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Rekordstora belopp i försäkrade affärer

Kreditförsäkringar ökade kraftigt 2023
Svenska bolag försäkrade sina affärer för närmare 600 miljarder under 2023, en ökning med 21 procent jämfört med 2022. Det visar den årliga rapporten från Kredit- och Garantiförsäkringsföreningen (KGFF).

– I en tid där konkurserna ökar kraftigt ser vi det som ett positivt tecken att det råder en ökad medvetenhet om hur man kan minska sina risker med hjälp av kreditförsäkringar, säger Jonas Källman, styrelsemedlem i KGFF.

Antalet konkurser i Sverige ökade med 28 procent under 2023 jämfört med 2022. Som en följd har många svenska företag insett vikten av att försäkra sina affärer. Användandet av kreditförsäkringar har ökat, 2023 försäkrades affärer för 584 miljarder kronor vilket i princip motsvarar lastbilsjätten Volvo AB:s hela börsvärde.

– Vi ser att det varit en tillväxt, givetvis mycket driven av inflation men osäkerheten i världen gör att företag vill försäkra sina affärer i högre grad. Många tycker nog att de har bra koll på sina inrikesaffärer men upplever en större osäkerhet vid utlandsaffärer, vilket också rapporten visar då exportdelen ökade med 55 procent, förklarar Jonas Källman.

Även om antalet företag som försäkrar sina affärer har ökat 5 procent så är trenden tydlig att det framför allt är beloppen som försäkras i de enskilda affärerna som står för den stora ökningen. Totala värdet av utbetalda skador har också ökat markant med 70 procent jämfört med 2022, där exportsidan står för den stora delen. Antalet anmälningar av skador har inte ökat nämnvärt, men det är större summor som betalats ut.

– Detta visar att marknaden finns där för att hjälpa till och att kunderna får den hjälp de behöver, och det är vårt mål, att ge skydd för att skapa nya möjligheter för svenska företag att göra affärer. Vi arbetar ständigt med att ta fram rådata för att våra kunder ska kunna ta snabba beslut och få all den information de behöver för att göra säkra affärer.

– Att jobba med förebyggande hantering och rådgivning är något vi tror kommer bli än mer viktigt i framtiden. Våra kunder fattar sina egna beslut men de ska ha bästa möjliga förutsättningar för att göra dem så kloka som möjligt, menar Jonas Källman.

För mer information:
Jonas Källman, styrelsemedlem KGFF
08-534 81 520, 0733-574 994, jonas.kallman@coface.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-09
Vibrerar din pump? Safe Control blir en del av GBA GroupInviger utbyggnad av fabriken i ArvikaLicenssvets – det är det och så fungerar det!Eaton lanserar 5P Gen 2 UPS
2024-09-06
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål