SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Rekordmånga anställda drabbade av konkurser

Miljardföretag omkull i fordonsindustrin
Årets första sommarmånad gick 864 aktiebolag i graven, vilket är en ökning med tre procent jämfört med juni förra året. Rekordmånga anställda förlorade jobbet när en stor underleverantör inom svensk fordonsindustri gick i konkurs, vilket också markerar den största konkursen på flera decennier sett till omsättning.

Under juni försattes 864 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras med 836 konkurser samma period förra året och en svag ökning på tre procent. Totalt under första halvåret har 5 442 aktiebolag gått i konkurs, det är 39 procent fler konkurser jämfört med året innan och 87 procent fler konkurser jämfört med för två år sedan.

- Juni uppvisar en liten ökning i procentuella tal, men antalet konkurser denna månad är fortfarande historiskt högt. Det är viktigt att komma ihåg att juni förra året var en av de månader med högst antal konkurser under hela 2023. Även om nivåerna ser ut att ha stabiliserats, kommer det här året att bli ett av de tuffaste för svenska företag ur ett konkursperspektiv, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Största konkursen denna månad blev komponenttillverkaren IAC, International Automotive Components Group Sweden AB, med nästan 7 miljarder i omsättning och 1 411 anställda. De hade också en av de högsta skulderna från skatteanstånd under pandemin (ca 1,2 miljarder senaste månaden), vilket var en stor bidragande faktor till att de inte längre kan betala sina leverantörer. Flera stora konkurser är Husbyggaren JW Hus i Vellinge och partihandelsbolaget Food 4 you i Hässleholm.

- Vi har länge varnat för skatteanstånd som en kommande konkursdrivande faktor, och nu ser vi att även stora företag tvingas ge upp på grund av tunga skulder från pandemin. Det är nu viktigare än någonsin att noggrant övervaka kunders och leverantörers situation, både kreditinformation och eventuella anstånd kopplat till pandemin. Likviditeten kan snabbt förändras och bli kritisk om en stor kund går i konkurs, eller leda till allvarliga konsekvenser som leveransbortfall om en viktig leverantör drabbas, förklarar Henrik.

Sett till bransch står byggsektorn inför fortsatta utmaningar, med över 1 000 bolag i konkurs under första halvåret och en ökning med 49 procent. Högst procentuella ökningen i år uppvisar fastighetsbranschen med 71 procent fler konkurser, där många bolag har svårt att överleva i dagens ränteläge. Även bilhandlare har ökat med samma procent. Hotell- och restaurang visar samtidigt för andra månaden i rad en positiv trend, med 33 procent färre konkurser under juni. Detta kan vara ett tecken på ökad optimism bland konsumenterna.

Med anledning av IAC’s konkurs, blev juni den värsta månaden på över fem år för anställda drabbade av konkurser. Denna månad påverkades över 3 500 anställda. Totalt har 17 243 förlorat sina jobb under första halvåret på grund av konkurser, det är 71 procent fler jämfört med förra året.

Den genomsnittliga omsättningen enligt senaste bokslut på samtliga konkursade bolag denna månad var 14 miljoner, och medianvärdet 0,8 miljoner. Detta då många bolag har 0 i senaste omsättning. Sett till hur länge aktiebolagen varit verksamma så var genomsnittet nästan 9 år och medianvärdet 6,5 år.

Antalet nya aktiebolag under juni minskade med 18 procent och var endast 2 758. Under första halvåret har antalet nystartade företag minskat med 8 procent.

Ladda ner alla konkurser per månad

Om statistiken
Creditsafes konkursstatistik omfattar svenska aktiebolag och uppdateras alltid samma dag som publicering. Konkursstatistiken mäts från den första till sista dagen varje månad. Om månadsskiftet sker på en helg eller röd dag summeras statistiken på morgonen den första arbetsdagen. Detta innebär att även sent registrerade konkurser kommer med i aktuell månadsstatistik.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-28
Southco lanserar gångjärn E6-73Ny undersökning om GenAI
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige
2024-06-25
ISCAR LOGIQ6TURN - NYA unika svarvskär Modernt tillverkningssätt för framtidens industriProdukter som sprider glädjeNytt produktsortimentLanserar avancerad kaffebryggningslösning
2024-06-24
Boardingen är öppenSwecon uppdaterar sin maskinflottaVärmekameror vs. pyrometrarInstallation av MiR600 hos Weland PlasticEtt måste för framtidens industri