SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Rabbalshede Kraft växer internationellt

Tar över vindpark på Irland
Med långsiktiga ägare i ryggen stärker Rabbalshede Kraft sin position som en ledande aktör inom förnybar energi och utökar sin portfölj – nu för första gången utanför Norden. Det är Ballycadden Wind Farm på Irland, med nio vindkraftverk och en årlig produktion på nästan 70 GWh, som markerar starten för bolagets expansion på den internationella marknaden.

”Vi är stolta över att kunna lägga till Ballycadden Wind Farm i vår portfölj. Det är ett tydligt bevis på vårt och våra ägares engagemang för att få vår verksamhet att växa internationellt”, säger Peter Wesslau, vd för Rabbalshede Kraft.

Irland är en ledande marknad för investeringar i förnybar energi i Europa tack vare positiva utsikter för efterfrågan på el, stabila stödsystem för förnybar energi och ett starkt politiskt stöd för att uppnå målen för förnybar energi. Vindkraft genererade 35% av Irlands el under 2023, i Sverige var motsvarande siffra ca 21%.

”Detta projekt kommer inte bara att öka vår produktionskapacitet utan också ge oss värdefulla insikter och erfarenheter från en av Europas mest dynamiska vindkraftsmarknader. Nu ser vi fram emot att utforska fler investeringsmöjligheter på Irland och i andra delar av norra Europa” säger Peter Wesslau, vd för Rabbalshede Kraft.

Ballycadden Wind Farm är belägen i County Wexford på Irland och består av nio vindkraftverk med en total kapacitet på 24,2 MW. Med en årlig produktion på cirka 66,9 GWh kan Ballycadden Wind Farm förse ungefär 14 000 irländska hushåll med el varje år. Vindparken, som varit i drift sedan 2013, har bidragit med stabila kassaflöden genom ett 15-årigt elhandelsavtal (PPA) med det irländska energibolaget Energia Group.

Rabbalshede Kraft övertar Ballycadden Wind Farm från sina ägare TD Greystone Infrastructure Fund (TD GIF), som varit majoritetsägare av parken sedan 2015. Överlämnandet visar tydligt på TD GIFs intentioner och fortsatta satsningar på Rabbalshede Kraft.

"Ballycadden var vår fonds första investering i Europa för nästan tio år sedan, och utvecklingen och expansionen av Rabbalshede Kraft genom denna transaktion representerar den tillväxt vi har sett över hela kontinenten för vår fond där vi nu är verksamma i fem länder inom flera sektorer", säger Jeff Mouland, Managing Director och chef för globala infrastrukturinvesteringar på TD GIF.
Rabbalshede Kraft kommer att vara delägare tillsammans med nio lokala markägare. Drift och underhåll kommer fortsatt att skötas av irländska EnergyPro.

För mer information, vänligen kontakta:
Peter Wesslau, vd Rabbalshede Kraft
+46(0) 70 366 61 15, peter.wesslau@rabbalshedekraft.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-04
Så blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex EcotecsManitou för hela slanten Rockpanel stärker sitt engagemang Innovation, utbildning och gemenskap i fokus
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder
2024-08-30
New structure in PROFIBUSRobotCenter Laxå AB säljer ny stationBevegos resa fortsätterStörsta hamn­utbyggnaden på 40 årBerghs och Svensk Form skapar designutbildning
2024-08-29
Träffa Fabeo på Entreprenad Live!Nya nödutrymnings­beslag från ASSA ABLOYAnpassningsbara RGB-lampor Digitala tvillingar ökar effektivitet & hållbarhet Starkt momentum i flera delar av CapSeks portfölj