SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Räntesänkningar väcker renoveringslust

Svenskar mer benägna att investera i hemmet
Idag meddelade Riksbanken att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,5%.

– något som kan komma att ge renoveringsmarknaden en skjuts. Räntesänkningar gör nämligen svenskarna mer benägna att investera i sina hem, det visar en färsk Sifo-undersökning utförd på uppdrag av det skandinaviska golvvarumärket Pergo. Många lockas av att måla om väggar och rusta upp balkonger och trädgårdar – men även av att byta ut golv, köksluckor och badrumsinredning.

Nära tre miljoner svenskar (27%) är mer benägna att investera i sina hem på grund av räntesänkningar. Detta gäller främst de i åldersgruppen 25–34 år, där hela 38 procent uppger att räntesänkningar gör dem mer motiverade att investera i sina hem. I åldersgruppen 40–54 år är siffran 33 procent.

– Lägre räntekostnader möjliggör för fler hushåll att ta sig an renoveringsprojekt som de tidigare inte haft råd med. Det ger en positiv effekt på hela renoveringsmarknaden, säger Anders Börgdal, VD Unilin Nordic, företaget bakom Pergo.

I undersökningen framgår att så många som var fjärde svensk (26%) vill byta ut sitt golv. I den gruppen svarar flest att slitstyrka (66%) och lång livslängd (55%) är de viktigaste egenskaperna för nästa golv.

– Samtidigt som det är positivt att fler har råd att satsa på sina hem, reagerar vi på att så många vill byta ut sina golv. Det tyder på att många golv på marknaden inte lever upp till de krav som dagens konsumenter har på slitstyrka och livslängd. Att välja slitstarka och hållbara golv gynnar inte bara miljön utan även ekonomin, eftersom behovet av frekventa renoveringar minskar, säger Anders Börgdal, VD Unilin Nordic.

Varannan svensk har ett renoveringsprojekt i sikte. Flest planerar att måla eller tapetsera om väggarna (21%), följt av att rusta upp balkong, trädgård eller uteplats (16%). Andra vanliga projekt inkluderar att byta köksluckor (7%) och badrumsinredning (6%).

Något fler män (30%) än kvinnor (24%) är benägna att renovera på grund av räntesänkningar. Äldre personer (55–79 år) har den högsta andelen som inte planerar några renoveringar (60%), medan åldersgruppen 40–54 år har den lägsta (36%).

Tittar man på de geografiska skillnaderna visar undersökningen att 32 procent av göteborgarna blir mer benägna att investera i sina hem, jämfört med bara 20 procent av malmöborna. I Stockholm är motsvarande siffra 27 procent.

För mer information, kontakta:
Jennie Salinder, Global Brand Communicator
jennie.salinder@unilin.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-05
En storspelare i stål- och plåtbranschenFörnyar Solitas Azure Analytics specialisering Lanserar industriella OLED displayerEU:s nya AI-lag har ingen påverkan Consilium köper Daspos
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder
2024-08-30
New structure in PROFIBUSRobotCenter Laxå AB säljer ny stationBevegos resa fortsätterStörsta hamn­utbyggnaden på 40 årBerghs och Svensk Form skapar designutbildning