SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Passion driver svenskt entreprenörskap

Men konjunkturläget hämmar företagandet
En ny europeisk undersökning från Visma i samarbete med Kantar visar att passion är den främsta drivkraften för svenskar att starta företag, en faktor som är mer framträdande i Sverige än i många andra europeiska länder. Trots den starka motivationen utgör det rådande konjunkturläget ett hinder för företagandet i landet.

Visma presenterar nu en omfattande undersökning om läget för små och medelstora företag i Europa, inklusive Sverige. Undersökningen belyser de utmaningar som småföretagare möter när de startar, driver och expanderar sina verksamheter. Samtidigt delar företagarna med sig av vad som motiverar dem att fortsätta även under svåra ekonomiska tider.

Resultaten visar att svenska entreprenörer i hög grad drivs av passion, något som utmärker sig starkare i Sverige än i många andra delar av Europa. Hela 27 procent av de tillfrågade uppger passion som sin främsta motivationsfaktor, i jämförelse med endast 19 procent i övriga Europa. Näst efter passion kommer en önskan om större autonomi i arbetet, enligt 19 procent av svenskarna, medan 8 procent strävar efter ekonomiskt oberoende.

Färre hinder för företagande
I Sverige har man lyckats avlägsna många hinder för företagande. Av de respondenter som deltog i undersökningen uppger 66 procent att det inte är särskilt svårt att få administrativt stöd. Likaså anser 64 procent att det är relativt enkelt att hitta lämpliga medarbetare, och 59 procent tycker att det är ganska lätt att skaffa nödvändigt startkapital. Det är dock viktigt att notera att av de tillfrågade var 65 procent män, 33 procent kvinnor, och en person valde att inte uppge sin könsidentitet. Trots dessa fördelar uttrycker 31 procent oro över att det ekonomiska klimatet kan bli en större utmaning för deras företag det kommande året. Denna oro bidrar även till den minskande trenden i nyföretagande i Sverige.

Under första halvåret startade 29 384 företag i Sverige, vilket är en nedgång på 9 procent jämfört med samma period föregående år, enligt en undersökning framtagen av Visma Spcs tidigare i år. Detta är också en minskning med 27 procent från rekordåret 2021, året före Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

– Det är allvarligt att nyföretagandet fortsätter att minska eftersom små och medelstora företag står för fyra av fem nya jobb. I lågkonjunkturens Sverige behöver vi fler företag, inte färre. För att uppmuntra fler att starta eget företag behövs politiska beslut som erbjuder ett lika bra skyddsnät för företagare som för anställda, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Framtidstro bland svenska småföretag
Trots det svåra ekonomiska läget finns det positiva tecken på framtidstro bland svenska småföretag. Enligt Vismas Affärsbarometer för våren 2024 tror 44 procent av företagen att försäljningen kommer att öka under året. Detta är en uppgång från 32 procent i höstens undersökning. Drygt 31 procent förutspår oförändrad försäljning, medan knappt 23 procent tror på en minskning. I den föregående undersökningen trodde 36 procent av företagen på en minskning.

– Det är glädjande att det finns ökad framtidstro bland småföretagen. Även om bilden är splittrad mellan olika branscher, speglar detta de unika utmaningar och möjligheter som varje sektor står inför. Generellt sett klarar företag som förbereder sig och anpassar sig i tid ekonomiska påfrestningar bättre. Det är dock viktigt att komma ihåg att tillväxt fortfarande är starkt kopplad till konjunkturläget, säger Henrik Salwén, vd på Visma Advantage.

Denna positiva utveckling återspeglas även i företagens målmedvetenhet. 41 procent av de svenska respondenterna är optimistiska och tror att de kommer att nå sina mål under det kommande året. Samtidigt kvarstår viss osäkerhet, då 18 procent uppger att de är antingen lite (7 procent) eller mycket (11 procent) tveksamma till att uppnå sina mål.

Läs mer och ladda ner rapporten här.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-06
Nytt cyberhot från Nordkorea kartlagtLanserar ramverk för informationsskyddAvanade utser Susanne till General Manager Riwal Sverige integreras med Cramo AB
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder