SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Owens Corning tar första spadtaget

För hållbarhetssatsning på Paroc Hällekis
Igår firade Owens Corning, ägare av Paroc AB, att det första spadtaget togs för sin nya hållbarhetssatsning vid Paroc Hällekis anläggning i Sverige. Anläggningen ställer om från kokseldade kupolugnar till elektrisk smältning, vilket beräknas minska anläggningens scope 1- och 2*-utsläpp med cirka 80 procent. Projektplanen är planerad för en uppstart av den elektriska smältugnen 2027.

Projektet omfattar en ny anläggning på 7 500 kvadratmeter som består av två byggnader. Den ena byggnaden kommer att inrymma den nya elektrifierade ugnen och den andra kommer att användas för filtreringsprocesser.

Anläggningen i Hällekis tillverkar stenullsisolering för användning i byggnadsisolering och teknisk isolering. När projektet är slutfört kommer investeringen att minska den inbäddade koldioxiden från produkter som produceras i Hällekis. Investeringen kommer även att göra det möjligt för de anställda på anläggningen i Hällekis att utveckla sina färdigheter i att driva en toppmodern elektrisk smältugn och arbeta med en ny och mer energieffektiv smältprocess med lägre utsläpp av växthusgaser.

Evenemanget besöktes av lokala dignitärer, branschexperter, nyckelpartners, myndigheter, representanter från OC ledarskap, anställda och lokala aktörer. På plats togs ett ceremoniellt första spadtag, som symboliserade början på byggandet av en ny toppmodern elektrisk smältugn och läggningen av grunden till de två byggnaderna som meddelades i april i år.

Projektet är en viktig milstolpe för företagets åtagande att uppnå sina mål för minskning av växthusgasutsläpp. Dessutom kommer konverteringen att förbättra tillverkningseffektiviteten och bidra till att säkerställa att kundernas förväntningar uppfylls på den europeiska marknaden, även i framtiden. Projektet bidrar till Owens Cornings långsiktiga utsläpp av växthusgaser med en 50-procentig absolut minskning av Scope 1- och Scope 2-utsläppen till 2030, från basåret 2018. Detta mål har godkänts av Science Based Targets Initiative för att vara i linje med 1,5-gradersscenariot.

"Vi har sett att vår bransch i Norden genomgår betydande förändringar med koldioxidrestriktioner och förväntningar från kunderna. Genom att proaktivt adressera dessa förändringar genom projekt som detta kan vi omvandla dem till möjligheter. Denna betydande investering är inte bara ett viktigt steg för vår anläggning i Hällekis, utan den stärker också Owens Cornings uppdrag att bygga en hållbar framtid genom materialinnovation", säger Nico del Monaco, President Insulation i Owens Corning.

"Denna investering kommer att öka vår konkurrenskraft på den nordiska marknaden och vårt rykte om Paroc som en pålitlig och trovärdig leverantör av högkvalitativa produkter. Våra kunder har uttryckt positiv entusiasm över vårt engagemang för hållbarhet och att minska koldioxidutsläppen. De ser också fram emot att se den positiva inverkan det kommer att ha på miljön och leveranskedjan för stenull", säger Jari Airola, Vice President Owens Corning Europe & Managing Director Europe Insulation.

"Vi är glada över att ta det första spadtaget för vår nya hållbarhetssatsning och reaktionerna från lokalsamhället och medarbetarna har varit mycket positiva. Den här typen av hållbarhetsinvesteringar är viktiga eftersom de bidrar till ekonomisk tillväxt i regionen och våra medarbetare känner sig stolta över att vara en del av ett företag som prioriterar hållbarhet. Det här projektet återspeglar vårt engagemang för att ha en positiv inverkan på miljön och de samhällen vi verkar i." säger Marie Stensson, Plant Leader, Paroc Hällekis.

Under ceremonin delade Owens Corning ut 35 000 USD från Owens Corning Foundation till organisationen Hällekis IF, en lokal idrottsförening som skapar aktiviteter och faciliteter för barn att leka och vara aktiva.

*Scope 1 inkluderar de direkta utsläppen från vår egen tillverkning.
*Scope 2 inkluderar indirekta utsläpp från produktion av inköpt energi.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-05
En storspelare i stål- och plåtbranschenFörnyar Solitas Azure Analytics specialisering Lanserar industriella OLED displayerEU:s nya AI-lag har ingen påverkan Consilium köper Daspos
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder
2024-08-30
New structure in PROFIBUSRobotCenter Laxå AB säljer ny stationBevegos resa fortsätterStörsta hamn­utbyggnaden på 40 årBerghs och Svensk Form skapar designutbildning