SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Orolig för att använda offentliga toaletter

Hur kan offentliga toaletter bli mer inkluderande
En ny undersökning på uppdrag av Tork visar att nästan varannan är orolig för att behöva använda offentliga toaletter och tre av fyra undviker att äta eller dricka ute för att slippa besöka en offentlig toalett. Orsaken är ofta bristande hygien – men det kan även handla om faktorer så som brist på avskildhet, känslighet för höga ljud, funktionshinder och avsaknad av hygienartiklar.

För att skapa förändring inleder Tork en global satsning för att utforska hur offentliga toaletter kan bli mer inkluderande.

Tork, en global ledare inom professionell hygien, strävar i en ny satsning efter att belysa hur hygienen på offentliga toaletter kan förbättras. Syftet är att göra dem mer bekväma för både användande och städpersonal – oavsett hälsotillstånd och fysiska eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Bakom initiativet ligger insikter från undersökningen Tork Insight Survey som visar att användare av offentliga toaletter hindras av en rad olika faktorer, exempelvis tillgång till tvål- och handduksdispensrar, höga ljud från handtorkare, brist på avskildhet, renlighet eller avsaknad av hygienartiklar så som papper, tvål eller mensskydd.

Undersökningen visar även att en av konsekvenserna av att många känner sig obekväma med att använda offentliga toaletter är att det påverkar deras sociala liv och arbetsvardag negativt. Nästan varannan (44%) uppger att de är oroliga för att behöva använda en offentlig toalett och tre av fyra (73%) undviker att äta eller dricka ute för att begränsa användningen av offentliga toaletter.

Undersökningen visar vidare att nästan var femte (17%) har lämnat ett jobb på grund av bristande hygien på toaletterna och sju av tio (73%) uppger att en dålig toalettupplevelse på en restaurang skulle påverka deras vilja att återvända. Detta understryker hur stark påverkan en negativ toalettupplevelse kan ha både på arbetslivet och människors konsumtionsmönster. För arbetsgivare innebär hygien och renlighet i arbetsmiljön en viktig faktor för att behålla personal och skapa en trivsam arbetsplats. Samtidigt visar det att restauranger och andra verksamheter riskerar att förlora kunder om de inte prioriterar renlighet i sina sanitetsutrymmen.

– Tillgång till välskötta offentliga toaletter är inte bara en fråga om bekvämlighet, utan en viktig del av folkhälsan. Eftersom toaletter är de mest trafikerade rummen i en byggnad är det extra viktigt att de svarar upp till människors hygienkrav. Det är en betydande insikt att offentliga toaletter har en så stark påverkan på vår förmåga att delta i sociala sammankomster och arbete, benägenhet att köpa mat eller dryck och till och med vilka rutter man väljer att resa, säger Rebecca Wendel, Varumärkeschef på Tork.

Hygienens växande roll
Renlighet och hygien handlar inte bara om hälsa – det påverkar också hur vi känner oss i olika miljöer. Enligt undersökningen känner sig sju av tio (73%) otrygga om de inte har möjlighet att tvätta händerna. Dessutom undviker var fjärde (26%) att delta i sociala evenemang på grund av oro för tillgången till offentliga toaletter.

Utöver tillgången till handtvätt, visar undersökningen också att nära hälften (44%) av de tillfrågade planerar sina resrutter baserat på tillgången till toaletter, vilket understryker hur viktigt det är att förbättra dessa faciliteter för att skapa en tryggare och mer bekväm miljö för alla.
En tidigare Sifo-undersökning på uppdrag av Tork visar även att gratis mensskydd på arbetsplatsens toaletter är en viktig hygienfråga, särskilt bland yngre. Sex av tio kvinnor i åldersgruppen 18–29 år anser att det är viktigt eller mycket viktigt att arbetsgivaren tillhandahåller detta. I realiteten är det dock bara drygt var tionde (15%) som får gratis mensskydd på jobbet.

Från undersökningen Tork Insight Survey
44% är oroliga är orolig för att behöva använda offentliga toaletter
73% känner sig otrygga om de inte kan tvätta händerna.
73% att en dålig toalettupplevelse på en restaurang kommer att påverka deras vilja att återvända.
38% undviker att äta eller dricka för att begränsa användningen av offentliga toaletter
17% har lämnat ett jobb på grund av dåliga toaletter
26% har undvikit ett socialt evenemang på grund av oro för tillgången till offentliga toaletter.
44% planerar sin resrutt för att säkerställa tillgång till toaletter.

Om undersökningen
Tork Insights Survey 2024 består av 6.000 respondenter mellan 18-65+ och 900 respondenter som representerar företag i USA, Mexiko, Storbritannien, Tyskland och Frankrike
För mer information, besök: https://www.tork.se/om-oss/vadjan-pa-en-pappershandduk

För ytterligare information, kontakta:
Rebecca Wendel, Varumärkeschef Tork Norden
Rebecca.wendel@essity.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-30
Betydelsen av lokala aktörer för återvinning Cat och Komatsu reservdelar Pilotprojekt visar på stora möjligheter Fem år för Swerocks ECO-Betong Anders köpte Sveriges första Volvo EC500
2024-09-27
Tillverkning och kvalitetssäkring SVEAT instiftar ett nytt stipendium QNAP lägger till Airgap+Pagero utnämnd till en ledareViktigaste utmaningarna med regelefterlevnad
2024-09-26
Marknadens bästa stångstål Automatiserad lösning Bättre sikt och säkrare arbetsplats Bosch Professionals första 18V-cirkelsågUnik miljömärkning lanseras
2024-09-25
Lasermoduler inom träindustrinLG rekryterar ny säljchef Volvo CE förser grävmask­iner med hybridteknikNya korkbaserade membran Högpresterande hydrauliska lösningar
2024-09-24
Kulventiler för högtrycks­applikationer med vätgasJernbro och Veltec ledande leverantörerRätt val av reklammaterialLanserar Intergraph Smart® 3D Version 14 ServiceNow har ingått nytt samarbete