SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt partnerskap ska ge grönare flyg

Rolls-Royce och TCS satsar på vätgas
Tata Consultancy Services (TCS) har utökat sitt partnerskap med Rolls-Royce, ett brittiskt företag specialiserat på civil och militär luftfart, tjänster och energisystem i syfte att främja sina hållbarhetsinitiativ. Samarbetet omfattar forskning kring vätgasdrivna system med målet att påvisa att vätgas kan vara framtidens koldioxidneutrala flygbränsle.

Partnerskapet understryker TCS engagemang för att driva hållbar transformation inom olika branscher, i linje med dess bredare uppdrag att utnyttja teknik för positiv samhällspåverkan. Internationella luftfartsorganisationen (IATA) har satt ambitiösa mål för nettonollutsläpp av koldioxid till 2050, vilket ställer krav på nya innovativa hållbarhetslösningar.

"Vi välkomnar TCS till vårt vätgasforskningsprogram och deras tekniska kompetens kommer att spela en värdefull roll för att nå våra mål", säger Alan Newby, Director, Research and Technology, Rolls-Royce. "Vi har redan gjort stora framsteg och att ha TCS med oss ger oss ytterligare kapacitet när vi går vidare på vår resa för att möjliggöra energiomställningen för flygsektorn."

Det utökade partnerskapet meddelades under Farnborough International Airshow där TCS också visade upp sin tekniska kompetens inom flygindustrin. Partnerskapet bygger på en långvarig relation mellan Rolls-Royce och Tata Group, inklusive motorer och ett starkt åtagande för leveranskedjan. TCS har också arbetat med Rolls-Royce sedan 2010 inom områdena design, tillverkningsteknik, styrsystem och programvara, eftermarknadstjänster samt IT-tjänster. TCS har stöttat Rolls-Royce i stora civila och affärsflygprogram och har också stöttat företagets produktutvecklingslivscykel från början till slut.

"Partnerskapet mellan TCS och Rolls-Royce är ett spännande samarbete som representerar en kraftfull allians i strävan efter att skapa hållbara flygtransportlösningar", säger Anupam Singhal, President - Manufacturing, TCS. "Vi delar Rolls-Royces ambition om en grönare framtid. Partnerskapet är det perfekta tillfället att använda vår tekniska styrka och passion för miljön för att främja innovation och främja en miljövänligare flygsektor."

TCS kommer att utnyttja sin djupa kunskap inom flygplansindustrin för att stödja Rolls-Royces tekniska verksamhet, såsom systemdesign, komponentdesign, leverantörskedjestöd och programhantering. Dessa tjänster kommer att hjälpa Rolls-Royce att forska kring vätgasteknik när de tar itu med tre viktiga utmaningar på vägen mot att möjliggöra användning av vätgas inom luftfarten: bränsleförbränning, bränsleleverans och integration av bränslesystem och motor. Alla element måste bekräftas fungera säkert.

"Det fördjupade samarbetet med Rolls Royce visar på TCS globala engagemang kring hållbarhet. Det är samtidigt ett samarbete som skapar kunskap och insikter som våra lokala organisationer runt om i världen kan dra nytta av i andra projekt. Hållbarhet är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat och den här typen av banbrytande forskning, med potential att revolutionera flygindustrin, kommer att gynna även vår region. Varje steg vi tar för att minska klimatpåverkan är ett steg i rätt riktning och väl värt allt vårt engagemang", säger Shreerang Talekar, chef för TCS i Sverige och Norden.

TCS har haft som mål att utnyttja teknikens möjligheter till positiv samhällspåverkan och driva hållbar transformation inom olika branscher. Med mer än 200 hållbarhetserbjudanden hjälper TCS kunder runt om i världen på deras hållbarhetsresor.

Som ett Tata-gruppföretag är TCS också medvetet om sin miljöpåverkan. År 2021 satte TCS upp ett ambitiöst hållbarhetsmål att minska sina absoluta utsläpp med 70 procent inom Scope 1 och 2 till 2025 jämfört med basåret 2016 och att uppnå nettonoll till 2030. Fram till räkenskapsåret 2024 hade TCS redan minskat sitt absoluta koldioxidavtryck inom Scope 1 och 2 med 80 procent jämfört med basåret 2016, vilket översteg målet med 10 procent, ett år före utsatt tid.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-30
Betydelsen av lokala aktörer för återvinning Cat och Komatsu reservdelar Pilotprojekt visar på stora möjligheter Fem år för Swerocks ECO-Betong Anders köpte Sveriges första Volvo EC500
2024-09-27
Tillverkning och kvalitetssäkring SVEAT instiftar ett nytt stipendium QNAP lägger till Airgap+Pagero utnämnd till en ledareViktigaste utmaningarna med regelefterlevnad
2024-09-26
Marknadens bästa stångstål Automatiserad lösning Bättre sikt och säkrare arbetsplats Bosch Professionals första 18V-cirkelsågUnik miljömärkning lanseras
2024-09-25
Lasermoduler inom träindustrinLG rekryterar ny säljchef Volvo CE förser grävmask­iner med hybridteknikNya korkbaserade membran Högpresterande hydrauliska lösningar
2024-09-24
Kulventiler för högtrycks­applikationer med vätgasJernbro och Veltec ledande leverantörerRätt val av reklammaterialLanserar Intergraph Smart® 3D Version 14 ServiceNow har ingått nytt samarbete