SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nyheter från Bryssel

Avskogningsförordningen skjuts fram!
EU:s avskogningsförordning (EUDR) skjuts framåt ett år. Det meddelade EU-kommissionen igår. Tanken var att den skulle träda ikraft redan nu vid årsskiftet.

– Många av våra medlemsföretag har varit oroliga för hur EUDR skulle fungera i praktiken. Det finns varken svensk lagstiftning eller tillämpningsföreskrifter på plats. Trots det kan de företag som inte följer EUDR riskera böter. För rättssäkerheten är det enda rätta att skjuta fram ikraftträdandet, säger Anna Törner, VD på Svebio.

EUDR:s syfte är i.f.s. behjärtansvärt, att stoppa avskogning i känsliga områden som t.ex. Amazonas och Borneo, men kan få stora administrativa konsekvenser för de företag som importerar t.ex. träprodukter och biomassa. Genomförandet av EUDR har varit väldigt forcerat och de flesta av EU:s medlemsstater har inte hunnit ta fram lagstiftning och system för att tillämpa reglerna.

– Nu får de svenska företagen och myndigheterna mer tid att förbereda sig. Det föreslås att EUDR ska träda i kraft den 30 december 2025 för stora företag och den 30 juni 2026 för mikroföretag och små företag. Förhoppningsvis räcker de extra 12 månaderna som infasningsperiod för att säkerställa ett korrekt och effektivt genomförande, avslutar Anna Törner.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-08
Välkommen Mathias LundgrenNya banbrytande steg
2024-10-07
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik AWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1VIPRE lanserar en allt-i-ett-lösning
2024-10-04
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell
2024-10-03
Moussi Montage Intro­ducerar nya fönstergaller Vinning satsar på "Närskrotat"OilQuick auktionerar ut rosa Grab John-skopa Gnosjö Automatsvarv­ning går mot strömmen Besök vår monter på Scanautomatic!
2024-10-02
Moussi Montage förbättrar smidstjänster The Future of Automation and DigitalizationOMP deltar i byggandet av en fiskväg Nytt strategiskt partnerskapASSA ABLOY på Skydd