SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny solpark i Västra Götaland

Solkompaniet och Solgrid mot en ljusare framtid
Solkompaniet, ledande aktör inom solkraft i Sverige, har fått grönt ljus från Länsstyrelsen i Västra Götaland att, i samarbete med norska Solgrid, etablera en solpark i Herrljunga kommun. Projektet förväntas redan 2026 ge ett betydande bidrag till regionens gröna energiomställning.

Solparken, som planeras att vara i drift i slutet av 2026, kommer att ha en installerad effekt på cirka 27 MWp, vilket motsvarar en årlig elförbrukning för ungefär 5 400 hushåll.

"Vi är stolta över att få vara en del av den gröna energiomställningen i Sverige. Solgrid har sedan tidigare två solparker i drift i Sverige och Herrljunga parken kommer bli den första i Västra Götaland. Sverige har bra förutsättningar för solparker genom att det finns bra tillgång till lämplig mark. Genom att investera i solparker som denna bidrar vi inte bara till lokal hållbarhet, utan stärker också våra långsiktiga mål att utveckla förnybar energi i hela Norden," säger Magnus Johansen, VD på Solgrid.

"Samarbetet med Solgrid startade 2021 när Solkompaniet vann upphandlingen att bygga solparken Varberg Norra. Att vi nu fått tillstånd för solparken i Herrljunga är ett bra exempel på hur partnerskap och samarbete leder till framgångsrika lösningar för ny förnybar elproduktion" säger Thomas Sparrmo, vd på Solkompaniet.

Den nya solparken kommer att bidra till att möta det ökande behovet av elproduktion i Västra Götaland. Regionen strävar efter högre självförsörjandegrad av el och har stora ambitioner för elektrifiering av befintlig industri och etablering av ny industri i regionen. Idag har Västra Götaland en självförsörjandegrad av el på ungefär 30%, vilket bland annat gör regionen sårbar för fluktuationer i elpriser.

Solparken i Herrljunga blev under sommaren 2024 godkänd från Länsstyrelsen i Västra Götaland att uppföras. När den är i drift kommer den bland annat bidra till en ökad andel förnybar elproduktion i kommunen och regionen och därmed också stärka självförsörjningsgraden på el. Med mer elproduktion i regionen skapas också förutsättningar för ökad konkurrenskraft, tillväxt och för nya företag att etableras.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-08
Nya banbrytande steg
2024-10-07
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
2024-10-04
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell
2024-10-03
Moussi Montage Intro­ducerar nya fönstergaller Vinning satsar på "Närskrotat"OilQuick auktionerar ut rosa Grab John-skopa Gnosjö Automatsvarv­ning går mot strömmen Besök vår monter på Scanautomatic!
2024-10-02
Moussi Montage förbättrar smidstjänster The Future of Automation and DigitalizationOMP deltar i byggandet av en fiskväg Nytt strategiskt partnerskapASSA ABLOY på Skydd