SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny guide visar vägen

Till cirkulär upphandling av IT-produkter
Att införa cirkulära IT-principer kan både minska hållbarhetsrisker och leda till kostnadsbesparingar. Fortfarande känner dock många inköpare att det är svårt att veta hur man ska komma igång. En ny guide från TCO Development, organisationen bakom hållbarhetscertifieringen TCO Certified, ger praktiska råd och strategier för att börja den cirkulära hållbarhetsresan inom IT.

Cirkulära IT-principer bidrar till att minska klimatpåverkan, elavfall och resursanvändning, samtidigt som det kan leda till kostnadsbesparingar. Den nya guiden från TCO Development innehåller fem viktiga steg för inköpare och beslutsfattare inom IT-sektorn i den cirkulära omställningen.

Steg 1: Samarbeta med drivna leverantörer
Delta i öppna dialoger, möten och Request for information (RFI) för att samla information. Kommunicera tydligt organisationens ambitioner och krav på hållbarhet och cirkularitet. Specificera också den hållbarhetsdata som behövs för att säkerställa transparens och ansvarsskyldighet.

Steg 2: Inkludera cirkulära kriterier i upphandling
För att möjliggöra cirkulär IT-hantering måste produkterna vara utvecklade för lång livslängd. Komponenter ska vara enkla att byta ut vid reperationer och givetvis finnas tillgängliga på marknaden under lång tid.

Steg 3: Prioritera hållbara produkter med hög prestanda
Anta ett långsiktigt perspektiv vid inköp av IT-produkter. Välj högpresterande produkter med tillräcklig kapacitet för att möta organisationens krav under många år framöver. Överväg att ersätta traditionell programvara med molnbaserade lösningar för att minska prestandakraven och ytterligare förlänga produktens livslängd.

Steg 4: Använd andrahandsmarknaden
Att maximera produktens livslängd är avgörande för en cirkulär ekonomi. När en produkt inte längre uppfyller den ursprungliga användarens krav bör den därför distribueras om internt, eller säljas vidare till en andra användare på andrahandsmarknaden. Det ger både kostnadsbesparingar och minskad hållbarhetspåverkan.

Steg 5: Upprätta nyckeltal
Att identifiera rätt nyckeltal hjälper organisationen att uppfylla krav på hållbarhetsrapportering, som CSRD, och ta steg mot att uppfylla interna eller externa hållbarhetsmål. För IT-produkter är de negativa hållbarhetseffekterna inbäddade i produkterna. Den indirekta klimatpåverkan (Scope 3) härrör från tillverkningsfasen. En förlängning av produktens livslängd minskar därför direkt de årliga Scope 3-utsläppen. Håll även koll på klimatpåverkan från molntjänster och reparationer.

Ladda ner den kompletta guiden här: https://tcocertified.com/how-to-procure-it-products-for-the-circular-economy/



SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-19
4 tips för att optimera webbtrafiken Banbrytande broprojekt
2024-09-18
Montico har startat en helt ny utbildningsformMotviktstruckar - gör informativa valVi ses på Scanautomatic och ProcessteknikEnkelhet i fokus En livsviktig säkerhetsåtgärd
2024-09-17
Olsons skapar nya relationer MCS Hyrsystem väl­komnar Anders Siktning och separering med siktskoporAvancerad chipmontering och kapslingKyocera nu certifierad DMG MORI-partner
2024-09-16
Unik satsning med en rullande mässmonterLyfta tungt?Hur man snabbt fixar svetsporer?Neobo har godkänts Ny rapport understryker hotet
2024-09-13
Water Jet Sweden lanserar produktnyhet TransformatorstationerSalesforce går all in på AI-agenterVerizon Business deltar på IBC2024 Plattformar för att skapa innehåll och samarbeta