SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Niondeklassare deltar i yrkesmässa

För att stärka sin kompetens
Tisdag och onsdag 10–11 september får alla niondeklassare i kommunala skolor träffa ett 60-tal yrkespersoner i olika branscher på Nolia. Syftet är att skapa en mötesplats mellan skola och arbetsliv där upplevelser av arbetsliv och arbetsmarknadskunskap kopplas ihop med undervisningen och stärker elevernas valkompetens.

– Eleverna ska få möjlighet att lära sig mer om olika yrken och få inspiration till målbilder och drömyrken. Arbetet inför, under och efter yrkesmässan tränar elevernas valkompetens och breddar kunskap om yrken och arbetsmarknad. När förståelse för vad det innebär att ha och utföra olika jobb utvecklas, kan väl underbyggda val för bland annat gymnasieutbildning göras, säger Christopher Granberg, biträdande utbildningsdirektör.

Under dagen får drygt 1 200 elever möta flera olika yrkespersoner, ställa frågor och testa yrken inom bland annat blåljusverksamhet, vård, bygg, energi, restaurang, transport, it, skog och industri.

– Samarbetet mellan skola och arbetsliv är viktigt för att motivera och vidga elevernas perspektiv på utbildning och arbete och att det vi lär oss i skolan och skolämnen har vi nytta av i arbetslivet, säger Karin Thysell, områdeschef årskurs 7–9.

Yrkesmässan är en av flera aktiviteter som ingår i skolans undervisning och är en del av skolans arbetssätt kring modern arbetslivsorientering.

Information
Yrkesmässan är inte öppen för allmänheten. Medier är välkomna att ta del av mässan tisdag 10 september kl. 08.15. På plats finns aktörer och företrädare för Umeå kommun.

Föranmäl närvaro till koordinatorer för mässan.

Kontakt koordinatorer för yrkesmässan

Anna Isaksson Asplund
processledare skola–arbetsliv
070-699 29 95
anna.asplund@umea.se

Jennifer Carlström
processledare skola–arbetsliv
070-685 03 47
jennifer.carlstrom@umea.se

Kontakt ansvariga chefer
Karin Thysell
områdeschef åk 7–9
070-624 41 05
karin.thysell@umea.se

Christopher Granberg
biträdande utbildningsdirektör
070-377 35 92
christopher.granberg@umea.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-10
LG på IFA 2024
2024-09-09
Vibrerar din pump? Safe Control blir en del av GBA GroupInviger utbyggnad av fabriken i ArvikaLicenssvets – det är det och så fungerar det!Eaton lanserar 5P Gen 2 UPS
2024-09-06
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs