SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mark Isitt från återvänd­er till Hem & Villamässan

För att lyfta arkitekturens estetiska värden
Mark Isitt, programledare för Grand Designs Sverige och landets kanske mest rättframma arkitekturkritiker, gör en efterlängtad comeback på årets upplaga av Hem & Villamässan. I år är hans budskap tydligt: arkitekturens estetiska värden måste lyftas fram och diskuteras på bredare front.

Som journalist, författare och programledare för det populära Grand Designs Sverige, som nu är inne på sin fjärde säsong på TV4, är Mark Isitt en självklar röst inom svensk arkitektur. Med sin kritiska blick och sitt engagemang för byggnaders form och funktion kommer han återigen att inta scenen på Hem & Villamässan för att inspirera och utmana besökarna.

– I Sverige hamnar de konstnärliga värdena som får oss att förälska oss i ett hus ofta i skymundan. På årets mässa hoppas jag kunna väcka fler samtal om de estetiska aspekterna av byggandet och hur avgörande de är för vår relation till bostaden, säger Mark Isitt.

Arkitekturens roll i hållbarhetens tid
Under Hem & Villamässan kommer Isitt att hålla två framträdanden varje dag där han kommer att dela med sig av sina tankar kring stadsplanering, arkitektur och boendemiljöer. Han menar att de estetiska värdena har en viktig roll i hållbarhetsdebatten, särskilt när det gäller att bevara och vårda byggnader.

– Ett hållbart hus är mer än bara energieffektiva material. Det måste vara estetiskt tilltalande för att vi ska vilja ta hand om det på lång sikt. Det är skönheten som binder oss till ett hem och gör att vi bryr oss om att underhålla det, säger Mark Isitt.

Att förändra synen på arkitekter
En annan hjärtefråga för Mark Isitt är att förändra den allmänna uppfattningen om arkitekter. Han ser ofta hur människor drar sig för att anlita arkitekter på grund av en missuppfattning att det är för dyrt eller svårtillgängligt.

– Många är rädda för arkitekter och tror att de är fruktansvärt dyra, men det stämmer inte. Jag vill visa att arkitekter är en fantastisk resurs och att deras arbete kan vara en avgörande faktor för att skapa både vackra och funktionella hem, förklarar Mark Isitt.

Nyfikenheten kring Grand Designs fortsätter
Isitt kommer även att besvara frågor om vad som krävs för att delta i Grand Designs Sverige. Många är nyfikna på vilka typer av projekt som väljs ut och vad som gör ett projekt intressant för programmet. Han poängterar att det inte handlar om pengar eller storlek på husen, utan snarare om unika, innovativa idéer.

– Vi letar efter projekt som utmanar det konventionella och visar upp nytänkande inom arkitektur och byggande. Det handlar inte om budget eller kvadratmeter, utan om den kreativa visionen.

Efter varje scenframträdande kommer Mark Isitt att finnas på plats vid sidan av scenen, där besökarna har möjlighet att träffa honom personligen och ställa frågor.

Hem & Villamässan äger rum på Stockholmsmässan den 11–13 oktober och är årets självklaraste mötesplats för den som ska bygga nytt, renovera eller uppgradera sitt hem. Läs mer på www.hemochvilla.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-19
Dana Lim utökar 4 tips för att optimera webbtrafiken Banbrytande broprojekt
2024-09-18
Montico har startat en helt ny utbildningsformMotviktstruckar - gör informativa valVi ses på Scanautomatic och ProcessteknikEnkelhet i fokus En livsviktig säkerhetsåtgärd
2024-09-17
Olsons skapar nya relationer MCS Hyrsystem väl­komnar Anders Siktning och separering med siktskoporAvancerad chipmontering och kapslingKyocera nu certifierad DMG MORI-partner
2024-09-16
Unik satsning med en rullande mässmonterLyfta tungt?Hur man snabbt fixar svetsporer?Neobo har godkänts Ny rapport understryker hotet
2024-09-13
Water Jet Sweden lanserar produktnyhet TransformatorstationerSalesforce går all in på AI-agenterVerizon Business deltar på IBC2024 Plattformar för att skapa innehåll och samarbeta