SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Märkning vid solcellsinstallationer

En kritisk säkerhetsåtgärd
Solcellsinstallationer blir alltmer populära i Sverige och världen över. De erbjuder ett miljövänligt sätt att generera elektricitet och bidrar till att minska beroendet av fossila bränslen. Dock medför installation och drift av solcellssystem vissa risker, vilket gör korrekt märkning extremt viktig. Märkning spelar en avgörande roll för att säkerställa säkerheten för både installatörer och slutanvändare samt för att underlätta underhåll och nödsituationer.

Varför är märkning viktig?


Solcellssystem genererar elektricitet som kan vara farlig vid felhantering. Märkning av kablar, strömbrytare och andra elektriska komponenter hjälper till att förhindra olyckor genom att tydligt identifiera vilka delar som är strömförande. Vid en brand eller annan nödsituation måste räddningstjänsten snabbt kunna identifiera solcellssystemets komponenter för att kunna stänga av systemet och förhindra elektriska stötar. Korrekt märkning av systemets delar kan också minska risken för brand genom att säkerställa att alla komponenter är rätt installerade och underhållna. Graverade skyltar är särskilt lämpade för märkning av komponenter utomhus.
Regelbundet underhåll är viktigt för att solcellssystem ska fungera optimalt. Tydliga markeringar hjälper underhållspersonal att snabbt identifiera och åtgärda eventuella problem. För slutanvändare som vill förstå hur deras system fungerar, kan tydlig märkning ge en översikt över hur systemet är konfigurerat och var olika komponenter är placerade.

Viktiga märkningskomponenter


Varje solpanel och kabel bör märkas med unika identifierare för att underlätta spårning och diagnostik. Kabelmärkningen ska vara lätt att hantera och hålla i många år utomhus. Samtidigt är tydlig märkning av spänning och strömstyrka på kablar och kopplingslådor nödvändig för att förhindra felaktig hantering.
Strömbrytare och säkringar bör vara tydligt märkta med deras funktion och placering i systemet för att snabbt kunna koppla bort eller återställa strömmen vid behov. Skyltar som varnar för elektrisk fara, höga spänningar och andra risker bör placeras på strategiska platser. Information om hur man snabbt och säkert stänger av systemet i nödsituationer bör vara lätt tillgänglig.

Regler och riktlinjer


I Sverige finns det specifika regler och riktlinjer för märkning av solcellsinstallationer, utarbetade av Elsäkerhetsverket och andra relevanta myndigheter. Dessa regler specificerar hur och var märkning ska placeras, vad den ska innehålla och hur den ska utformas för att vara tydligt läsbar och förståelig. Fleximark AB tillverkar och säljer märkning för solcellsinstallationer som följer dessa riktlinjer.
Korrekt märkning vid solcellsinstallationer är inte bara en teknisk detalj utan en grundläggande säkerhetsåtgärd. Genom att säkerställa att alla komponenter är tydligt märkta kan vi skydda både människor och egendom, underlätta underhåll och drift samt säkerställa att solcellssystemen fungerar så effektivt som möjligt. Att följa gällande regler och riktlinjer för märkning är därför av yttersta vikt för alla som arbetar med eller använder solcellsinstallationer.
Kontaktinformation
Postadress
Kungshags­vägen 9
61135 Nyköping
Region
Nyköping
Södermanlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556113-5848
Grundat: 1978
Anställda: 15
Fleximark AB är ett svenskt företag som startades 1978. Fleximark ska utveckla, tillverka, marknadsföra och sälja märksystem för att tillgodose marknadens behov av kabel-, part- och komponentmärkning. Fleximark levererar även programvara och hårdvara till kunder för egen utskrift av märkning.

Fleximark AB ska sträva efter att utmärka sig som en av de bästa aktörerna på marknaden. Detta innebär att kunderna ska uppfatta bolaget som den plats där man erhåller kvalitativa produkter, erkänt god service och framför allt en bred kompetens inom vårt område märksystem.

Genom nära samarbete med kunder och slutanvändare har vi kunskap om användningsområden och materialegenskaper. FLEXIMARK® Märksysterm är därmed anpassade att klara de tuffaste krav och påfrestningar i såväl skyddade innemiljöer som tuffa utemiljöer.

Fleximark AB tillhör den tyska koncernen LAPP, som är en av världens ledande leverantörer av högkvalitativ kabel och kabeltillbehör. Fleximark AB är koncernens produktionsbolag för FLEXIMARK® Märksystem och förser marknaden med märksystem.

FLEXIMARK® Märksystem levereras till kunder i hela världen genom Fleximark AB, LAPP och återförsäljare. Fleximarks huvudkontor, produktionsanläggning, lager och logistikcenter ligger i Nyköping.

Filer

ISO 9001ISO 50001ISO 14001

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 50001 – ISO 9001:2015

Kontakter

Linnea Glasberg
Marknad
0155-777 98
Linnea Ringman
Teamleader sälj & marknad
0155-777 97

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-09
Red Hat Enterprise Linux AI nu tillgänglig Felaktig konfiguration innebär riskHär får du köra berusad full(t) lagligt
2024-09-06
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål