SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ledaregenskaperna som räknas för att minska risk

Avgörande för effektiv riskhantering
En ny rapport om riskhantering och regelefterlevnad från marknadsledande NAVEX kartläggs hur organisationer världen över arbetar med frågorna – samt hur ledare ska agera för att ta sina medarbetare genom kriser.

Rapporten State of Risk & Compliance 2024 publicerades den 20 juni och bygger på svar från fler än 1 000 beslutsfattare inom riskhantering och regelefterlevnad. Syftet med rapporten är att kartlägga utvecklingen inom området och identifiera utmaningar med att hantera frågor som ofta är känsliga och komplexa, men också att lyfta fram positiva exempel.

Rapporten har publicerats årligen sedan 2019 och årets rapport visar att riskhanterings- och regelefterlevnadsarbetet under de senaste åren utvecklats i en positiv riktning, där den mognadsgrad företag visar i sitt arbete stadigt ökar.

Den enskilt viktigaste faktor som avgör hur välfungerande arbetet med regelefterlevnad är, är företagsledningens inställning och engagemang. Om beslutsfattarna visar prov på att leda genom goda exempel och betraktar regelefterlevnadsprogram som en positiv resurs är mycket vunnet. 68 procent av respondenterna lyfte fram att verksamhetens högsta chefer aktivt uppmuntrar regelefterlevnad och etiskt agerande i verksamheten, och 50 procent har visat prov på att stå fast vid den inriktningen även när det funnits målkonflikter.

Endast sju procent uppger att företagsledningen uppmanat anställda att agera oetiskt för att uppnå ett affärsmål.

Att verksamhetens styrelse har löpande överblick över risk- och regelefterlevnadsarbetet lyfts fram särskilt i rapporten. Här höjs dock en varningsflagga – 66 procent av respondenterna uppger att styrelsen informeras om dessa frågor löpande, och endast 30 procent uppgav att styrelsen var djupt engagerad i regelefterlevnadsprogrammet.

”Starkt engagemang från styrelsen kan kopplas till mer mogna program. Enklelt uttryckt påverkar ledare på alla nivåer i stor utsträckning hur regelefterlevnadsarbetet presterar genom aktivt engagemang och positiva handlingar, vilket leder till ökad mognadsgrad”, säger Carrie Penman, Chief Risk and Compliance Officer på NAVEX.

Samverkan är en annan viktig del av framgångsrik risk- och krishantering. En öppen och transparent organisation där företagsledningen har ambitionen att engagera fler delar av organisationen i processen och forma en gemensam berättelse, har bättre förutsättningar att hantera incidenter.

”De sannolika fördelarna är minskade risker, bättre affärsresultat, mer effektiva processer och, i slutänden, en starkare och mer etisk företagskultur”, skriver rapportförfattarna.

Bland de negativa insikterna finns att bara 61 procent av respondenterna globalt uppgav att de hade ett internt system för visselblåsning – något som idag är ett krav för alla verksamheter inom EU med 50 anställda eller fler. Och bara drygt hälften, 55 procent, hade en non-retaliation policy, för att skydda anmälare från repressalier. I de europeiska länder som har tillräckligt stort underlag för att erbjuda landsspecifika data är siffran ännu lägre – mellan 30 och 38 procent.

NAVEX är marknadsledande inom lösningar för riskhantering och regelefterlevnad, och har fler än 400 kunder i Sverige bland företag, organisationer och myndigheter via den svenskutvecklade tjänsten WhistleB som bolaget förvärvade 2020.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-25
Årlig analys visar stadig tillväxtHur COBOTs påverkat industrin
2024-06-24
Boardingen är öppenSwecon uppdaterar sin maskinflottaVärmekameror vs. pyrometrarInstallation av MiR600 hos Weland PlasticEtt måste för framtidens industri
2024-06-21
Undvik vanliga misstag vid fasadmålning
2024-06-20
Tålighet och avancerad teknik kombineratServicetekniker på Swecon i Staffanstorp!Heta försök på Swerim med salt i fokus20-årig funktionsgaranti för...Stora elbehov, men få företag har information
2024-06-19
Allt du behöver veta om skjutstativstruckar Säkerhetsåtgärder vid användning av laser Gradsaxar för plåtbearbetning Utökad kapacitet och höjd kvalitetKraften med 3D-utskrift