SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Introducerar världsled­ande AI-teknik i Sverige

EcoDataCenter och CoreWeave bygger AI-kluster i Falun
Världens mest avancerade AI-chip kommer till Sverige. EcoDataCenter och CoreWeave, en ledande leverantör av molnbaserad processorkraft, har inlett ett samarbete för att bygga det första storskaliga NVIDIA Blackwell-klustret i Europa. Etableringen sker i Falun och kommer att öka beräkningskapaciteten i Europa radikalt, i syfte att möta den växande efterfrågan på AI-tjänster.

Generativ AI har på kort tid transformerat ett flertal industrier. NVIDIA, världsledande inom processorer för AI-tjänster, lanserade under våren 2024 AI-plattformen Blackwell. Jämfört med sin föregångare beräknas plattformen ge väsentligt högre AI-träningsprestanda och samtidigt vara 25 gånger så energieffektiv. I praktiken möjliggör detta nya och mer effektiva AI-applikationer för företag och organisationer.

Nu kommer CoreWeave och EcoDataCenter att ta den senaste AI-tekniken till Sverige. I Falun kommer ett kluster bestående av tusentals Blackwell-processorer, sammankopplade i ett NVIDIA Quantum-2 InfiniBand-nätverk, installeras i EcoDatacenters anläggningar. Installationen påbörjas i början av 2025, vilket blir en betydande milstolpe för utbyggnaden av europeisk AI-infrastruktur.

”En av Europas kraftfullaste AI-datorer kommer byggas i Falun. Samarbetet tillsammans med CoreWeave är ett kvitto på att vår satsning på hållbarhet och teknikledarskap gör oss till den ledande AI-fabriken i Europa. Jag är stolt över att vi är med och lägger grunden till både svensk och europeisk AI-infrastruktur,” säger Peter Michelson, vd EcoDataCenter.

”Efterfrågan på datorkapacitet är högre än någonsin från europeiska AI-utvecklare och företag. CoreWeave och EcoDataCenters implementering av NVIDIAs Blackwell-teknologi kommer att hjälpa till att öka beräkningskapaciteten och leverera hållbara datacenterslösningar för hela den europeiska marknaden,” säger Jaap Zuiderveld, Vice President för EMEA på NVIDIA.

EcoDataCenter har sedan starten 2014 etablerat sig som ledande inom hållbara datacenter. Anläggningarna byggs i trä för att minimera CO2-avtrycket, något som EcoDataCenter är världsunika om. Dessutom drivs de av 100 procent förnybar el och spillvärmen från datacentret i Falun återanvänds i pelletsproduktion. Cirka 90 procent av arbetskraften hos EcoDataCenter är lokal, vilket i dagsläget består av 350 byggnadsarbetare som slutför datacentret.

”Att CoreWeave väljer att etablera sig här säger inte bara något om kvalitén på EcoDataCenters verksamhet, men också att Falun är en bra kommun för företag att verka i och samarbeta med, vilket gör mig både glad och stolt. Att få vara med och skapa förutsättningar för hur framtiden ska utvecklas är minst sagt spännande - man får heller inte glömma att med varje nytt datacenter så följer nya arbetstillfällen i Falun,” säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Falun.

Samarbetet med EcoDataCenter är del av CoreWeaves europeiska expansion, som stöds av en investering på totalt 2,2 miljarder USD. Utöver etableringen i Falun, kommer CoreWeave även etablera datacenter i Norge och i Spanien.

"Denna etablering kommer att göra det möjligt för oss att stödja den växande efterfrågan på AI-tjänster i Europa och ge våra kunder oöverträffad processorkraft och effektivitet. Detta är ett avgörande steg i vår europeiska expansion, där EcoDataCenters hållbara och avancerade teknik är central för vår framgång,” säger Mike Mattacola, Chief Business Officer på CoreWeave.

För mer information, kontakta gärna:

John Wernvik, Marknad- och kommunikationschef, EcoDataCenter, 070-899 31 66, john.wernvik@ecodatacenter.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-06
Nytt cyberhot från Nordkorea kartlagtLanserar ramverk för informationsskyddAvanade utser Susanne till General Manager Riwal Sverige integreras med Cramo AB
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder