SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hotbilden i augusti

Falska uppdateringar och cyberkriminella grupper
IT-säkerhetsföretaget Check Point Software har publicerat sin rapport över utvecklingen av skadliga koder under augusti månad. Siffrorna visar att FakeUpdates fortsätter dominera den globala listan med en påverkan på 8,22 procent av verksamheter världen över. I Sverige är dock hotet ännu kraftigare då 11,72 procent av alla Sveriges verksamheter blev utsatta för attacktypen i augusti.

Rapporten visar också att ransomware är ett fortsatt stort hot, med RansomHub som den ledande aktören. Denna Ransomware-as-a-Service (RaaS)-grupp har snabbt växt sedan den bytte namn från Knight ransomware och har nu angripit över 210 offer globalt. Förra månaden stärkte RansomHub sin position som det största ransomware-hotet, enligt en gemensam varning från FBI, CISA och andra säkerhetsmyndigheter. RaaS-gruppen har riktat in sig på system som kör Windows, macOS, Linux och särskilt datacenter med hjälp av avancerade krypteringsmetoder.

– Vår senaste rapport understryker att skadliga koder så som ransomware och FakeUpdates försätter utgöra ett allvarligt hot, både globalt och i Sverige, säger Fredrik Sandström, säkerhetsexpert på Check Point Software. RaaS-grupper fungerar egentligen som ett mjukvaruföretag och har därför starka ekonomiska initiativ att utveckla en så skadlig ransomware som möjligt. Trenden tyder på vikten av goda rutiner, samt robusta och förebyggande säkerhetssystem.

Den andra mest skadliga koden i Sverige under augusti var Androxgh0st, en botnet, med en påverkan på 6,38 procent. På tredje plats hamnade den välkända Qbot med 2,37 procent.

För mer information, läs Check Point Softwares blogg.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-11
Maximera budgeten med begagnade städmaskiner
2024-09-10
Välkommen till SvetslärarmötetGibbsCAM 2025 är här!Få en inblick i vår värld!Bilprovningen säkrar kundnöjdhetenIT-Total storsatsar på Informationssäkerhet
2024-09-09
Vibrerar din pump? Safe Control blir en del av GBA GroupInviger utbyggnad av fabriken i ArvikaLicenssvets – det är det och så fungerar det!Eaton lanserar 5P Gen 2 UPS
2024-09-06
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD