SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Helsingborgs Byggplåt storsatsar på lärlingar

Fokus på unga ger framtidens plåtslagare möjlighet
Ungdomar är vår framtid. Det tar medlemsföretaget Helsingborgs Byggplåt fasta på och satsar stort på lärlingar. Ett gott samarbete med kommunen och lokala yrkesskolor samt en noga utarbetad plan och stark tro på de unga har gett lyckat resultat.

– Det är bara att se sanningen i vitögat: vi måste satsa på att utbilda fler plåtslagare. Om vi inte gör det kommer de enkla momenten i plåtslageri att förläggas hos byggfirmor och det är det ingen som vill. Att satsa på ungdomar är att satsa på framtiden.

Det säger Jimmy Wallberg som är vd och driver Helsingborgs Byggplåt sedan 2005. Jimmy och hans företag är starkt engagerade i tillväxten av yngre plåtslagare och har i många år tagit emot företagslärlingar och praktikanter.

– Vi samarbetar med flera yrkesskolor och är även med i olika stödprogram som Helsingborgs kommun har med elever som inte har kommit in på gymnasiet och som erbjuds en praktikplats hos oss.

Drillar lärlingar i verkstaden
Helsingborgs Byggplåt har ett noggrant utarbetat program för alla sina lärlingar och praktikanter. I det ingår bland annat att jobba med materialkännedom inne på verkstaden en dag i veckan. Praktikanterna och lärlingarna på Helsingborgs Byggplåt har dessutom varsin lärlingsbok där de beskriver vad de arbetar med för att säkerställa att de får göra många olika saker och lära sig så mycket som möjligt under sin praktik och lärlingstid.

– Varje vecka, på onsdagarna, får våra elever jobba i verkstaden tillsammans med en av våra erfarna plåtslagare för att verkligen lära sig materialet på djupet. Där får de göra varierande uppgifter på våra olika övningstak, sådant som en plåtslagare stöter på i vardagen. Det är nödvändigt för att de ska ha den kunskapen när de kommer ut i verkligheten, säger Jimmy Wallberg.

Han tillägger att det är viktigt att ha några olika plåtslagare som alternerar som handledare så att det blir variation i utlärningen.

– Vi har fyra plåtslagare som växlar mellan att vara handledare åt våra ungdomar. Det fungerar riktigt bra och är utvecklande även för plåtslagarna själva.

Måste få testa
Hans inställning är att eleverna växer med ansvaret och att man måste låta dem prova, även ute på byggarbetsplatserna.

– Det enda sättet man kan lära sig på är genom att testa, göra om och göra rätt. Därför låter vi alltid våra lärlingar få prova på att jobba med alla moment. De flesta växer med ansvaret och med rätt inställning skapas goda förutsättningar för självgående plåtslagare på kortare tid.

Visst kan man dra sig för att det går åt mycket material och att det blir kostsamt, men i det långa loppet är det mycket sämre att ha nya plåtslagare som inte kan hantera materialet när de är färdigutbildade, menar Jimmy Wallberg.

– Det händer tyvärr alltför ofta att elever har gått sina tre år i gymnasieskolan med förhållandevis mycket praktik på olika plåtslagerier, fått en anställning som lärling utan att ha fått prova på flertalet av de mest grundläggande arbetsmomenten inom plåtslageri. Då kan de inte utföra sitt arbete som det är tänkt efter utbildningen. Detta förlorar individen själv på och även företaget och branschen.

Yrkesvalet ett slump
Jimmy Wallberg var själv en elev som inte hade det så lätt för sig i skolan och som var skoltrött när det var dags att välja gymnasielinje. På den tiden var antagningspoängen till plåtslagarutbildningen låg. Det passade hans slutbetyg från nian och gjorde att han valde den banan, vilket han inte har ångrat.

– Då hade jag inte en susning om vad plåtslageri var, utan hade tänkt bli snickare eller rörläggare. Men jag kom inte in så det blev plåtslageri och det är jag jättetacksam för i dag. Det är ett oerhört kul och varierande jobb.

Han startade Helsingborgs Byggplåt 2005. Då var han anställd, men hade drömt ett tag om att prova att stå på egna ben. Från början var de ett traditionellt plåtslageri, men 2011 utökade Helsingborgs Byggplåt sitt erbjudande till att inkludera även papptak, takpannor och shingeltak, för att kunna vara en totalentreprenör inom tak. 2012 startades dotterbolaget Bra Tak Entreprenad Skåne AB.

– I dag är vi totalentreprenörer för hela husets yttre skal: tak, fasad, balkonger och fönster och vi har lokaler med verkstäder i både Helsingborg och Malmö, säger Jimmy Wallberg och tillägger att det jobbar tjugotvå plåtslagare, sex projektledare, fyra murare och fyra snickare i Helsingborgs Byggplåt. Bra Tak Entreprenad Skåne AB har fjorton takläggare anställda.

Viktigt samarbete
Samarbetet med skolorna och kommunen är jätteviktigt, påpekar Jimmy Wallberg. Inte bara för eleverna, utan även för honom som företagare med tanke på hur svårt det är att få tag i duktiga, utbildade plåtslagare i dag.

– Kan vi gå in redan när de går i skolan, intensivutbilda dem och spetsa till deras kunskaper så har vi en stor fördel. Då är de formade som vi vill ha dem lagom till att de är klara och vi får möjlighet att få in flera duktiga plåtslagare till oss, vilket är svårt i dag.

Helsingborgs Byggplåt har många fina prestigeprojekt på sin meritlista. Bland annat står de bakom renoveringen av Caroli kyrka i Malmö, ett tekniskt krävande projekt i lackad aluminium där vinnarna av Årets plåtslagare 2024, Joakim Mauritzsson och Michael Jönsson, har varit djupt engagerade. De två kollegorna fick dela på utmärkelsen, som delades ut vid årets kongress i Växjö Konserthus. Det var en stolt arbetsgivare som såg sina medarbetare kliva upp på scenen för att ta emot priset.

– Det känns fantastiskt kul att båda två fick utmärkelsen, det är de värda. Jag är naturligtvis mycket stolt över att Michael och Joakim är anställda hos oss. Båda två har en mycket hög kompetensnivå och de levererar alltid med samma fina kvalitet och med ett slutresultat som håller högsta klass, säger Jimmy Wallberg.

Fina referenser
Andra prestigefyllda projekt som Helsingborgs byggplåt har på referenslistan är renoveringen av koppartaket och fasaden på Malmö rådhus, nytt skiffertak, nya koppartorn och beslag samt fasadrenovering på Malmö stadsbibliotek och bostadsrättsföreningen Drottningsund i Helsingborg vars patinagröna bandtäckning i aluminium är något som Jimmy Wallberg är extra glad över att få igenom.

– Normalt sett brukar inte stadsantikvarier gilla aluminium, men där fick jag tillsammans med beställaren igenom vårt förslag. Jag refererade bland annat till vårt tidigare projekt Idrottens hus i Helsingborg där vi också använde oss av patinagrön aluminium. Så det var roligt, säger Jimmy Wallberg.

Fullt i orderboken
Nu ser han fram emot en fullspäckad höst med mycket jobb. För trots en vikande byggmarknad ser framtiden ljus ut för Helsingborgs Byggplåt. Orderstocken är rejäl med projekt som sträcker sig långt in i 2025. En viktig anledning till det är att de knappt jobbar med någon nyproduktion alls utan har inriktat sig så gott som uteslutande mot slutkunder i totalentreprenader och renoveringar gentemot kommuner, fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar.

– Det ger en alldeles särskild tillfredsställelse att hålla i hela projektet från början till slut. Det skapar förutsättningar för alla inblandade aktörer att få till rätt tider, rätt priser och att få betalt för avvikelser. Det blir en bättre kommunikation helt enkelt, säger Jimmy Wallberg.

Tomas Skagerlind, chefredaktör Plåt & Vent Magasinet
www.pvmagasinet.se | pvmagasinet@pvforetagen.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-08
Välkommen Mathias LundgrenNya banbrytande steg
2024-10-07
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
2024-10-04
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell
2024-10-03
Moussi Montage Intro­ducerar nya fönstergaller Vinning satsar på "Närskrotat"OilQuick auktionerar ut rosa Grab John-skopa Gnosjö Automatsvarv­ning går mot strömmen Besök vår monter på Scanautomatic!
2024-10-02
Moussi Montage förbättrar smidstjänster The Future of Automation and DigitalizationOMP deltar i byggandet av en fiskväg Nytt strategiskt partnerskapASSA ABLOY på Skydd