SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Halvera din energi­förbrukning

Med vattenburen golvvärme
Höga elpriser och en osäker marknad har gjort att fler och fler villaägare börjar se över sin elförbrukning. Den största förbrukningen går åt att värma upp bostaden. En av åtgärderna som inte så många känner till är att man kan göra en övergång från direktverkande el till ett vattenburet system och minska sin energiförbrukning, och samtidigt bli mer hållbar.

De hushåll som främst märkt av de höga energipriserna är villor och särskilt de äldre husen. Villor som dessutom värms upp med enbart direktverkande el. Men att ställa om från direktverkande el till ett vattenburet är något många tidigare har dragit sig för särskilt då elen under många år har varit billig.

- De senaste åren har dock spelreglerna ändrat sig. Elpriset är numera osäkert och vi har fått vänja oss vid dyr el, framför allt när man behöver den som mest. Uppvärmningen av en villa står normalt sett för cirka 60% av den årliga elförbrukningen, så det blir helt klart en massa pengar varje månad. Vi har en kund i mellersta Sverige som under energikrisen, tog upp sitt parkettgolv. Kunden valde att lägga LK HeatFloor 22 Spårskiva på sitt golv för att sedan lägga tillbaka samma parkettgolv. Relativt enkelt, smidigt men framför allt hållbart och ekonomiskt, säger Fredrik Svensson, marknadschef på LK Systems.

Kunden har med hjälp av konverteringen från direktverkande el till ett vattenburet system med bergvärme sänkt sin årsförbrukning från ca 35.000 kWh per år till drygt 17.500 kWh per år. Huset är byggt 1975 och i siffrorna ovan ingår både uppvärmning av spabad samt laddning av hybridbil. Därmed har villan gått från en energiklass F (näst sämst) till energiklass B (näst bäst).

Kunden har med hjälp av ett vattenburet system och bergvärme därmed halverat sin årliga elkonsumtion och samtidigt också kvalificerat sig för ett grönt bolån hos sin bank vilket även det sparar in många tusenlappar per år. Kunden fick också 30.000 kr i bidrag för energieffektivisering*.

Lösningen i befintliga hus

Att gå från direktverkande el till ett vattenburet system kan ha sina utmaningar, främst i hus där det saknas framdragna rör. Med hjälp av till exempel LK Spårskiva kan man lägga golvvärme på både bärande golv och på golvbjälkar vilket gör att det passar alla hus utan att du behöver bila upp eventuella plattor eller bjälklag för att gjuta in rören i betongen.

- Beroende på ditt hus förutsättningar finns det ett flertal olika golvvärmelösningar med låg bygghöjd framtagna för att passa just till renovering. Det finns system som tilläggsisolerar och t.om. ger stegljudsdämning. Bygghöjden kan ibland också vara en utmaning i befintliga hus och lösningen kan bygga så lite som 16 mm vilket gör att de flesta dörröppningar går att lösa utan andra ingrepp. LK Spårskiva tillsammans med LK Fördelningsplåt gör det sedan enkelt att rulla ut golvvärmerören och du kan sedan ovanpå det lägga på, eller tillbaka, ditt parkettgolv, säger Fredrik.

Lönsam investering

Investeringen att byta till ett vattenburet system kan idag med andra ord betala sig betydligt snabbare i dagens läge, med osäkra elpriser samt billigare bolån. Investeringen gör även att man får ett attraktivare hus när det är dags att sälja. Värmepump i kombination med golvvärme är den mest energieffektiva lösningen eftersom golvvärme är ett lågtemperaturssystem som ökar verkningsgraden i värmepumpen.

Kostnaden är en stor och viktig faktor. Det är därför positivt att Regeringen har tagit ett bra steg och hjälper konsumenterna att byta från elradiatorer till golvvärme och samtidigt minska sin energiförbrukning. Bidraget hjälper till när man står inför ett beslut.

Sedan juli 2023 finns det möjlighet för småhus att söka bidrag via Boverket för att energieffektivisera småhus* och många har redan gjort eller påbörjat resan.

- Genom att investera i en energieffektiv lösning och ett vattenburet system får man sammantaget många fördelar och vinster. Du sparar pengar genom en sänkt energiförbrukning, får en behagligare inomhustemperatur utan kompromisser och du minskar din klimatpåverkan med en hållbar lösning., säger Fredrik.

* Bidrag för högst 50 procent av materialkostnaderna för åtgärderna, dock högst 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder. Ansökan måste lämnas in till länsstyrelsen i Boverkets e-tjänst inom fyra månader från det att åtgärderna påbörjades, dock senast den 1 juni 2025.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-10
Utökar AI-flexibilitet över hybridmolnet10 år som VD
2024-05-09
Nyttja både plastens och metallens egenskaper
2024-05-08
RobotCenter Laxå säljer SvetsrobotstationCold forging via sourcing groups Upptäck InnovationenOlsons utökar produktkatalogen Belysning och indikering i samma lampa
2024-05-07
Industritorget expanderar Lasermaskiner för precision och effektivitet Låt oss integreraProtolabs utökar funktionaliteten RMS har allt för lagret
2024-05-06
Swecon erbjuder tilt­spinner för minigrävareInspodagen 2024 i TanåsABB utvidgar portföljenSvensk vindkraftexpertis eftertraktad i TysklandBOLIST Byggfest