SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Här får tusentals kontorsmöbler nytt liv

Rekomo satsar på hållbar kontorsinredning med återbruk
Varje år tillverkas möbler och inredning till kontoret för 7 miljarder kronor i Sverige – en produktion som genererar ett koldioxidutsläpp på 170 000 ton koldioxid. Sveriges största aktör inom återbrukad kontorsinredning, Rekomo, vill få fler att välja andrahand i första hand. För att möta den rekordstora efterfrågan på återbruk satsar nu återbrukspionjärerna på ett hantverk i tiden, och anställer möbeltapetserare på flera svenska orter.

I Sverige produceras kontorsinredning för 7 miljarder kronor, vilket beräknas släppa ut cirka 170 000 ton koldioxid. Den trenden vill Rekomo, Sveriges största aktör inom återbrukad kontorsinredning, motverka. En nyckel för att få fler att handla återbruk är renovering av möblerna, och nu storsatsar Rekomo på ett klassiskt hantverk som är mer i tiden än någonsin: tapetsering.

Därför har Rekomo under det senaste året ytterligare expanderat sin tapetserarverksamhet, och har nu verkstäder i Göteborg, Stockholm och Malmö. Hit kommer all slags kontorsinredning – allt från nästan helt nya möbler till ikoniska designklassiker. Total restaureras omkring 1 000 möbler i verkstäderna varje månad. En del möbler ska vidare till nylanserade digitala auktionshuset Rekomo Auctions, men merparten levereras till kontorsplatser runt om i Sverige.

Att intresset och behovet för återbrukat ökar är påtagligt, berättar Gustav Davidsson, som är verkstadschef på tapetserarverkstaden i Rekomos lokaler i Malmö. Trots att verkstaden bara varit öppen ett år är det fullt upp att göra hela tiden.

– Vi som arbetar med tapetsering sitter på omfattande och värdefull kunskap. Vi håller oss alltid uppdaterade om vilka material som finns att tillgå, och vad som till exempel är mest slitstarkt. Kunden själv har stor valmöjlighet när det gäller material och färg, så att den återbrukade möbeln ska passa så bra som möjligt på sin nya plats. Det ska vara smidigt att välja återbrukat, säger Gustav.

Hur mycket tapetseringsarbete möbeln kräver varierar mycket. En möbel som haft ett längre liv rengörs först noggrant, och eventuella skador repareras genom olika tekniker för att säkerställa att den är säker och funktionell. Slitet tyg eller omodernt tyg ersätts – om möjligt används tyg från tidigare tapetserade möbler, eller tyg bestående av återbrukat material.

Många av de produkter som kommer in har bara några få år på nacken, och behöver då bara en enklare uppfräschning. Detta kan exempelvis bero på att företag köpt in möbler till ett specifikt tillfälle, som ett event, och efter det inte har plats för dem. Åsa Gustafsson, verkstadschef för tapetserarverksamheten i Stockholm, betonar vikten av att tänka igenom sitt inredningsköp noggrant, och välja fungerande, begagnad inredning i första hand.

– Om folk hade fått se Rekomos stora lager med kontorsmöbler, hade de alltid valt begagnat före nyproduktion. Man får ont i magen när man ser hur mycket som köpts nytt, bara för att slängas för att det exempelvis har haft fel tyg, säger Åsa.

En ökad medvetenhet kring de alternativ som finns på andrahandsmarknaden möjliggör också stora besparingar att göra, såväl för klimatet som plånboken. Att köpa en återbrukad fåtölj, istället för en nyproducerad, besparar miljön närmare 60 kilogram koldioxidutsläpp. En omklädd återbrukad fåtölj sparar runt 50 kilogram koldioxid jämfört med att köpa en ny. Samtidigt kostar produkten cirka en tredjedel av priset jämfört med en nyproducerad motsvarighet.

– Vi ser hur allt fler är med på bollen när det gäller återbruk, framför allt när det kommer till kommuner och regioner. Även möbelföretag har hakat på trenden och restaurerar sina möbler i större utsträckning för att underlätta återbruk. Vi rör oss i helt rätt riktning, säger Gustav.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-06
Nytt cyberhot från Nordkorea kartlagtLanserar ramverk för informationsskyddAvanade utser Susanne till General Manager Riwal Sverige integreras med Cramo AB
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder