SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Gängningsöverväganden för CNC-bearbetning

Ännu fler alternativ för CNC-gängning
Du kan enkelt lägga till gängade hål till dina bearbetade delar hos Protolabs, och tillägget av svarvningskapacitet har skapat ännu fler alternativ för CNC-gängning. Det finns två grundläggande typer av bearbetade gängor: invändiga gängor och utvändiga gängor.

Invändiga gängor
Invändiga gängor bearbetas med hjälp av ett gängverktyg med en läpp – inte en traditionell gängtapp. På delar med invändiga hålegenskaper som behöver gängas måste de faktiska gängorna tas bort från din CAD-modell, så att endast pilotdiametern återstår. Vår programvara känner igen ett hål för gängning om:
• den faller inom diameterområdet för den önskade gängan och,
• är i linje med en av fräsriktningarna
• är vinkelrät mot rotationsaxeln för att vrida

Protolabs stöder högergängade hål på bearbetade delar för UNC- och UNF-gängor från #2 och upp till 1/2 tum. metriska gängor finns också tillgängliga från M2 till M12. Plats och tillverkningsmetod kan begränsa vissa trådar från att bli berättigade.

En annan viktig faktor att tänka på är våra maximala djup för gängor baserat på våra gängverktyg. Våra #2 gängor har ett maximalt gängdjup från toppen av omgivande funktioner på 5,1 mm och vår 1/2 tum. Gängorna kan gå mycket djupare – upp till 25,4 mm gängdjup är tillgängligt. För metriska gängor sträcker sig kapaciteten från 5,1 mm och 25,4 mm i djup. Gängdjupen kommer gradvis att öka i takt med att diametern på gängorna ökar. Mer om det senare i designtipset.

Invändiga gängor finns även på svarvade delar. Många av samma regler gäller för bearbetning av gängor med roterande verktyg på en CNC-svarv, men de tillgängliga gängorna är mer begränsade än vid fräsning. UNC- och UNF-gängor sträcker sig från #4-40 till 1/2-20 och metriska gängor från M3 till M10. Med tillägget av roterande verktyg kan vi producera gängade funktioner radiellt, axiellt och på axeln. Detta påverkar gängningen eftersom vissa gängor endast är tillgängliga på axeln. Var uppmärksam på din offert eller kontakta en applikationsingenjör för ytterligare förtydligande. Protolabs har ett komplett diagram över svarvade gängade hål och se till att välja svarvade delar under standardhål för att se tillgängligheten för dessa alternativ.

Vid bearbetning av invändiga gängade hål kan ett hål ofta vara längre än vad våra gängverktyg kan nå. I det här fallet har du några alternativ beroende på dina behov.

• Med ett långt genomgående hål som överstiger den maximala räckvidden, välj hålet från den sida som du förväntar dig att skruven ska startas från. Om din skruv krävs för att passera hela vägen genom delen, skulle du också behöva föchra en kran genom hålet (i en sekundär process) för att slutföra den.

• Du kan också välja båda sidor av funktionen som ska gängas, men detta kan ge upphov till problem med att gänga funktionerna från båda sidor eftersom du riskerar att gängorna blir tvärgängade och en skruv kanske inte passerar hela vägen genom delen rent. Men så länge trådarna inte korsar varandra går det vanligtvis bra att välja trådar från båda sidor.

Utvändiga gängor
Introduktionen av svarv har förbättrat våra möjligheter för utvändig gängning, och du kan nu få utvändiga gängor för utvalda storlekar så länge dina delar är kvalificerade för svarvning. Vi använder fortfarande ett anpassat gängverktyg med ett utvalt antal gängstorlekar, djup och placeringar inom detaljgeometrin. Protolabs avancerade svarvningsprocess erbjuder dock utvändiga gängor på detaljens centrumlinje, samt roterande verktyg som gör det möjligt att gänga invändiga hål, så länge de följer liknande riktlinjer som fräsning. Och det är inte begränsat till hål på axeln – axiella och radiella hål finns också tillgängliga.

Precis som invändiga gängor måste utvändig gänga för svarvade delar ha skruvgängan borttagen från CAD-modellen för att vår programvara ska känna igen den. Modellera dessutom dina utvändiga gängor för fräsning; Modellera dem inte för att vända. När du har fått din offert för svarvning har du möjlighet att välja lämplig gängstorlek.

Utvändiga frästa gängor är utformade i delar mycket mer sällan än invändiga gängor, men kan ändå bearbetas effektivt. Utvändiga frästa gängor tillverkas på halva diametern, och sedan roteras detaljen 180 grader där de motsatta gängorna bearbetas på samma sätt. Om du har större, grova utvändiga gängor fungerar detta bra – vi kan producera kvalitet 1/2 tum. gängor, men du kanske fortfarande vill jaga gängorna för att ta bort eventuellt kvarvarande material eller missmatchningar eftersom gängorna tillverkas i två olika bearbetningsuppställningar.

Mindre utvändiga gängor som en #6-32 är mycket svårare att tillverka med en kul- eller platt pinnfräs eftersom en större radie skulle finnas kvar i gängans rot eftersom stigningen är för snäv. Du skulle behöva jaga gängorna med en gängskärande form för att ta bort det återstående materialet. På många delar skulle en radie på 0,2 mm till 0,4 mm finnas kvar.

Spole insatser
Spolinsatser finns också tillgängliga om du behöver starkare gängor. Spolinsatsgängor appliceras på hålen, men spolinsatserna installeras inte under tillverkningen. Insatserna skulle behöva installeras av användaren efter att delen har tillverkats, men innan delen kan monteras. Spolinsatser finns i UNC- och UNF-gängor från #2 till 1/2 tum, och metriska från M2 till M12 med samma djup som standardgängade hål. Protolabs är optimerat för insatser av märket HeliCoil och vi känner igen standardstorlekar och längder.

Gängning i CAD-program
Många CAD-paket låter dig visa gängade funktioner på några olika sätt, inklusive gängtappsborr, kosmetisk gänga eller efter gängans större diameter. Vi föreslår att du väljer pilotdiametern så länge den är utformad till cirka 75 procent av gängdiametern.

CAD-filen ska sedan skickas in i ett annat filformat än STL; Ett neutralt filformat som IGES eller STEP bör användas om möjligt.

På frästa delar som kräver utvändiga gängor måste du utforma gängorna på din sida så som detta då skulle vara i vår standardfräsningsprocedur som använder kul- och planpinnfräsar. Som nämnts tidigare skulle detta inte vara den föredragna metoden för att producera gängor eftersom du kan behöva utföra en sekundär process för att jaga en skärform över gängorna för att säkerställa att delarna kan monteras korrekt.

På svarvade delar förbättras den utvändiga gängningen avsevärt eftersom delen snurrar på mitten och ett vasst gängverktyg med en läpp kan ge en gänga av hög kvalitet. Utformningen av en utvändig svarvad gänga liknar den för det inre hålet. Du måste ta bort gängorna så att programvaran digitalt kan se ytterdiametern för att avgöra vilken typ av gänga som behövs.

Gängning inom citattecken
I din Protolabs-offert har du möjlighet att välja både interna och externa gängor på delfunktioner. På fliken Trådtilldelning i din offert kommer du att märka en helt interaktiv modell som låter dig välja de trådade funktioner som är tillgängliga. Varje kvalificerad funktion kommer att markeras och du kan välja trådar manuellt. Gängor kan också masstilldelas i UNC, UNF och metric, vilket kan vara snabbare än att tilldela gängor till enskilda hål, men tänk på att du oavsiktligt kan gänga hål som du inte hade för avsikt att gänga.

Om en tråd du vill ha inte är tillgänglig kan du behöva dubbelkolla diametern på dina funktioner för att se till att de ligger inom riktlinjerna för gängning. Observera att när du granskar våra gängdiagram kan du växla mellan våra frästa och svarvade alternativ inom varje flik för att granska tillgängligheten av gängor för varje tillverkningsmetod. Alla trådar måste väljas och sparas innan du fortsätter med en beställning. Om du ändrar din tillverkningsprocess eller ditt material vid något tillfälle, kontrollera fliken Trådtilldelning igen eftersom valen kan ändras.

Protolabs erbjuder gängade detaljer för frästa delar i plast och metall, och gängade detaljer på svarvade delar är för närvarande endast tillgängliga i metallmaterial. Vi kan ta emot UNC-, UNF- och metriska gängor tillsammans med spolinsatser (men levererar eller installerar inte spolinsatserna). Vi erbjuder även en komplett lista över riktlinjer för gängfräsning och svarvad gängning.

Om du har några frågor om gängning, kontakta oss på +46 (0) 8408 391 86 eller customerservice@protolabs.se.
Kontaktinformation
Postadress
Halesfield 8
TF74QN Telford
Besöksadress
C/o The Works Medborgarplatsen 25
11872 Stockholm
Region
Storbritannien
Organisationsnummer:
5366160
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Protolabs!

Företaget grundades 1999 av Larry Lukis, en framgångsrik entreprenör och datanörd. Han ville radikalt minska tidsåtgången för att ta fram formsprutade prototypsdelar.

Hans lösning var att automatisera den traditionella produktionsprocessen genom att utveckla en komplex mjukvara som kommunicerade med ett nätverk av fräsar och pressar. Till följd av detta kunde plast- och metalldelar produceras på en bråkdel av den tid det tidigare hade tagit.

Hur vi kan hjälpa
Snabbare produktutveckling, minskade kostnader och optimerad leveranskedja med 3D-utskrifter, CNC-bearbetning och formsprutning som tekniken möjliggör.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 13485:2016 – ISO 14001:2015 – ISO 45001 – ISO 9001:2015

Kontakter

Stephan Garber
Account Manager
+46 (0) 8 408 391 59

Filmer

Protolabs Factory Tour - From Telford to Putzbrunn

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-30
Betydelsen av lokala aktörer för återvinning Cat och Komatsu reservdelar Pilotprojekt visar på stora möjligheter Fem år för Swerocks ECO-Betong Anders köpte Sveriges första Volvo EC500
2024-09-27
Tillverkning och kvalitetssäkring SVEAT instiftar ett nytt stipendium QNAP lägger till Airgap+Pagero utnämnd till en ledareViktigaste utmaningarna med regelefterlevnad
2024-09-26
Marknadens bästa stångstål Automatiserad lösning Bättre sikt och säkrare arbetsplats Bosch Professionals första 18V-cirkelsågUnik miljömärkning lanseras
2024-09-25
Lasermoduler inom träindustrinLG rekryterar ny säljchef Volvo CE förser grävmask­iner med hybridteknikNya korkbaserade membran Högpresterande hydrauliska lösningar
2024-09-24
Kulventiler för högtrycks­applikationer med vätgasJernbro och Veltec ledande leverantörerRätt val av reklammaterialLanserar Intergraph Smart® 3D Version 14 ServiceNow har ingått nytt samarbete