SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Framtidssäkrad fjärrvärme i Åseda

Efterfrågan på fjärrvärme har ökat
I dagarna tas två nya pannor i drift på Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i småländska Åseda. Under två års tid har planering och byggnation pågått för att framtidssäkra fjärrvärmeproduktionen i Åseda, uppfylla kommande miljökrav och tillföra el till Åsedas elnät.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Företaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där fjärrvärme, ånga och el produceras och distribueras till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Ökat behov av fjärrvärme
Bakom beslutet att investera i nya pannor finns bland annat ett ökat behov av att producera mer värme i Åseda. Efterfrågan på fjärrvärme har ökat under de senaste åren, framför allt från industrier som vill ansluta till fjärrvärmenätet. Dessutom skärps miljökraven kommande år och pannorna i Åseda behöver uppgraderas till mer moderna som uppfyller de nya kraven.

Under 2022 påbörjades planering av den nya pannorna och under 2023 kunde byggnationen starta. För att möjliggöra expansionen köptes grannfastigheten och själva anläggningen är nu dubbelt så stor jämfört med tidigare.

De nya pannorna har varit i provdrift under sommaren och tas nu i ordinarie drift.

– Den nya anläggningen uppfyller de senaste miljökraven och säkerställer en hållbar framtid för fjärrvärmeproduktionen i Åseda. Med den utökade kapaciteten kan vi nu tillgodose det växande värmebehovet, säger Nils Svensson, regionchef Solör Bioenergi Fjärrvärme.

Mer el till Åseda
Förutom två nya pannor har även ett nytt bränslelager byggts, som hanterar biobränsle som köps av lokala leverantörer. Till pannorna har en så kallad ORC-turbin installerats, som producerar el från pannans hetvatten.

– De nya pannorna har en sammanlagd effekt på 6 megawatt och producerar värme och el. Även om vår huvudsakliga produktion är värme, kan vi nu producera dubbelt så mycket el som vi förbrukar. Överskottsel levereras ut på elnätet och bidrar till elförsörjningen i Åseda, säger Nils.

För mer information kontakta:
Nils Svensson, regionchef Solör Bioenergi Fjärrvärme, 072-243 29 25
Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme, 070-491 55 95
Pär Westborg, marknadschef Solör Bioenergi, 076-777 76 72

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-19
Dana Lim utökar 4 tips för att optimera webbtrafiken Banbrytande broprojekt
2024-09-18
Montico har startat en helt ny utbildningsformMotviktstruckar - gör informativa valVi ses på Scanautomatic och ProcessteknikEnkelhet i fokus En livsviktig säkerhetsåtgärd
2024-09-17
Olsons skapar nya relationer MCS Hyrsystem väl­komnar Anders Siktning och separering med siktskoporAvancerad chipmontering och kapslingKyocera nu certifierad DMG MORI-partner
2024-09-16
Unik satsning med en rullande mässmonterLyfta tungt?Hur man snabbt fixar svetsporer?Neobo har godkänts Ny rapport understryker hotet
2024-09-13
Water Jet Sweden lanserar produktnyhet TransformatorstationerSalesforce går all in på AI-agenterVerizon Business deltar på IBC2024 Plattformar för att skapa innehåll och samarbeta