SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Från normala till exceptionella tider

Fjärrvärmeprisets utveckling sedan 2022
Sedan 2022 har en rad omvärldsfaktorer haft en dramatisk påverkan på fjärrvärmepriset. En betydande orsak är priset på biobränsle som har ökat med 100 procent mellan 2022 och 2024, något som Solör inte kunnat kompensera sig för. Varken Solör eller bränsleleverantörerna ser i dagsläget några tecken på lägre biobränslepriser framöver.

Biobränslet och marknadsprissättningen
Solör Bioenergi köper årligen en stor mängd biobränsle till sina drygt 100 fjärrvärmeanläggningar i Sverige och Norge. Biobränslet är tillverkat av organiska och förnybara råvaror i form av restprodukter från skogsindustrin.

Valet att enbart elda med förnybart biobränsle innebär samtidigt en exponering för prissvängningarna på marknaden för dessa bränslen. Om många efterfrågar bränsle och utbudet är begränsat, stiger priset. Om utbudet tvärtom är stort, men efterfrågan begränsad, sjunker priset i stället.

Vinter samtidigt i vår del av världen
Att köpa bränsle från leverantörer i närområdet innebär en utmaning. Fjärrvärmebolag i vår del av världen vill ofta köpa bränsle i stort sett samtidigt. Vinterhalvåret, från oktober till mars, är den period då kunderna efterfrågar värme som mest. När alla vill köpa bränsle samtidigt, stiger som sagt priset, eftersom det inte finns oändligt med bränsle på marknaden.

Bränslet, som för Solörs del i huvudsak består av flis, är den enskilt största kostnadsposten för ett fjärrvärmebolag. Hösten 2021 började priset på flis sakta att stiga och i februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Ryssland hade tidigare varit en betydande flisleverantör till Europa, men när det så småningom infördes sanktioner mot landet stängdes den ryska flismarknaden för omvärlden.

Tredubblat bränslepris
När hösten 2022 närmade sig rådde därför mycket stor brist på bränsleflis i Solörs närområde. Följdriktigt sköt marknadspriset på flis i höjden när alla ville köpa, samtidigt som utbudet var mycket mer begränsat än vanligt.

Det innebar att Solör, liksom alla fjärrvärmebolag, inför 2023 tvingades höja fjärrvärmepriset för kunderna mer än vanligt. Trots det var prishöjningarna inte tillnärmelsevis lika höga som kostnadsökningarna. Under 2023 höjde Solör fjärrvärmepriset med i genomsnitt 13 procent, vilket alltså ska jämföras med att kostnaden för inköp av flis ökade mer. Inte heller under 2024 höjde Solör fjärrvärmepriset lika mycket som bränslekostnaderna ökade.

Utsikter för 2025
Marknadspriset på flis har stabiliserats, men på en väsentligt högre normalnivå än tidigare.

För att avspegla denna nya högre normalnivå tvingas Solör under 2025 att justera fjärrvärmepriset med i genomsnitt 20-30 procent. Den exakta nivån på prisjustering i varje individuellt nät beror på Solörs kostnadsbild i respektive nät, men i likhet med tidigare år kommer bolaget att göra sitt yttersta för att minimera konsekvenserna för kunderna.

Solör och alla andra fjärrvärmebolag kommer, i enlighet med Fjärrvärmelagens bestämmelser, att under oktober avisera de exakta prisjusteringarna inför 2025 på de orter där verksamheter finns.

För mer information, kontakta:
Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme, 070-491 55 95
Pär Westborg, marknadschef Solör Bioenergi, 076-777 76 72

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-19
Dana Lim utökar 4 tips för att optimera webbtrafiken Banbrytande broprojekt
2024-09-18
Montico har startat en helt ny utbildningsformMotviktstruckar - gör informativa valVi ses på Scanautomatic och ProcessteknikEnkelhet i fokus En livsviktig säkerhetsåtgärd
2024-09-17
Olsons skapar nya relationer MCS Hyrsystem väl­komnar Anders Siktning och separering med siktskoporAvancerad chipmontering och kapslingKyocera nu certifierad DMG MORI-partner
2024-09-16
Unik satsning med en rullande mässmonterLyfta tungt?Hur man snabbt fixar svetsporer?Neobo har godkänts Ny rapport understryker hotet
2024-09-13
Water Jet Sweden lanserar produktnyhet TransformatorstationerSalesforce går all in på AI-agenterVerizon Business deltar på IBC2024 Plattformar för att skapa innehåll och samarbeta