SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fem år för Swerocks ECO-Betong

Tar stort ansvar i omställningen
Swerocks ECO-Betong fyller fem år. Sedan starten 2019 har ECO-Betong levererats till närmare16 000 projekt över hela landet.

– Vi vill leda branschens omställning och firar femårsjubileet med stolthet, säger Angelika Bohlin, vd på Swerock. Utvecklingen går snabbt nu och kundernas efterfrågan på hållbart material ökar hela tiden. Här tar vi ett stort ansvar.

Swerock är en av Sveriges största leverantörer av material och tjänster till bygg- och anläggningsbranschen. I erbjudandet ingår ballast, betong, transport- och maskintjänster samt miljötjänster som återvinning, marksanering och vattenrening.

Sedan bolaget nyligen – i en storsatsning för miljön – gjorde ECO-Betong till sin nya standardbetong levereras ECO-Betong till omkring 90 procent av alla projekt. Det innebär att utsläppen av koldioxid reduceras med minst tio procent i varje enskilt projekt.

Efter lanseringen av ECO-Betong 2019 har fortsatt forskning utvecklat produktens egenskaper, något som gett fina resultat vid användning i exempelvis reningsverk, avloppsledningar, badhus och broar. Den klimatförbättrade betongen ger bland annat tätare porer och ökad sulfat- och kloridbeständighet, något som är extra värdefullt i miljöer som reningsverk där utmaningarna kan vara speciella.

Många vittnar också om att ECO-Betong är smidigare och lättare att jobba med. Den kan härda lite långsammare än traditionell betong, men långsiktigt bidrar den till en bättre produkt vad gäller hållfasthet och beständighet. Swerocks ECO-Betong erbjuds i steg 1 till steg 4, där steg 1 utgör nuvarande standardbetong.

– Det finns många fördelar med ECO-Betong, säger Angelika Bohlin. Efterfrågan ökar och vi ser att kunderna ofta väljer en mix av olika steg för att ha möjlighet att köra ECO-Betong genom alla delar i projektet.

Ett övergripande mål, formulerat av byggbranschens aktörer, är att samtliga i bygg- och anläggningsbranschen inom sex år ska ha halverat sina klimatpåverkande utsläpp. Betong med lägre klimatpåverkan är en central del för att nå hit. Cementen, som utgör mindre än 15 procent av betongens volym, står för mer än 90 procent av betongens klimatavtryck.

ECO-Betong är en del av Swerocks hållbara leveranskedja. Företaget har också ett flertal elektriska betongbilar, hybrida betongbilar samt -pumpar vilket möjliggör leverans av en lokalt producerad produkt med fossilfria fordon.

– Vi nöjer oss inte bara med att leverera framtidens betong, säger Angelika Bohlin. Vi tänker hållbart i alla led.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Julia Hägglund, kommunikatör på Swerock
julia.hagglund@swerock.se
070 769 56 11

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-30
Scania först i sin branschBetydelsen av lokala aktörer för återvinning Cat och Komatsu reservdelar Pilotprojekt visar på stora möjligheter Anders köpte Sveriges första Volvo EC500
2024-09-27
Tillverkning och kvalitetssäkring SVEAT instiftar ett nytt stipendium QNAP lägger till Airgap+Pagero utnämnd till en ledareViktigaste utmaningarna med regelefterlevnad
2024-09-26
Marknadens bästa stångstål Automatiserad lösning Bättre sikt och säkrare arbetsplats Bosch Professionals första 18V-cirkelsågUnik miljömärkning lanseras
2024-09-25
Lasermoduler inom träindustrinLG rekryterar ny säljchef Volvo CE förser grävmask­iner med hybridteknikNya korkbaserade membran Högpresterande hydrauliska lösningar
2024-09-24
Kulventiler för högtrycks­applikationer med vätgasJernbro och Veltec ledande leverantörerRätt val av reklammaterialLanserar Intergraph Smart® 3D Version 14 ServiceNow har ingått nytt samarbete