SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Första svenska laddhubben för lastbilar

Nu igång i Varberg
Milence, ett joint venture mellan Daimler Trucks, TRATON GROUP och Volvo Group, tar nu sitt första steg in på den nordiska marknaden genom att öppna sin första nordiska laddningshubb för lastbilar i Varberg. Detta är den fjärde hubben i Europa och den första av de 10 laddhubbar som nu är under byggnation i Sverige och blir en del i utvecklingen av det största publika laddningsnätverket för tunga fordon i Europa. Ytterligare laddhubbar öppnar senare i år i Åstorp, Ödeshög och Landvetter.

— Sverige är ett av de ledande länderna i Europa när det gäller hållbarhet och energiomställning, där eldrivna vägtransporter är en realitet redan idag. Med sex laddningshubbar under utveckling och fyra som ska öppnas redan i år är Sverige en av våra viktigaste marknader. Det känns fantastiskt att yrkesförare i Sverige nu kan börja använda Milence-nätverket. Jag vill också passa på att tacka alla samarbetspartners för det täta samarbete som gjort detta möjligt, säger Anja van Niersen, vd på Milence.

En viktig plats öppna för alla lastbilar
Den nya laddningshubben i Varberg är strategiskt belägen vid E6 mellan Göteborg och Malmö, längs TEN-T-korridoren mellan Skandinavien och Medelhavet och fungerar som en viktig stoppunkt för åkerier och förare av tunga fordon som reser längs de viktigaste logistikvägarna i Sverige. Varberg, som är en viktig transportnod, valdes ut för såväl sin tillgänglighet som betydelse i regionen. Laddningshubben i Varberg, liksom alla andra Milence-hubbar, är öppen för alla lastbilsmärken.

Utveckling i två faser
Utvecklingen av laddhubben i Varberg sker i två faser. Den första fasen, som invigdes idag, har åtta laddplatser med fyra högpresterande CCS-laddare (Combined Charging System), som var och en ger upp till 400 kW laddeffekt.

I den andra fasen, som lanseras 2025, kommer ytterligare laddplatser och MCS-laddare (Megawatt Charging System) att läggas till. Detta ökar laddningskapaciteten avsevärt och ger en snabbare och mer tillförlitlig laddning för tunga fordon. Genom att påskynda teknikutvecklingen och elektrifiera de stora transportvägarna i Europa gör Milence det enklare för operatörerna att byta till utsläppsfria fordon.

Bättre och säkrare miljö för chaufförer
Milences laddningshubbar är avsedda att vara en plats för lastbilar och förare att både ladda och vila. Den nya hubben i Varberg har därför mer än bara högpresterande laddning och erbjuder en bekväm och säker miljö för förarna, med en lounge, duschar och toaletter. Parkeringsområdet är inhägnat och säkrat med åtkomstkontroll, upplyst och utrustat med kameraövervakning och Wi-Fi.

Betalning och prissättning
För att säkerställa att laddhubbarna ska vara tillgängliga för alla tunga fordon på marknaden har Milence tecknat avtal med olika e-Mobility Service Providers (eMSP) i Europa. Deras kort kan användas för betalningar vid hubben i Varberg, vilket gör laddningsprocessen sömlös för förare på olika plattformar. Direktbetalningar via Milence-appen eller med bankkort kommer också att vara möjliga.

Milences tariff för standardladdning är satt till 0,4 EUR (0,399 EUR och 4,53 SEK) per kWh, exklusive moms. Den aktuella taxan kommer även att visas i Milence-appen och på displayen på varje laddstation.

Grön el och hållbart byggande
Milence fortsätter att visa sitt engagemang för att göra vägtransporter hållbara, inte bara genom att tillhandahålla rätt laddningsinfrastruktur, utan också genom att säkerställa full tillgång till grön el och genom hållbara byggmetoder. Bland annat använder bolaget en lösning för betongbeläggningen som minskar koldioxidutsläppen och säkerställer en 30-årig livslängd.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-08
Välkommen Mathias LundgrenNya banbrytande steg
2024-10-07
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
2024-10-04
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell
2024-10-03
Moussi Montage Intro­ducerar nya fönstergaller Vinning satsar på "Närskrotat"OilQuick auktionerar ut rosa Grab John-skopa Gnosjö Automatsvarv­ning går mot strömmen Besök vår monter på Scanautomatic!
2024-10-02
Moussi Montage förbättrar smidstjänster The Future of Automation and DigitalizationOMP deltar i byggandet av en fiskväg Nytt strategiskt partnerskapASSA ABLOY på Skydd