SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Försäljningen av elbilar klart lägre

Trots stark begmarknad
Under årets första sex månader minskade försäljningen av elbilar kraftigt. Det totala antalet sålda bilar, som inkluderar både nyförsäljning och begagnat, uppgick till 51 240 fordon, vilket var en minskning med 7,6 procent. Bakom nedgången låg minskad nyförsäljning, försäljningen av begagnade bilar fortsatte däremot att öka. Detta visar en sammanställning från bilförmedlaren Kvdbil.

35 744 nya elbilar såldes till slutkund under det första halvåret. 10 372 färre än samma period förra året – en nedgång på 22,5 procent. Samtidigt ökade begagnatförsäljningen kraftigt, med 6 211 fler sålda fordon, motsvarande 66,6 procent. Totalt innebar det dock en minskad försäljning med 4 212 fordon (-7,6 %).

– Höjda räntor och avskaffandet av klimatbonusen har gjort finansieringen av en ny elbil väldigt mycket dyrare. Många har sökt sig till andrahandsmarknaden, där priserna är lägre, men detta har inte fullt ut kunnat kompensera för den svaga nyförsäljningen, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil och fortsätter:

– Mycket tyder nu på att räntorna är på väg ner och att hushållens köpkraft kommer att öka. Detta ger hopp om att nyförsäljningen kan börja återhämta sig, vilket är viktigt för flödet på bilmarknaden. När fler byter ut sina äldre elbilar mot nya modeller, ökar utbudet på andrahandsmarknaden och omställningen påskyndas.

Den största försäljningsminskningen registrerades i Skåne, där 5 878 elbilar såldes under perioden, vilket var en nedgång med 1 281 fordon eller 17,9 procent. Även Västra Götalands län och Uppsala län upplevde kraftigt minskad försäljning, med 465 respektive 371 färre sålda fordon. Procentuellt sett var nedgången dock störst i Norrbottens och Västernorrlands län, med minskningar på 23,0 respektive 22,7 procent.

Endast två län, Jönköping och Gotland, visade en ökning, där Gotland hade den största procentuella ökningen på 7,3 procent.

– Gotland är ett av de län som har sett den snabbaste ökningen av elbilar de senaste åren, så det förvånar mig inte, säger Daniel Odsberg.

När fler skaffar elbil blir det naturligt för andra att också göra det, menar han.

– Att se grannar och vänner byta till elbil får fler att inse att en elbil uppfyller deras behov minst lika bra som en fossildriven bil. Utvecklingen har gått snabbt, och i dag är en räckvidd på 40-50 mil standard för de flesta nyare modeller, vilket är mer än tillräckligt för de flesta. För den som främst behöver en bil för pendling och dessutom kan ladda på jobbet, blir räckvidden ännu mindre av ett bekymmer, vilket också gör att investeringen inte behöver bli särskilt dyr.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-05
En storspelare i stål- och plåtbranschenFörnyar Solitas Azure Analytics specialisering Lanserar industriella OLED displayerEU:s nya AI-lag har ingen påverkan Consilium köper Daspos
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder
2024-08-30
New structure in PROFIBUSRobotCenter Laxå AB säljer ny stationBevegos resa fortsätterStörsta hamn­utbyggnaden på 40 årBerghs och Svensk Form skapar designutbildning