SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Förnyelse av affärssystem

Driver digitalisering i den offentliga sektorn
Unit4, en ledande global leverantör av affärssystem i molnet, presenterar tillsammans med analysföretaget Radar rapporten ”Digitalisering inom offentlig sektor”. Undersökningen som rapporten baseras på omfattar fler än 800 deltagare verksamma inom svensk offentlig sektor och genomfördes från december 2023, fram till april 2024.

Rapporten visar på en vilja att investera i nya tekniklösningar inom svensk offentlig sektor. Utmärkande för de planerade investeringarna är att de drivs av de krav som ställs på de olika verksamheternas processer. Äldre affärssystem (ERP-system) inom offentlig sektor ses som ett hinder för att utveckla ett mer effektiva processer. Det gör att det finns en stark vilja att utveckla affärssystemen:

• 34 procent av alla verksamheter inom offentlig sektor planerar att skaffa nya affärssystem under 2024.
• 60 procent av alla verksamheter inom offentlig sektor planerar att implementera AI-lösningar under 2024.
• 19 procent av alla verksamheter inom offentlig sektor planerar att investera i stöd för low-code-utveckling under 2024.

Syftet med de planerade investeringarna skiljer sig åt mellan olika typer av verksamheter. Över hälften av de statliga företagen och kommunerna anger ”innovation och transformation genom ny IT och teknik” som det främsta fokusområdet för investeringar. Hälften av regionerna anger istället ”kostnadsreducering av IT-kostnader” som det primära fokusområdet. För statliga myndigheter är ”effektivisering av existerande infrastruktur och applikationer” vanligast.

Mer än 80 procent av de statliga företagen och knappt hälften av de statliga myndigheterna planerar att öka den totala IT-budgeten. Över 95 procent av regionerna och nästan 90 procent av kommunerna planerar att hålla IT-budgetarna oförändrade.

Det framgår tydligt av rapporten att behovet av cybersäkerhet är betydelsefullt inom svensk offentlig sektor. 80 procent av verksamheterna anser till exempel att det behövs mer insatser och investeringar i tekniklösningar för cybersäkerhet. Men endast 50 procent anser att det är en av de viktigaste prioriteringarna.

De övergripande målen bakom investeringarna i IT och nya tekniklösningar kan sammanfattas med ”digitalisering, automatisering, ökad robusthet och cybersäkerhet”. Affärssystem finns i centrum för de olika initiativen, eftersom de hanterar viktiga data- och transaktionsflöden. Att 34 procent av offentliga verksamheter har avsatt budget för nyanskaffning av affärssystem under 2024 visar att den insikten är etablerad.

– Rapporten pekar på behovet av modernisering genom nya tekniklösningar inom den offentliga sektorn. Det är tydligt att äldre affärssystem inte längre svarar mot de krav som dagens dynamiska och digitala verksamhetsmiljö ställer. Det är särskilt betydelsefullt att se att så många verksamheter nu satsar på att implementera moderna IT-lösningar med stöd för low-code-utveckling, vilket visar på en tydlig riktning mot mer anpassningsbara och smartare system. Investeringarna är avgörande för att kunna hantera de ökade säkerhetsriskerna och samtidigt stärka effektiviteten i offentlig sektors IT-infrastruktur, säger Annika Buckley, försäljningschef för offentlig sektor på Unit4.

Läs hela rapporten ”Digitalisering inom offentlig sektor” här:
https://info.unit4.com/se-all-pub-2024-wp-radar_LP.html

Kontaktuppgifter:
Annika Buckley, försäljningsansvarig Norden, Offentlig sektor
Annika.buckley@unit4.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-09
Vibrerar din pump? Safe Control blir en del av GBA GroupInviger utbyggnad av fabriken i ArvikaLicenssvets – det är det och så fungerar det!Eaton lanserar 5P Gen 2 UPS
2024-09-06
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål