SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fördelarna med design

För rådgivning om tillverkningsbarhet
Oavsett om du kallar det design för tillverkningsbarhet (DFM), design för tillverkning och montering (DfMA) eller den senaste akronymen, design för additiv tillverkning (DfAM), är att lära sig och följa dess principer ett säkert sätt att förbättra tillverkningsprocesser och producera produkter av högre kvalitet till en lägre kostnad.

Vid en första anblick kan det verka som mycket att ta in. Det beror på att tillverkning är ett djupt ämne, och det finns mycket att veta innan människor betraktar sig själva som experter.

Testning av DFM-vattnen
Lyckligtvis kan vi förenkla processen och lindra en del av den smärta som kunder kan känna när de kämpar med DFM-principer genom vår intuitiva digitala offertplattform. Starta ett projekt på vår hemsida och upplev det själv!

När du har valt önskad tillverkningsprocess – CNC-bearbetning, 3D-utskrift eller formsprutning – kommer du att bli ombedd att ladda upp en CAD-fil. Efter det måste du svara på några frågor om råmaterialet, ytfinishen, delkvantiteten och så vidare.

Beroende på den valda processen kan du få ett omedelbart pris och ett meddelande om att du är redo att beställa, men det är mer troligt att din offert och DFM-analys kommer fram inom en timme eller så. Med dem kan du också få en eller flera designrekommendationer.

Det är viktigt att läsa dem och följa deras rekommendationer. Designrekommendationer ger användbara råd om delens tillverkningsbarhet. Även om delarnas design kan vara okej som den är – vilket innebär att den är tillverkningsbar – kan den förbättras. Därför är det viktigt att du kontaktar en av våra kundtjänstmedarbetare om du har några frågor eller funderingar för att få hjälp.

Att hantera DfAM
Med risk för att säga det uppenbara, så står "A" i DfAM för additiv. Som alla som är bekanta med tekniken kan intyga erbjuder 3D-utskrift större designflexibilitet än någon annan tillverkningsprocess. Det innebär dock vissa utmaningar. Kolla in några av våra andra designtips så kommer du att upptäcka en mängd information om vanliga misstag, storleks- och geometribegränsningar och sätt att förbättra delkostnad, kvalitet och ledtid.

Till exempel kan hål som är mindre i diameter (cirka 1,5 mm till 2,8 mm) vara utmanande med alla tillverkningsprocesser, och 3D-utskrift är inget undantag. Detsamma kan sägas om smala slitsar och höga väggar, särskilt om de är många gånger djupare än de är breda. En designrådgivning kan flagga dessa områden som "Granska och acceptera", medan andra kastar upp en stor röd "Ta bort från citat"-flagga. Båda dessa indikerar funktionens nivå av icke-tillverkningsbarhet.

Men det som kanske är mest unikt med additiv tillverkning ("AM"-delen av DfAM) är dess behov av stödmaterial för att förhindra att dellagren krullar sig eller hänger under utskriftsprocessen. Det finns undantag, och delorienteringen spelar en viktig roll för antalet och avståndet mellan dessa ställningsliknande strukturer. Faktum kvarstår dock att supporthantering – även om det inte är en strikt DfAM-fråga – är ett område där en snabb pratstund med en av våra applikationsingenjörer kan leda till bättre delar och färre överraskningar.

DFM för chiptillverkning
Additiv tillverkning ger fördelar när det gäller komplexitet och enkel tillverkning, men en DFM-regel som alla konstruktörer bör leva efter är denna: Om delen är lätt att bearbeta, gå med den produktionsmetoden. Faktum är att tjocka, blockiga delar som hydrauliska grenrör och de gängade kopplingarna som går in i dem kan vara omöjliga att skriva ut på grund av mängden värme de får under bygget. Summan av kardemumman är att om du kan bearbeta, forma, stämpla eller forma det, är det förmodligen den vägen du bör ta.

På tal om skruvgängor, här är ett annat tips som kanske inte faller in i en purists DFM-hink men som är en vanlig orsak till fel: undvik att modellera det där 1/4-20 gängade hålet eller 1/2-13 utvändig gänga. Ja, Solidworks och Fusion 360 gör det enkelt att göra det, men maskinverkstäder överallt – inklusive oss – föredrar en enkel UNC- eller UNF-liknande trådutrop.

Det finns mycket mer att veta om DFM för CNC-bearbetning. Gör inte toleranserna snävare än nödvändigt. Fyrkantiga inre hörn på vertikala väggar lägger till betydande kostnader. Det gör text också, särskilt om den är upphöjd. Åh, och välj inte titan när stål eller aluminium räcker. En annan sak att tänka på är att mycket djupa fickor och hål kan göra delen otillverkad. Dessutom, precis som med formsprutning och 3D-utskrift, tenderar tunna väggar att böjas eller gå sönder.

Gjutning och mycket mer
Sist men absolut inte minst på DFM-listan är formsprutning. Denna mästare inom produktion av plastdelar i stora volymer har sina egna volymer av tillverkningsriktlinjer, av vilka några motsäger de som redan nämnts. Till exempel kommer tunna väggar inte att böjas av under formningsprocessen som de kommer att göra under bearbetning och 3D-utskrift, men den smälta plasten kanske inte rinner in i formens mer svåråtkomliga områden, vilket leder till vad som kallas ett kort skott.

Men om väggarna är för tjocka kan du uppleva ett fenomen som kallas diskbänk, vilket är ett lika stort problem. Dessutom, som med övertolerans av alla tillverkade delar, driver alltför släta ytbehandlingar upp delkostnaden.

Omvänt tenderar grova ytor att minska bearbetningstiden med bearbetning och 3D-utskrift, men med formsprutning kan de leda till fruktade utstötningsproblem. Sedan finns det skiljelinjer att brottas med där formhalvorna möts, för att inte tala om underskärningar, grindplacering med mera. Här är ett område där en kort pratstund med en formningsexpert kan ge stor utdelning senare i projektet.

Det kan verka skrämmande till en början, men oroa dig inte! Den goda nyheten är att trots det till synes enorma antalet DFM-riktlinjer som gäller för denna och andra tillverkningsprocesser, kommer de designregler som är inbyggda i vår offertprocess att hjälpa till att styra dig i rätt riktning. Designråden som följer med din offert, tillsammans med vårt omfattande bibliotek med designtips, kommer också att vara till hjälp. Och om du behöver support vet du var du hittar oss, kontakta oss på +46 (0) 8408 391 86 eller customerservice@protolabs.se.

Kontaktinformation
Postadress
Halesfield 8
TF74QN Telford
Besöksadress
C/o The Works Medborgarplatsen 25
11872 Stockholm
Region
Storbritannien
Organisationsnummer:
5366160
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Protolabs!

Företaget grundades 1999 av Larry Lukis, en framgångsrik entreprenör och datanörd. Han ville radikalt minska tidsåtgången för att ta fram formsprutade prototypsdelar.

Hans lösning var att automatisera den traditionella produktionsprocessen genom att utveckla en komplex mjukvara som kommunicerade med ett nätverk av fräsar och pressar. Till följd av detta kunde plast- och metalldelar produceras på en bråkdel av den tid det tidigare hade tagit.

Hur vi kan hjälpa
Snabbare produktutveckling, minskade kostnader och optimerad leveranskedja med 3D-utskrifter, CNC-bearbetning och formsprutning som tekniken möjliggör.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 13485:2016 – ISO 14001:2015 – ISO 45001 – ISO 9001:2015

Kontakter

Stephan Garber
Account Manager
+46 (0) 8 408 391 59

Filmer

This is Digital Manufacturing

This is Digital Manufacturing
We Are Local: CNC Machining at Protolabs

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-09
Red Hat Enterprise Linux AI nu tillgänglig Felaktig konfiguration innebär riskHär får du köra berusad full(t) lagligt
2024-09-06
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize" Seco förlänger partner­skap med Swemachinist
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål