SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Drivning för morgon­dagens hydraulsystem

Använder W22 från WEG
Den globala hydraulikmarknaden beräknas uppgå till 42,1 miljarder USD år 2025, med en kumulativ årlig tillväxt på 2,4 procent. Medan hydraulik traditionellt har kännetecknats av kraft, styrka, tillförlitlighet och kontroll, driver behovet av mer energieffektiva system fram innovationer inom det här området. En sådan innovatör är Oilmek AB, ett svenskt företag som utvecklar och levererar industriell hydraulik, som Varius-systemet, med specialanpassade funktioner och betydligt högre energieffektivitet. För att driva det här systemet vände sig Oilmek till motor- och drivenhetsleverantören WEG.

Oilmek AB, som finns i Uddevalla i Sverige, grundades av experter inom vätske- och hydrauliksystem och har mycket hög kompetens inom området. Hydrauliksystem används i anläggningar över hela världen, men det är svårare att hitta system som sparar energi åt kunderna.

Som med all annan anläggningsteknik, behöver företag se till att deras hydrauliksystem blir mer uthålliga ur miljösynpunkt. Det här gällde även Oilmeks kund Renova, ett återvinningsföretag som bl.a. återvinner och tillverkar nya pappersprodukter. De behövde två kompletta hydraulsystem för att göra sin stora värmeanläggning mer energieffektiv.

”Renova dominerar återvinningsbranschen i Göteborg”, förklarar Tomas Palm, säljansvarig på Oilmek AB, i en kommentar till företagets imponerande status som influerare inom återvinningsområdet. ”Eftersom företaget är kommunalägt, finns det mycket stora krav på att verksamheten är miljövänlig”.

Renova valde Oilmeks innovativa frekvensstyrda hydraulsystem Varius. Varius-systemets smidiga konstruktion är baserad på en unik metod för styrning av hydraulenheter med en programmerbar logikstyrenhet (PLC).

Med PLC-enheten kan elmotorernas frekvens regleras bättre och noggrannare efter kundens behov. Kunden kan få exakt den energi och styrning de behöver, vilket har flera positiva effekter, inklusive mindre energiförluster. Varius-systemet har visat sig minska energiförbrukningen med 50 till 90 % i cylinderdrivenheter.

Palm citerar en annan Oilmek-kund, en stor energileverantör som äger ett vattenkraftverk i norra Sverige och använder Varius-systemet för att uppnå bättre styrning av turbinbladen i anläggningens turbinsystem: ”Kunden kunde ersätta två motorer på 30 kW med endast en motor på 1,5 kW, och WEG:s W22-motor möjliggjorde energibesparingen”.

Längre livslängd
Renova beställde ursprungligen två Varius hydraulsystem för användning i deras värmeanläggning. Förutom de specialanpassade funktionerna, ville kunden att Varius-systemet skulle fungera under många år – om inte decennier – med minimalt underhåll, kostnader och nertid, och med maximal energieffektivitet.

Därför vände sig Oilmek till WEG, deras leverantör av motorer och drivenheter sedan länge. För Varius hade WEG en speciell motor i åtanke: W22 trefas induktionsmotor.

”W22 används för många olika industriella tillämpningar globalt”, förklarar Per Kulo, teknisk säljansvarig hos WEG Scandinavia, och Oilmeks huvudsakliga kontakt i projektet. ”Motorn är också kompatibel med alla tillgängliga frekvensomriktare, vilket passade Varius-systemet”.

W22 avger mindre buller och vibrationer, och minskar företagets koldioxidavtryck tack vare sin energieffektivitet. Den lägre energiförbrukningen och mindre underhållskrav ger dessutom lägre totala ägarkostnader. W22 har även en tunn beläggning av brandhärdig färg, vilket uppfyller Renovas krav på ett system med hög brandsäkerhet.

”W22 möjliggör även nedskalning”, tillägger Palm. ”Stora processmotorer är tunga, och standardmotorer inom den här tillämpningen kan väga över 300 kg. Genom att använda W22-motorn från WEG har vi kunnat minska vikten med 100 kg. Motorns lägre ljud- och vibrationsnivåer är också en fördel i hydraulsystem, som ibland kan generera ljud med hög frekvens och volym”.

Allt handlar om förtroende
Oilmeks val av leverantör handlade om mer än W22-motorns funktioner. Det handlade också om ett förtroende som byggts upp under ett långvarigt partnerskap, då de båda företagen har samarbetat under sju år, inklusive under COVID-19-pandemin. Oilmek behövde en leverantör de kunde lita på när det gällde att leverera tekniken i tid, trots reserestriktionerna under pandemin.

”Det har varit ett stort problem med leveranser”, säger Kulo. ”Därför var det en stor fördel att WEG:s lager finns i Mölnlycke, en timmes bilväg från Uddevalla. Vi fick motorerna inom två till tre dagar”.

Palm tillägger ”Jag skulle inte vilja ha någon annan leverantör, eftersom vi då inte skulle ha tillgång till den utmärkta supporten från Per Kulo och hans team. WEG:s stöd och problemlösning har varit till stor hjälp för oss i många projekt”.

Morgondagens teknik
Efter positiv feedback lade Renova en ny beställning, och har nu fyra Varius hydraulsystem i full drift i företagets förbränningsanläggning. På annat håll har Oilmek levererat fler än 350 Varius-system sedan tekniken lanserades för tio år sedan. W22 är avgörande för att driva de här systemen.

”Det här är morgondagens teknik”, säger Palm. ”Så här kommer alla hydraulsystem se ut i framtiden, och vi kommer att fortsätta arbeta med systemet med WEG:s hjälp”.

För mer information, kontakta: Marek Lukaszczyk
Broad Ground Road, Lakeside, Redditch, Worcestershire B98 8YP
www: www.weg.net
e-post: info-uk@weg.net

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-06
Nytt cyberhot från Nordkorea kartlagtLanserar ramverk för informationsskyddAvanade utser Susanne till General Manager Riwal Sverige integreras med Cramo AB
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder