SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Digitala tvillingar ökar effektivitet & hållbarhet

För den svenska industrins framtid
Föreställ dig en värld där vi kan förutse framtiden, eller åtminstone framtiden för våra lokala svenska industrier. Tänk dig att kunna testa nya idéer och lösningar utan risk, optimera processer till perfektion och förhindra problem innan de ens uppstår. Den här visionen är inte längre science fiction, den kan förverkligas med hjälp av digitala tvillingar.

Digitala tvillingar är virtuella representationer av fysiska tillgångar, processer eller system. De fungerar som dynamiska modeller som matas med realtidsdata från sensorer och andra källor för att därefter ge en representation av hur den verkliga motsvarigheten presterar. Inom industrin, inte minst inom energisektorn, öppnar digitala tvillingar upp för en revolution inom effektivitet, hållbarhet och innovation.

En inblick i möjligheterna

Prediktivt underhåll: I stället för att enbart förlita sig på regelbundna inspektioner eller vänta på att utrustning ska haverera, kan digitala tvillingar förutsäga underhållsbehov med imponerande precision. Genom att analysera data från sensorer som övervakar vibrationer, temperatur och andra parametrar kan en digital tvilling identifiera avvikelser och indikationer på slitage långt innan de blir kritiska. Detta minimerar risken för oplanerade driftstopp, förlänger livslängden på utrustning och optimerar underhållsscheman.

Processoptimering: Att hitta den perfekta balansen mellan effektivitet, kostnad och kvalitet är en ständig utmaning inom industrin. Digitala tvillingar erbjuder en kraftfull lösning genom att möjliggöra simuleringar och virtuella experiment. Genom att justera olika parametrar i den digitala miljön kan man identifiera den mest effektiva konfigurationen för en specifik process, vilket minimerar resursanvändning, reducerar spill och maximerar produktionskapacitet.

Effektivare energianvändning: I en tid där hållbarhet är högsta prioritet, spelar digitala tvillingar en avgörande roll för att minska energikonsumtionen inom industrin. Genom att analysera data från hela produktionskedjan kan den digitala tvillingen identifiera energitjuvar och ineffektivitet. Den kan till exempel optimera uppvärmnings- och kylningssystem, styra belysning baserat på behov och synkronisera processer för att minimera energislöseri.

Förbättrad säkerhet: Säkerhet är alltid en kritisk aspekt inom industrin, särskilt inom energisektorn där riskerna kan vara betydande. Digitala tvillingar bidrar till en säkrare arbetsmiljö genom att identifiera potentiella faror och simulera olika scenarier för att utveckla effektiva säkerhetsprotokoll. De kan till exempel övervaka utrustning för att upptäcka tecken på överbelastning eller fel, varna operatörer om riskfyllda förhållanden och till och med användas för att träna personal i virtuella miljöer.

Från pilotprojekt till storskalig implementering
Även om digitala tvillingar erbjuder enorma möjligheter, är det viktigt att ha en strategisk plan för implementering. Att börja i liten skala med ett pilotprojekt inom ett specifikt område är oftast den bästa vägen. Detta ger värdefulla insikter och erfarenheter som kan användas för att skala upp användningen av digitala tvillingar i hela verksamheten.

Framtiden är här
Digitala tvillingar är inte längre en vision för framtiden, utan en verklighet som redan idag förvandlar industrier världen över. Genom att anamma denna teknik kan svenska företag inom energisektorn och andra branscher öka sin effektivitet, förbättra sin hållbarhet och skapa en konkurrensfördel i en alltmer digitaliserad värld.

Några viktiga saker att tänka på
Data är nyckeln: För att digitala tvillingar ska kunna fungera optimalt krävs tillgång till högkvalitativ data från sensorer och andra källor. Att investera i robusta datainsamlings- och analysverktyg är avgörande.

Kompetens är avgörande: Att implementera och dra nytta av digitala tvillingar kräver rätt kompetens. Att utbilda befintlig personal och rekrytera nya talanger med expertis inom dataanalys, simulering och digital tvillingteknik är avgörande.

Samarbete är nyckeln till framgång: Att samarbeta med teknikleverantörer, konsulter och andra aktörer inom ekosystemet kan ge värdefulla insikter och påskynda processen för att implementera digitala tvillingar.

Digitala tvillingar är inte bara en teknisk innovation, de representerar ett paradigmskifte inom industrin. Genom att omfamna denna banbrytande teknik kan vi skapa en smartare, mer effektiv och hållbar framtid för oss alla.

För mer information, besök TCS webbplats.

Illustration: Conny Schneider på Unsplash.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-06
Nytt cyberhot från Nordkorea kartlagtLanserar ramverk för informationsskyddAvanade utser Susanne till General Manager Riwal Sverige integreras med Cramo AB
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder