SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

CSRD utmanande att möta

Anser 4 av 5 ansvariga chefer
En ny era för hållbarhetsrapportering inleds för många företag med EU:s nya krav CSRD. Enligt affärssystemsleverantören Xledgers nya rapport ser hela fyra av fem ansvariga chefer det nya hållbarhetskravet som utmanande att genomföra. Utmaningen ligger framför allt i att skapa ett fungerande mätsystem. Den största konsekvensen för företagen av de nya kraven blir ökade kostnader, enligt rapporten.

Med de nya kraven för hållbarhetsredovisning ställer EU tydligare och högre förväntningar på företagens insatser för en mer hållbar framtid. Rapporten ”CSRD – så möter företagen de nya kraven” är baserad på en färsk undersökning bland 200 ekonomi- och hållbarhetschefer på företag med över 250 anställda om deras syn på de nya kraven.

Rapporten visar att hela fyra av fem av de ansvariga ser de nya hållbarhetskraven som ganska eller mycket utmanande att uppfylla. En av de största utmaningarna med det nya direktivet blir att skapa ett fungerande mätsystem, uppger 62 procent av ekonomicheferna och 43 procent av hållbarhetscheferna. Ungefär hälften av cheferna ser en stor utmaning i att skapa ett effektivt sätt att samla in relevant data (55 procent av ekonomicheferna respektive 44 procent av hållbarhetscheferna).

Hållbarhetscheferna kommer även utmanas i att skapa en tydlighet internt om ansvaret (43 procent) och ekonomicheferna i att samordna insamling av data längs hela leverantörskedjan (48 procent).

– I takt med att kraven höjs på redovisningen av hållbarhetsarbetet, behöver företagen i allt högre grad kunna kräva mer av sitt affärssystem. Systemet måste klara redogörelse av hållbarhetsarbetet i detalj, exempelvis när det gäller transporter och förbrukning. Samtidigt behöver affärssystemet givetvis - även i framtiden - alltid vara tillgängligt och garantera säkerheten för all data, säger Thomas Falk, vd för Xledger.

Innebär ökade kostnader för företagen
Att CSRD kostar företagen pengar är både ekonomi- och hållbarhetscheferna överens om. På frågan vilka konsekvenser CSRD får för företagen var det markant att det var ökade kostnader som var den största konsekvensen, i båda grupperna.

Därefter ansåg ekonomicheferna att företagen kommer få följder som förändrad styrning av kontroll av data (43,1 %) och intern kompetensutveckling (41,5 %). Bland hållbarhetscheferna hamnade, utöver intern kompetensutveckling (35 %) ökad digitalisering relativt högt (37 %).

Från rapporten:
• 68 % av ekonomicheferna anser att ökad konkurrenskraft är den viktigaste drivkraften för hållbarhetsarbetet
• 61 % av hållbarhetscheferna anser att den främsta drivkraften med hållbarhetsarbetet är att stärka varumärket
• 75 % av ekonomicheferna ser ökade kostnader som den största konsekvensen av CSRD
• 55 % av ekonomicheferna och 56 % av hållbarhetscheferna känner i stor eller ganska stor grad stress över att möta det nya direktivet

Om undersökningen:
Kvantitativ datainsamling via webbintervjuer genom undersökningsföretaget Mantap.
Målgrupp: CFO eller personer med ansvar för hållbarhetsarbete på företag med mer än 250 anställda. I början av undersökningen har en kontrollfråga ställts för att säkerställa att respondenterna uppfyller kravet. Undersökningen genomfördes mellan 2024-03-12 – 2024-03-18.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-11
Maximera budgeten med begagnade städmaskiner
2024-09-10
Välkommen till SvetslärarmötetGibbsCAM 2025 är här!Få en inblick i vår värld!Bilprovningen säkrar kundnöjdhetenIT-Total storsatsar på Informationssäkerhet
2024-09-09
Vibrerar din pump? Safe Control blir en del av GBA GroupInviger utbyggnad av fabriken i ArvikaLicenssvets – det är det och så fungerar det!Eaton lanserar 5P Gen 2 UPS
2024-09-06
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD